Salam jumaat kawan2, muka bahagia harini almaklum cuti sampai isnin kan. Macam biasa lah, hari jumaat adalah hari aku kongsi resepi mudah dalam blog ini. Kebanyakkan masakan aku memang yang mudah , ringkas dan ada ciri-ciri jawa. Jiwa orang kampung almaklum.
Bahan-bahan:
3 biji terung jenis panjang (potong 4)
10 -15 biji cili api - tumbuk
3-4 ulas bawang putih- tumbuk
5-6 biji bawang merah kecil- tumbuk
segenggam bilis - tumbuk
1 sudu kecil asam jawa
1 sudu kecil gula
garam
1 cawan air
Cara masak:
- Tumiskan bahan-bahan yang di tumbuk hingga naik minyak dan masukkan terung, gaulkan rata terung dengan bumbu tu
- Biarkan bumbu sebati sekejap baru, masukkan air dan tutupkan kuali dengan penutup untuk 5 minit dengan api sedang tunggu hingga terung empuk
- Bila terung nampak dah empuk, masukkan gula dan asam jawa, perasakan dengan garam
- Kalau yang suka kuah banyak bila dah cukup rasa boleh matikan api, mana yg suka pekat masakan tu, biarkan hingga kuahnya agak kering. siap
*terung garang asem ni memang pedas masam manis sikit rasanya
Ini bahan utama terung garang asem ni ya |
aku memang jenis suka tumbuk bumbu nya kasar-kasar gini |
gaulkan rata terung dengan bumbu nih |
biar rata semua bumbu dengan terung |
masukkan air tadi |
tutupkan untuk 5 minit lebih kurang, klu terung tu dh lembut awal boleh je buka penutup |
asam jawa dan gula tu penting, penambah rasa |
lihatlah terung tu lembut dengan rasa yg pedas masam manis tuh... layan lak dengan nasi panas memang mabeles lah |
Yeay...nanti bleh cuba.....blogger macam kita ni gigih kan masak sambil amik gambar sambil buat video
ReplyDeletewow.. nama dia.. hehehe..
ReplyDeleteberkuah ye lauk ini.. boleh cuba bila kerajiann datang nanti..
1st ammi dengar nama resepi ni dana..
ReplyDeleteboleh try ni.
ammi pun suka tumbuk bumbu kasar2...baru ada feeling masa dah siap tu nampak cebisannya tu.
k SA- sila try SA mana tau sedap n kene selera, hehehe gigih ngambik gambo
ReplyDeleteSha- heheheh aah berkuah sikit, maklum org dulu-dulu punya resepi
k Sheila- hehhehe almaklum resepi masakan org jawa, itu pasal lah jarang2 ammi dgr nama masakannya
Sekilas pandang ingatkan gerang asam, rupanya garang asem...
ReplyDeleteSaya pun suka tumbuk kasar bahan perencah kalau nak menumis, aromanya menusuk kalau dah jumpa minyak panas dalam kuali. Berbeza dengan aroma perencah yang dikisar halus heheeee.
Sedapnya terung. Fiza suka terung bakar. senang dan sedap. rasa manis terung cicah sambal belacan lagilah sedap. masak macam ni ada kuah sikit kan
ReplyDeletenak cuba la resepi Jawa ni. biasanya terung ni sy masak lemak je. thanks for sharing...
ReplyDeleteResepi ada terung mmg bagus..dpt turunkan berat bdn
ReplyDeleteantara sayur yang saya suka ialah terung..
ReplyDeletenice, simple dan sedap..
ReplyDeletemudah rupanya membuatnya, sedap pun
ReplyDeleteray bru berjinak nak cuba makan terung.
ReplyDelete1st time dgr resepi ni, nnt nak try. Terung ni pun faberet, biasa tumis dgn cili bilis je, or bakar pastu mkn dgn sambal belacan
ReplyDeletemacam sedap je ni kak...tak pernah buat macam ni..biasa mesti nak menyambal ajee
ReplyDeletek Amie- sama je kak, dana pnh dgr org panggil gerang asam,tp sbb mak panggil garang asem kita ikutkan je, org jawa punya sebutan hehehe... tulah, betul tu kak kalau kisar ngn tumbuk mmg lain dia punya aroma tuh
ReplyDeleteAzhafizah- ni menu org jawa dik, heheheh sesekali tukar selera
Abam Kie- cuba lah abam Kie, mana tau kene ngn selera
CikguZim- tp kalau mkn dengan masakan ni blh tambah nasi, bahaya jgk jadinya
TuanHanafi- masak mcm2 pun sedap terung nih
Az.com- betul tu, terung ni msk apa pun best
Raihanah- betul mmg mudah, terung kn mudah untuk masak apa jd sedap hehehe
Ray- masak apa2 pun sedap terung ni, even rebus cicah sambal pun sedap dh
ShirVen- cuba jgn tak cuba..... terung ni mcm2 boleh masak kan
Sunah- sedap kalau yg suka pds n suka terung...
ammi dah try dah resepi ni.. ammi ada buat entry credit utk dana
ReplyDeleteboleh try nanti
ReplyDeletek Shiela- mekasih sbb dh cuba... seronok lak bila ada kawan-kawan yang cuba resepi yg kita share
ReplyDeleteLagi sedap kalau ada orang yang buatkan. he he he
ReplyDeleteFulamak sedapnya.. tq share resepi Dana
ReplyDeleteErmm sedap. Jarang masak terung, boleh cuba ni :)
ReplyDeleteTerung tu faveret akak tu.... tp akak lagi suka terung sambal lepas tu terung goreng dulu....
ReplyDeleteTapi kalau dapat terung masak ni pun pantang tolak jugak Dana lagi lagi org masak
sy pun suka goreng terung bercili mcm ni.. kadang goreng celup tepung..
ReplyDelete