Assalamualaikum semua,
Hari ini aku nak kongsi resepi yang sangat mudah dan ringkas. Bihun goreng putih atau orang panggil bihun singapura. Aku suka masak bihun ni sebab ringkas tapi Aiyan pulak tak berapa minat, dia suka bihun merah. Tapi sesekali dah teringin kita masakla.
Bahan-bahan nya:
1 bungkus bihun ( rendam malam)
5 ulas bawang putih, kisar
2 biji bawang besar kisar
Sejemput ikan bilis, kisar
1 sudu sedang serbuk lada hitam kasar
1 biji kiub ayam
Sedikit udang dan kerang (lauk apa pun boleh)
Tauge
kucai
Sedikit air
Garam
Sedikit lobak, potong memanjang
Cara masak:
- Tumiskan bahan kisar hingga separuh masak dan masukkan serbuk lada hitam. Masak lagi pecah minyak, masukkan garam
- lepas tu masukkan kiub ayam, lobak merah, kerang dan udang gaul rata.
- masukkan bihun yang telah rendam, gaulkan rata dengan bumbu lepast tu masukka sedikit air dan tutup dengan penutup guna api kecil masak untuk beberapa minit.
- buka penutup untuk gaulkan supaya bihun masak sekata, bila nampak dah lembut semua boleh masukkan daun kucai dan tauge, gaul kejap dah siap.
Edy beli bihun beras perang... ok ke rasanya |
Bahan utama |
Suka pedas boleh lebihkan lada hitam |
Pastikan masak betul |
Masukkan lauk dia... |
Gaul rata semua.. tambahkan air sedikit dalam 1/2 cawan |
Tutupkn tau... |
Nampak dah lembut semua masukkan kucai dan tauge |
Siap |
Selamat mencuba |
yummy!!!! nmpk mcm bihun goreng singapore, tapi bukan eh?
ReplyDeleteLah kan dah tulis atas tu... mesti tak baca dalam entri ni
DeleteEncik Suami suka beli bihun begini, sedap juga bila digoreng.
ReplyDeleteEdy beli jenama ni yg beras biasa atau beras perang rasa ok
DeleteMemang di rumah selalu buat bihun merah atau hitam(kicap). Boleh cuba yang ini.
ReplyDeleteCuba nanti ye kk
DeleteJACKPOT yang besar hanya di AJOQQ :D
ReplyDeleteWA : +855969190856
sangattt suka makan bihun Singapore time d Kedahhh + telur mata 👍👍👍 mabelesss
ReplyDeleteBetul tu... sedap
Deletebihun singapore ke nih., nmpk sedapp ;p
ReplyDeleteYe wak, ada tulis tu wak
Deletemcm bihun goreng singapore pulak kak dana..shida xpernah cuba msk lg :)
ReplyDeleteIya kan sudah tulis di entri ada yg panggil mihun singapura
Deletebihun putih banyak sayur n lauk sedap tu
ReplyDeleteBetul tu kak
DeleteUdang ada, kerang jumbo pun ada, sedap, sedap.
ReplyDeleteAkak dah submit komen tadi, tapi hilang pulak.
Sesekali boh memacam isi kak...
Deletenampak yummy laa.. teringin pula tiba2
ReplyDeleteCuba jangan tak cuba tau
DeleteNgences kok! waduhh...enak eeee!
ReplyDeleteHahahahah janganla sampai ngences kak
Deletesedappp mihun putih
ReplyDeleteakak semua suka putih atau merah he hee
Heheheheh dana pun sama, cuma yg putih ringkas sikit buatnya
DeleteTeringin pulak rasanya ni hehe
ReplyDeleteApa lagi buat untuk sarapan nanti
Deletetak payah pegi Singapore
ReplyDeleteKena tambah 'spesel' kat tajuk tu
selalu catering buat pakai udang kering... so akak ikut catering jugak.. tp deco dgn hirisan tetlor dadar dan sosej.. sedapppp kan tapi anak akan pn x brp suka mihun putih ni.. diorg suka mihun merah (goreng dgn paste tomyam)
ReplyDeleteKalau saya suka letak ayam dan udang.sayur kobis yg di hiris halus dan carrot.meriah sikit sayurnya
ReplyDeletekalau saya buat jarang nak jadi hahaha
ReplyDeletememang selalu buat mihun putih ni...sebab anak kecik kecik tak makan pedas
ReplyDeleteAdoi.. besarnya kerang tu.. Puas kunyah..
ReplyDeleteBiasa beli bihun jasmine juga. tak pernah nampak pulak bihun beras perang pek kuning ni. kalau jumpa nak try jugalah. Sedapnya tambah kerang.
ReplyDelete