Thursday, September 12, 2019

Photo Diary #30/2019 Jalan-jalan ke Floria 2019

As salam semua kwn2,

PD harini kita cerita pasal kisah kita ke Floria, tapi nya kami tak jalan ke seluruh tempat di taman botani tuh.  Jalan belah depan je itu pun dh kepenatan, mmg kene berjalan jauh ke dalam kalau nk tengok semua taman yang ada.  Tapi sebab dari awal tu, parking pun nun jauh sampai atas bukit, dah sakit kaki memang jalan kejap jelah.  Parking dah la takde, kene parking tepi jalan, kene daki bukit sikit macam dulu-dulu masa buat kt presint 2 tu ada parking luas. Dari tempat parking tu kene jalan dalam 20 minit juga nk sampai bawah tu.

JOm la kita tengok gambar apa yg kami sempat amik ... marilah layan gambar sambil bercerita ye kawan2

punya la nak nampak tulisan floria tuh hehehhe... 

mama nk selamat, suruh budak gendut ni bergambar kt depan hheehhe

dia dh tak sabar nk masuk dalam, suruh bergambar pun tak fokus

jalan mmg kene berpegang tangan ye kwn2... 

tepi-tepi jalan ada banyak bunga gini, rasa nk bawak balik sepasu tu hehehhe

kami ke tempat jualan dulu, geram tengok pokok orkid nih
satu pokok orkid hidup ni cuma rm15, geram je tengok... tp mls nk bawak sebab kene jalan jauh

cantik sangat kan, mmg ramai makcik2 yang beli
geram tengok semua kaktus yg comei2 nih

yang ini takde beli, sbb takut kene kt aiyan... banyak sangat duri tuh


mmg rasa nk beli semua herba-herba nih

harga pun sangat berpatutan tp sebab mls nk bawak, almaklum kami parking dahla jauhhhhh di sana

bahagia kalau dapat beli semua nih

sanggup bergambar sini di panas terik

kami masuk dalam sini je, banyak lg taman lain tp kami tak pergi pun

tema tahun ini orkid, itu yg sana sini orkid

suka dengan gerbang kecil ini

ramai orang masa nih, suruh aiyan jelah bergambar

nasib bridge ni tak tinggi mana

jauh jugak kami berjalan, kt canopy bridge nih... 

nak jugak ada gambar kenangan kt sini... walaupun cuma ada pokok2

kalau pergi mana2 kami, aku atau edy akan jalan berpegang tangan dengan aiyan...
kalau tak, bahaya untuk dia

close up sikit, cantik sangat

ini pun cantik... warna dia tu jarang2 aku jumpa


cantik orkid yg besar nih, tp tulah bunga tak banyak

orkid ni pun paling cantik, comei je tp mmg lain dari lain

cantik juga yg ini, putih bersih dan bentuk menarik

cantik colornya lembut je

orkid tp macam bunga lili, dia punya daun pun mcm daun bunga lili... pun tak pernah jumpa n cantik

terrarium.. cantik 

lepak bhg bawah ni sejuk nyaman je... 

ini je yg kami beli, 3 kaktus...  aiyan kata 1 utk mama, 1  utk papa n 1 utk aiyan
comel sangat bunga kekwa ini

gambar last kat tepi bunga kekwa sebelum balik

suka dengan hiasan tanglung warna warni tuh

cantik sangat petunia nih... warna dia tu

niat di hati nnti, nk juga membela petunia nih

bukit yg kami kene daki untuk sampai kt kete, laki aku steady  je

masa ni aku tgh berehat2 selepas penat mendaki, huih tegang uit kaki 

17 comments:

Ai said...

Tak pernah berkesempatan pergi floria ni.

paridah said...

WOW SEMUA PIC CANTIK TAK JEMU MATA MEMANDANG...MMG TERIGIN NK KE FLORIA TAPI XDAYA HEH..HEH

AZ .Com said...

best nye.. untung dapat family bahagia macam ni, boleh jalan2 selalu..

Warisan Petani said...

ramainya bunga
cantik2 pulak tu

Wak Lat said...

jauh kann., tp dorg nk promosi taman botani lettewww., hehehe chantek2

abuikhwan said...

Assalamualaikum, moga sentiasa diberikan kesihatan yang baik.
Wah, cantik amat, lebih2 lagi suasana persekitaran redup yang memang menenangkan, sesuai dengan jiwa hijau saya . Teringin juga nak pi..

I am LZ said...

Suka betul LZ tengok segala macam pokok tu Dana..
Teringin nak pergi tapi masih belum berpeluang lagi..

norhidana said...

Ai- dh banyak tahun tak pergi nih... sebab cuti tak ke mana2 itu yg ke sana

k Paridah- mekasih kak, tp tulah nk pergi tuh mmg bercinta betul, pnt menapak

AZ.com- alhamdulillah dik, kadang pi pasaraya pun bahagia jgk hehehe

wak WP- betul tu wak, mmg geram tengok segala bunga

Wak Lat- betul tu wak, dr satu tempat ke satu tempat jauh2... mmg tak larat wak oi

en Abuikhwan- wsalam, mmg cantik tp penat kene berjalan jauh2 tu... nampak redup sebenarnya panas terik

k LZ- mmg geram kak,nk pergi tu kene masa hari bekerja baru tak sesak mcm dana pergi hujung minggu... insyallah tahun depan boleh pergi kalau kesempatan kak

Suria Amanda said...

Gigih tu ha berjalan..kalau akak memang x la nak bawak mak akak ngan kerusi roda dia tu berjalan...jenuh nanti..sukanya bunga orchid..bila la nak membeli pokok orkid ni...kena cari gak ni sepokok dua...

norhidana said...

k SA- mmg gigih kak, tp tulah tak sampai pun semua taman dlm tu, kene jln jauh lg ke dalam... dana tak beli pun orkid takut baru kejap dh mati... mcm ssh je nk jaga

Sha Mohamed said...

rajinnya Dana.. Tapi puas hatikan boleh tengok bunga-bungaan yang cantik.. kalau arwah ibu ada nie, mesti dia suka.. arwah rajin tanam pokok orkid.. sha tak pernah cuba sebab rumit..

Azhafizah MN said...

wah bestnya. datang sini memang rambang mata tengok bunga-bunga cantik. puas hati dapat tengok view cantik kat sini

ShirVen said...

Ooohh bunga2, cantik2 😍😍😍😍 murahnya okid, if kat sini nak nya rm50 ke atas, tgk gambar je dah rambang mata apatah lagi if live

Sunah Sakura said...

cantik-cantik bunga nya tu kak! geram nengok! pakkal jauh parking nye ekkk

AzianKhalil said...

tadi nampak banner...pesta ni dtg angsana JB 27 hb september ni...harap2 tak terlepas

Ibu Lala said...

tak pernah pegi tempat macam ni. tak de org nak bawak.

norhidana said...

k Sha- mmg cantik2 semua bunga yg ada tp tulah, dana tak beli orkid pun sbb rumit sikit kn nk membela nya

Azhafizah- betul tp sebelum dpt tgk view cantik tu pnt lah kaki menapak, lagi2 bila tuan nya comel sgt hehehhe

ShirVen- tulah harga orkid mmg berbaloi2 tp aku tak beli, tkt baru beberapa minggu mati lak, kang keciwa

Sunah- mmg cantik geram sgt tgk, tp tulah akak bunga lain nk jgk beli orkid tak berapa berani nk beli, mcm susah nk jaga

Azinakhalil- best tuh, kene prgi tu mama yan, tp tulah masa kene betul kalau tau mau kene jalan jauh...

Ibu Lala- takpe kak, tahun depan insyaallah ada lg...