sile jgn gelak.... walaupun simple tahap cipan... aku nk share resepi gak
Lama dh aku tak share resepi.... hahhahaha
Tiap kali blik kg mil klau dia msk ns dagang ke ns minyak or mkn kt mana2 msti ada acar mentah nih, aku suke mkn... malahan klu di padankan ngn nasi2 lain pun sedap....
selalu aku ckp kt mil sdp lah ma, dia trs bg resepi... tp masa berlalu lps dh bertahun2 baru2 nih je aku try bt sendiri hehehhe... ampeh je kan... eh senang rupenyer, edy n maktek pun suke... siap ratah gitu je... apa lg mlm td msk gulai ikan aye pun bt acar mentah ni lg
Bahan2 Acar Mentah:
1 batang timun ( potong memanjang gini, nk buang isi pun boleh)
1 batang lobak merah (potong memanjang jgk)
1 biji bwg merah besar ( mayang halus)
3 ke 5 biji cili api (mayang halus) - nk lebih pds boleh tambah banyak lg
1 sudu kck garam
2-3 sudu bsr gula
2 sudu bsr cuka
Campurkan semua bahan2 td hingga sebati.....
simpankan dlm peti ais dlm 15 minit pastu kuar kan nk boleh hidangkan ngn nasi...
ini dia acar mentahnya..... |
ini dinner mlm td..... |
Resepi yg paling mudahkan Dana..
ReplyDeleteSedap makan dengan nasi minyak juga :)
k Nurhayati- aah kak... dana je yg baru rajin nk mencuba.... mmg ngn ns tomato pun mcm best je kan... sbb mcm jd segar gitu
ReplyDeletememang senang tuh, tapi akak puntak pernah buat, makan je tahu...sedappp
ReplyDeleteKakak biasa buat yg tumis Dana sebab perut kakak ni sensitif sikit. Mulut suka perut yg tak tahan. Sedap memang sedap kan..
ReplyDeletefulammakkk.. telan ailio!!!
ReplyDeletetrus terbayang nasi dagang. sedapnyeeee.. masa raya haji haitu x dpt carik nasi dagang. walaupon org x bg makan pulut lepas pantang. tetap jugak nak makan nasi dagang. huhuhuhuhu.
Nasi dagang...nasi dagang...terus melelh air liurrr...uwaaaaa...
ReplyDeleteNampak simple aja kan resepi nya kan..macam saya pun boleh buat...hahaha
ReplyDeleteok kak, boleh ajak makan, hahah
ReplyDeleteSedap ni...mkn ngan nasi dagang..nasi minyak..nasi tomato pun boleh...ratah gitu pun sdp.. :)
ReplyDeleteOhhh.... senang je buatnya ek Dana....mcm jelatah kitalah eh......cuma jelatah kita ada nenas. Tak gitu?
ReplyDeleteThanks kak share resepi.. suka makan acar ni..nak buat pun simple kan..boleh lah cuba nti...:)
ReplyDeleteSedapnyaaaa! Resepi nampak senang. Tapi tak yakin nak buat. Kita kan orang sabah. Nak masak masakan orang melayu mesti tak yakin..
ReplyDelete