teman2....

Wednesday, October 7, 2015

Resepi Acar mentah

as salam sume kwn2,

sile jgn gelak.... walaupun simple tahap cipan... aku nk share resepi gak

Lama dh aku tak share resepi.... hahhahaha

Tiap kali blik kg mil klau dia msk ns dagang ke ns minyak or mkn kt mana2 msti ada acar mentah nih, aku suke mkn... malahan klu di padankan ngn nasi2 lain pun sedap....

selalu aku ckp kt mil sdp lah ma, dia trs bg resepi... tp masa berlalu lps dh bertahun2 baru2 nih je aku try bt sendiri hehehhe... ampeh je kan... eh senang rupenyer, edy n maktek pun suke... siap ratah gitu je... apa lg mlm td msk gulai ikan aye pun bt acar mentah ni lg

Bahan2 Acar Mentah:

1 batang timun ( potong memanjang gini, nk buang isi pun boleh)
1 batang lobak merah (potong memanjang jgk)
1 biji bwg merah besar ( mayang halus)
3 ke 5 biji cili api (mayang halus) - nk lebih pds boleh tambah banyak lg
1 sudu kck garam
2-3  sudu bsr gula
2 sudu bsr cuka

Campurkan semua bahan2 td hingga sebati.....
simpankan dlm peti ais dlm 15 minit pastu kuar kan nk boleh hidangkan ngn nasi...

ini dia acar mentahnya..... 

ini dinner mlm td..... 


12 comments:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Resepi yg paling mudahkan Dana..
Sedap makan dengan nasi minyak juga :)

norhidana miswan said...

k Nurhayati- aah kak... dana je yg baru rajin nk mencuba.... mmg ngn ns tomato pun mcm best je kan... sbb mcm jd segar gitu

aryan azra said...

memang senang tuh, tapi akak puntak pernah buat, makan je tahu...sedappp

Kakzakie said...

Kakak biasa buat yg tumis Dana sebab perut kakak ni sensitif sikit. Mulut suka perut yg tak tahan. Sedap memang sedap kan..

Nafira usof said...

fulammakkk.. telan ailio!!!
trus terbayang nasi dagang. sedapnyeeee.. masa raya haji haitu x dpt carik nasi dagang. walaupon org x bg makan pulut lepas pantang. tetap jugak nak makan nasi dagang. huhuhuhuhu.

JunAina said...

Nasi dagang...nasi dagang...terus melelh air liurrr...uwaaaaa...

Daddy Ziyyad said...

Nampak simple aja kan resepi nya kan..macam saya pun boleh buat...hahaha

Zulfadly said...

ok kak, boleh ajak makan, hahah

rubiah kadir said...

Sedap ni...mkn ngan nasi dagang..nasi minyak..nasi tomato pun boleh...ratah gitu pun sdp.. :)

hainom OKje said...

Ohhh.... senang je buatnya ek Dana....mcm jelatah kitalah eh......cuma jelatah kita ada nenas. Tak gitu?

aTieYusof Family said...

Thanks kak share resepi.. suka makan acar ni..nak buat pun simple kan..boleh lah cuba nti...:)

Sherwieyna Muzzawer said...

Sedapnyaaaa! Resepi nampak senang. Tapi tak yakin nak buat. Kita kan orang sabah. Nak masak masakan orang melayu mesti tak yakin..