teman2....

Wednesday, June 26, 2013

Resepi Ayam Bakar @Golek Mayo

as salam sume kwn2,

arini takmo bt ntry WW lah, nk bt ntry share resepi ngn korang, dek kerana ada kwn2 yg mintak kan aritu aku dok menayang gambar ayam bakar mayo tuh...

Bahan-Bahan:

Perapan:

3 ulas bwg putih (tumbuk)
1 sudu bsr rosemary kering (tumbuk)/ aku suka tambah skit oregano kering
1/2 sudu kecik garam (tumbuk)
3-4 sudu besar mayonis (kalu nk letak lebih pun boleh)
1 sudu besar madu
1 sudu besar sos cili
2 sudu besar olive oil (kalu mcm kurang blh tambah)
1 sudu kecil serbuk cili (sapa2 yg suke pedas boleh tambah)

Bahan yg diperap:

1 ekor ayam sederhana besar
2 biji kentang potong wedges (rebus dulu kejap)
1 biji bawang holland potong separuh bulat
2 biji tomato potong wedges
1 batang lobak potong bulat

Cara-cara :

1- Campurkan semua bahan2 tumbuk dengan bahan2 perapan lain, bile dh sebati semua lumurkan bahan perapan pada ayam, kt bwh2 kulit ayam, dlm perut n jugak pada sayur2.  Perap ayam sekurang2nya 30minit pastu boleh bakar dlm suhu 200-210darjah celcius selama 1 jam, kalu ayam besar mungkin boleh lebihkan 10-15minit.  Dh siap boleh dihidangkan mkn camtu je or ngn nasi.

* air ayam tu nnti bile dh msk mmg banyak, sbb tu dia jd moist sgt, kalu sap2 yg nk kering, kene bakar letak kt jaring tak blh letak kt try mcm aku tunjuk tuh, mcm aku lak, aku suke yg moist2 gitu... sapa2 rajin tuh air ayam tu boleh pekatkan utk jd sos.

gini lah gaya aku menyusun ayam n syr2 nyer tuh... ni contoh kalu 2 ekor lah ek, gambar sekor mana ntah

ni hasil nyer.... mmg air ayam tu akan banyak... 

p/s: heheheh malu lah nk cite, aku ngn rasmi nyer benti kejap ber diet atkin tunggu raya nnti baru atkin, boleh gitu? boleh je kan... :p

26 comments:

atty's said...

aduh kecur air liuq nengok ayam, ni dana..dap nya

norhidana miswan said...

k Atty's- apa lg kak cube bt msti lg kecur liur... mmg sedap

:: Cik Viva :: said...

nyum..nyum..telan air liur sy tengok ayam ni..

Masni Syafie said...

ermmm....sedapnye...terliur tgk ayam seperti air ayam yg melimpah tue..tue..hehe

Acik Erna said...

assalam dana..nampak sedap ni

Acik Erna said...

assalam dana..nampak sedap ni

Kakcik said...

Sedapnya - enak dimakan begitu saja. :)

deq's qienz said...

hamboii terliurnya saya..ermm sedap beno nmpknya

Tihara said...

kalau ada kuali ikan bako dalam tu boleh juga kan dana ? :)
thanks sharing

JaSSNaNi said...

wahhh... dik... mekasih for the resepi... sedap ni... senang keje akak nanti.. main panggang2 je kan.. lagi best.. okeh.. :)

Qhaifa Nur said...

dana kak nur dah salin resepi...memang meleleh bila tengok ha..ha..

Mimi Azirah said...

Kecur air liur tgk ayam bakar nih

Teena Tna said...

Adush, sedap gilerrr...nak sikit

Papa Mifz said...

nak suruh wife PM cuba buatlah...:)


* nak minta jasa baik tolong remove dan masukkan balik link URL blog PM dalam bloglist tuh yer...tq...;)

hainom OKje said...

Perghhh... macam sedap je tu gayanya Dana... boleh try ni

norhidana miswan said...

Cik Viva- hehehe akak pun telan liur rasa nk bt lg

Masni- hheheheh cube bt nnti lg terliur

Acik Erna- w`slm acik... mmg sedap insyallah acik

kakcik Seroja- betul3 tu kakcik

Deq's Qienz- betul2 mmg terliur

k Tihara- boleh je kak, lg mudah kak

norhidana miswan said...

k Jassnani- apa lg kak, sile lah cube ek

k Qhaifa Nur- apa lg kak, jgn lupe cube bt ek

Mimi Azirah- cube jgn tak cube dik, baru tak kecur

Teena Tna- udah takde kt umah dik, apa kata cube bt mkn sama2 family

papa Mifz- jgn lupe nnti tayang hasiln yer

k Hainom- insyallah sedap kak, cube jgn tak cube

emy pokden said...

nah..letak resipi roti john ko tu..nnti blk umah leh bukak blog ko jer utk refer..hehhe...ingat minggu dpn nak order ayam ni yek..wat2 mkn kter2 jer..

lizz said...

amboi sodapnyer ni...nak cuba buat la nanti...meleleh nengok ayam bako ni...

norhidana miswan said...

Emy- muhahaha esok aku letak resepi ek, arini aku bt photo diary la...

Lizz- cube wajib cube lizz

CheNamNam said...

yeayyy dah kluwor dah resepinyaaa..tq lalinkkk...nanti hakak try buat hakak tayang kat ko plak yer...hikhikhik

Qasey Honey said...

klau gini masakannya mmg cfirm holdkn dlu diet tu..hehe..mmg mgancam pon ayam golek tu

norhidana miswan said...

k CNN- orite kak, jgn lupe bt tau

k QH- alamak, akak lg otai msk2,apa lah sgt takat ayam bkr je

Aine Ainun said...

uwaaaaaaaa....ketinggalan la n3 semalam....

mekasih dana..
ari minggu ni beli ayam nak cuba...=))))))))))

KantOi Atkins..=)ehehe

tenku butang said...

waaaaaaaaaaaa.. sodapnyooo! lapo lah..

salam.. teman datang curi2 masa kunjungbalas tuan tanah disini.. thanx sudi singgah n baca entri teman yea.. jangan lupa singgah selalu yea.. heee.. salam meriah..

rinduan citarasa said...

Dannnnnna.
Tq so much for resepi