teman2....

Friday, October 23, 2015

Resepi Lasagna ROti with magicpan


as salam semua kwn2,

Arini rasa mcm nk try share resepi derhaka aku bt lasagna roti bakar ngn magic pan... aku kalu adik aku dtg umah mmg seronok nk main masak2 nih... 

Aku sukelah msk walaupun leceh n remeh masakan tuh jnji adik2 aku suke... aritu kn makyan dtg umah ujung minggu nih baru balik, oklah resepi nih aku pakai hantam je tau.... mmg tak ikut versi sebenar lah... 

Bahan2 Sos Putih: ( kalau nk guna sos prego yg carbonara tu pun boleh saja bt sendiri)

3 sudu besar planta @ butter
3 sudu besar tepung gandum
2 keping cheddar cheese
1 tin susu cair atau 1 kotak kecil susu full cream
sedikit mix herbs
sedikit lada hitam

Cara masak:
- panaskan planta dlm pan dgn api perlahan, bila dh cair masukkan tepung gandum n kacau ngn whisk sambil masukkan susu cair
- kacau tepung ngn susu hingga pekat n tiada gumpalan tepung
- masukkan cheddar cheese mix herbs n lada hitam
- perasakan n boleh di ketepikan utk sejuk

Bahan2 sos Bolognise : ( aku gunakan bolognise meggi yg dlm paket kering)

1 paket bolognise meggi di bancuh dengan 500ml air
1 biji bwg besar cincang halus
3 ulas bwg putih cincang
4 keping daging burger ramly di ramas2 hancur atau bulat2kan
1 paket bebola ikan
2 biji tomato di cincang halus
sedikit mix herbs n lada hitam
3 ke 4 sudu olive oil

Cara masak:
- panaskan olive oil dan masukkan bwg merah bwg putih hingga naik bau lps tu masukkan tomato
- bila tumisan dh garing masukkan daging burger n bebola ikan
- biarkan daging burger masak, masukkan kuah bolognise 
- perasakan bahan ngn mix herbs lada hitam dan garam... biarkan pekat baru matikan api

Bahan lain:

1 buku roti keping putih dan wholemeal
2 biji telur ayam - bahan celup roti
1 cawan susu cair- bahan celup roti
beberapa keping cheddar cheese

Cara masak Lasagna Roti:

- aku guna mangkuk pakai buang nih... apa ke nama... 
- base bwh sekali letakkan roti wholemeal yg telah di celup dlm campuran susu dan telur
- lps tu lapiskan dengan sos bolognise 
- lapiskan ngn sos putih
- letakkan lg roti yg sudah di celup sos bolognise di lapisi sos putih
- atas sekali letak lah cheddar cheese, kalu ada mozarella lg bagus
- dh siap semua... mskkn kt magicpan api kecik dlm 15 ke 20 min, sedia utk di makan

OKlah selamat mencuba heheheh.... 

rupe sebelum bakar.... 

lps dh bakar.... cheese tuh tak lah garing mcm msk kt oven kan... tp ttp sedap

16 comments:

cheq da said...

Sedapnya

Kakzakie said...

Emm... memang sedap ni Dana tapi banyaklah kerja sikit ye
Buat dlm bekas gini senang nak bawa bekal terus ke sekolah/tempat kerja

Muhd Asri said...

nampak mcm sedap ni...lapar la pulak

iryanty ahamad said...

Nak sepotong..salam jumaat :-))

Lelord said...

nommmnommmm sedap2

norhidana miswan said...

Cheqda- sdp kak tp renyah nk bt nyer

k Zakie- itulah kak, banyak skit keje nk kene bt tuh

Muhd Asri- insyallah sdp kalu suke western

k Yan- abis dh kak sbb bt 2hri lps rasanyer

k Lelord- heheheh sdp2... akak msti teror kan bt

Nafira usof said...

western sangatttt!
nampak menggiurkan sesangat!

Zura x pernah makan makan cam nih. teringin nak try, tapi takut x kena ngan tekak. hehehehe

Nafira usof said...

Pergi lah buat dulu Pap Smear tuh.
X sakit lahhhh.. kalo sakit mai carik Zura kat seksyen 19 nih.
bgtau awal2.. boleh masak2. hahahahahaha

ohpanduan panduan said...

Sedapnya. Nak rasa juga akak.

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Wah..rasa lapar pula tengok lasagna roti ni. Menjadi ker jika saya buat ni. Nak kena cuba ni.

Jobdirumah Buat Duit said...

Sedapnya. Jimat duit sikit tak perlu beli kat luar.

norhidana miswan said...

Nafira- sedap insyallah ko msti suke

Ohpanduan- kene tunggu rajin baru blh bt lg

PMDR- jd nyer insyallah...

Jobdrumah- tp nk bt nih agak banyak jgk lah modal tp berbaloi2 dpt lah dlm 5 bekas nih

Wa said...

Wahhh...sedapnyaaaaa...salam kenal :)done follow




saly said...

Wahhh bestnya.. terliur nih. Tq kak share rsepi

aTieYusof Family said...

alahaiii sedap nya lah kak.. bila lah nak cuba buat sendiri ni...hihi

hainom OKje said...

Blog mana tadi okje baca pun pasal lasagna ni.....
Mcm sedap jee Dana....harus cuba ni weyh...