teman2....

Friday, October 16, 2015

resepi mee rebus Ala terengganu

as salam semua kwn2,

selamat berhari jumaat n bercuti yek kwn2.... minggu ni terasa cpt betul masa berlalu yelah isnin cuti rehat selasa keje rabu cuti lg hehehe.... keje 2 hari pastu jumpa sabtu ahad dh.

Saja nk share ngn korang mee rebus terengganu style... tp yg original ada boh bebola ikan buatan sendri bagai, aku nih versi ala2 je lah ek... Jgn lah korang bandingkan ngn versi original terengganu tuh....

Tpkan dulu2 masa kecik2 mak nor biasa jgk bt mee rebus gini, mana lah kenal mee rebus muar dulu2 zmn2 aku sekolah rendah ke tadika...

Bahan-Bahan:

1 biji bwg merah ( di mayang halus)
2 ke 3 ulas bwg putih ( di mayang halus)
1/2 inci halia (potong sekeping)
2 sudu serbuk lada hitam
sedikit minyak untuk menumis...

1 bahagian dada ayam ( di potong dadu)
sedikit potongan daging (potong dadu)
mee kuning ( di cuci atau celur sebentar)
2 biji telur ayam
sebekas bebola ikan ( di potong 2)
1 btg lobak merah ( potong ikut suka)
3 ke 4 pokok sawi (potong pendek)
2 biji tomato (potong kecil)
sedikit tauge (kalau tak suke tak pyh letak pun ok)
Daun sup


Cara Masak:

- Tumiskan bwg merah, bwg putih n halia sampai naik bau n layu
- Masukkan bahan mentah ayam dan daging serta serbuk lada hitam... tumiskan sampai ayam n daging empok
- Masukkan secawan air tunggu hingga mendidih lps tu masukkan air lg dlm 1 liter atau lebih
- Masukkan bahan2 sayur biarkan dlm 5 min lps tu perasakan ngn garam n lada hitam lg kalau masih tak rasa pedas
- akhir sekali masukkan telur, mee kuning tauge n daun sup
- Sedia di makan panas2....

versi aku mmg boh banyak sayur heheheh... versi derhaka selalu nya

p/s: mak yan aka adik no4 aku dh abis sem kt poli sem dpn nk praktikal, nk suh kami amik dia n brg2 dia kt poli esok pstu ahad nk balik johor, apa lg aku bt ayat sentap lah... dtg umah aku singgah je pastu balik kg, sian kt aiyan yg asik tanya psl dia je... udah akak dia bt ayat sentap baru dia tau tkt... aku paksa duk seminggu kt umah aku hehehhe

17 comments:

aTieYusof Family said...

Salam Jumaat kak..
alahai sedapnya mee rebus Terengganu ni ...
Selalu hubby masak yg mee rebus biasa je tu...:)

Kakcik Nur said...

Wah... macam sedap ni... :)

Cho Zila said...

dulu3 memang rasanya makan mi stail gini...
akak dah lama tak update blog...
tapi selalujer singgah facebook dana kalau rindukan aiyan...

Sherwieyna Muzzawer said...

Salam jumaat. Nampak sedappp sangat!

Kakzakie said...

Oh..macam mee sup pulak ye
Kakak suka banyak kuah Dana..

aizamia3 said...

Sedapnya.. dah arr tengah lapar ni.. huhuhu..

ayat yang last tu kelakar.. hehehe.. alah setakat seminggu apalah sangat.. ye tak.. ;)

adrianna syaz said...

Nak sikit.hehe..mmg sibuk sikit skrg ka..hehe..akan dicuaba update blog lpas ni..letak resepi byk2..^_^

Nafira usof said...

tudiaaaa.. meleleh air mata!
mmg versi ganu ni. sedappppp
lagi2 kalo letak ladi hitam lebih.
terangkat weiiii!

norhidana miswan said...

Atie- salam jumaat, sesekali bt gini syok jgk, senang nk bt lite2 je

Kakcik Nur- insyallah sdp kakcik, blh la cuba

k Chozila- heheheh itulah lama blog akak senyap je, ooo rindu aiyan je tak rindu mama dia ek

Sherwieyna- salam jumaat, sdp dik, cube lah

k Zakie- aah kak mcm mee sup tp dia lite jelah... kadang boh bebola je pun dh ok

k Aizamia- heheheh ayat last tu mmg selalu di gunakan kt adik2... diaorg ssh nk dgr ckp

Adrianna- hehehe org yg bz sesuai bt me rebus gini... cpt n simple je dik

Nafira- betul2... tp tak boh la banyak2 lada hitam sian si kecik tu cirit kang hahhahaha

Azian Elias said...

hee..heee....ganaz dana.. versi derhaka ye..yang penting sedap dana..

tiga lalat said...

rajinnyer ;p

nor azman said...

Singgah malam..blh cuba ini..hehe

hainom OKje said...

Ingatnya mee rebus yg versi Johor tu Dana....yg buh keledek / kentang tu.... Ni kira mcm mme sup ek....
Tp sedap je kalau dah lapo tu Dana oii... Tambah lak banyak sampah sarap dalam mee tu..... Kusss semangat, harus bersemangat tu kalau mak yg makan hihi...

Tp Okje jarang ambik mee kuning kalau makan sup, selalunya meehoon....
Kakak sulung mmg sayangkan adik adik ek. Kalau boleh nak adik adik dekat dgn dia.... beza ngan anak bongsu hihi...

norey said...

sedappnyaa dana...dah lama x rasa versi terengganu...
walau versi derhaka namun masih memikat selera

saly said...

My fav ni.. mee rebus.selalu saly buat mee rebus terengganu ni, nk buat cara lain saly tk pandai.hihi

aryan azra said...

sedapnya la hai...mee rebus tu

rubiah kadir said...

Ruby org ganu!!!
Kalo kt bandar, mee rebus ni cm mee sup..

Kalo kt jb pulak, mee rebus die ala2 mee bandung lak...

:) rajin akak buat