teman2....

Wednesday, June 5, 2013

kuasa Allah

as salam sume kwn2,

today no WW yek, nk bebel n meluahkan perasaan hati nih, maaf la yek kwn2...bersiap sedia lah membaca bebelan aku nih, sapa2 yg rasa nk muntah sile sediakan plastik ijo yek... maklum sesekali nk bebel panjang kn.

Kisah semalam appointment aiyan kt HKL, mule2 kene bt ultrasound buah pinggang pastu jmpa doc genetik, sampai se awal 9.30pagi dpt bt xray kul 11pagi, pastu tunggu lg utk jumpa doc genetik kul1ptg... udahla lama menunggu yg aku tak paham apasal kene daftar banyak2 kaunter, sedangkan kt pediatrik gk tak blh ke daftar 1 tempat je? nampaknyer HKL nih mmg Najib kene cpt2 bt pembaikan, tak pyhla nk menunggu sampai seharian mcm org tkade keje kn

ok lah psl kes menunggu lama tuh, hati aku sakit sgt ngn doc genetik ngn pakar genetik... aiyan di suruh refer diaorg sbb bdn aiyan kecik n kepala aiyan kecik, kalu kepala kecik mean otak dia pun kecik.  Sbb tu perkembangan aiyan lambat dr budak2 lain.  Ok fine, itu aku terima..lgpun aiyan kan ada masalah jantung, mungkin itu antara sbb jd mcm tu.  Bile doc genetik tanya psl perkembangan aiyan, aku pun cite lah sume2nyer, yg bt aku bertambah bengkek bile doc tu tanya `MAK, ANAK DH BOLEH MERANGKAK?` aku ckp lah aiyan dh boleh jln even berlari, terus berubah muke doc... what the hell?dia expect anak aku nih tak blh bt apa lg ke?dia ingat aku tipu ke? dia mcm tak percaya apa yg aku ckp psl perkembangan aiyan, pastu doc pakar pun dtg n tanya soalan sama... n dia dok ulang2 psl otak aiyan kecik, kenapa kalu otak aiyan kecik? dia tak blh bt apa ke?walaupun agak lambat tp anak aku ada perkembangan.

Doc tu mintak izin nk amik drh aiyan utk ujian kenapa otak dia kecik, katanye ada doc kt AMERIKA yg tgh mengkaji psl bende alah ni, pastu dia ckp ngn cara tu sume punca n masalah aiyan boleh diketahui, aku mcm nk ckp je kt doc yg bukan islam tu, DOC TAK PERCAYA KUASA TUHAN KE? dia bt ujian itu ini kt aiyan bkn boleh besarkan kepala or otak aiyan ngn cpt pun. sbb doc kt IJN tak mcm tu pun, dia lbh kepada suruh kami banyakkan doa n bersbr.

masa balik nih, ngnbj tak berbutang sbb berpeluh2 masa kt hospital, belikan belon bt upah dia,
pastu sume org kene ketuk


p/s: aku kene redha bt masa nih, sbb kami pilih utk bt chekup aiyan kt HKL, kene banyak2 sbr ngn kerenah doc2 kt situ

37 comments:

Fieda Zan said...

rumitnya diorg fikir pasal aiyan.. dah boleh berjalan.. dan semua tu okayla.. maybe pemebsaran dia lambat jer.. kalau tak takkan dia boleh buat semua.. sabarla danah... jangan stress.. janji aiyan sihat.. fokuskan kepada jantung dia..anak kawan fieda baru jer lepas operate .. baby lagi umur 7 bulan.. takder apa..alhamdulillah.. dah semakin baik.. semoga aiyan mcm tu jugak..

norhidana miswan said...

Fieda Zan- itulah, bahagian genetik nih mmg gitu, tp kadang kite lah hati skt skit...

Norzila Zakaria said...

ckp xfikir doc tu..ikut theory je..geram plak zila kak dana..sabar kak ye..meh nak hug n kiss ckit.. ^,^ miracale always happpen kak..teruskan usaha dan doa..

Tihara said...

kekadang kita ni nak cuba faham tugas dan tekanan para doktor, tapi dari experience akak yg bawak mak sakit dulu..dah la mak x larat masa tu kena tunggu 4 jam baru dapat jumpa Dr..akak tengok Dr. sikit punya ramai mundar mandir kat sepital..tp masih ada lagi statement kekurangan doktor..kita bukanlah nak service macam raja, at least jangan sampai org sakit lama menunggu kesian kan..najib tak sempat nak mandang kes ni gamaknya..

insha Allah akak doakan aiyan sihat..yang penting dia membesar dengan sihat nanti..take care dana, panjangnya karangan akak

azurazimi said...

Dana byk2 bersabar yer.. semoga Allah berikan kekuatan untuk Dana & family hadapi segala ujiannya..

Qasey Honey said...

QH xtau pon sblm ni aiyan ade mslh kesihatan..sbb nmpk sihat saje..byk2 bsabo yer Dana..moga aiyan cpt sembuh..psl spital tu..mmg xleh nk ckp ape la..g mne spital mmg situasi itu yg kita nmpk kecuali spital swasta kan..

ieda immi said...

aduhh sabar ye dana ..
insyaallah semua nie ok2 aje ..
jgn serabut kan kepala dgn kata2 dr .. amik yg baik ..

mgkin sebagai DR mereka dah study benda2 tuu dan bukan mereka x terima cuma logik akal sahaja ..

kita ibu bapa kena strong sbb anak2 kita , kita yg lebih kenal , its ok dah .. dr nak cakap apa .. kita dgr dan mana boleh ikut kita ikut ok ..
jgn risau , selagi aiyan ok .. should be right .. ;)

Aine Ainun said...

Dana'
terasa saya
Walaupun bukan anak Saya...

Kalo bab2 hospital mst mcmni...
mcm2 Complain....geram!

Sabar Dana
Pasti ada hikmah di Sebalik kesusahan sekarang-. -.

Biar dia tak nampak anak kita
yg penting Kita Yakin Dan kenal siapa anak Kita...Kita Yang MengandungKan dia Kan.""

Aine Ainun said...

Setuju Kak Tihara cakap!
Kita bukan nak service mcm raja!

JaSSNaNi said...

masyaALLAH... semua anak ada keistimewaan masing2... ape hal nak uji kaji pulak aiyan tu.. biasa la kalau lambat tu.. kesian anak kecil.. di cucuk sana sini nak amik darah wat uji kaji diorang... lepas tu nanti amik lagi.. lepas 1 bulan wat pulak uji kaji lepas 1 bulan.. ape kessss... mmg sakit hati je ngan hospital ni.. dan lagi 1.. menyusahkan makpak.. akak pun sama dik... sejak lahir tu.. setiap bulan haikal.. skrg pulak fiyya.. mentang2 akak ni thalasemia mother.. ingat anak aku tak boleh lahir sihat ke... menyusahkan hati kita betul..

Acik Erna said...

geram jugak acik baca..cuba soh doktor tu baca blog..dia akan tau perkembangan aiyan..acik ikuti setiap yang dana tulis..dari aiyan tumbuh gigi semua..pandai manjat..pandai jalan..aiyan membesar sama macam anak2 yang lain tu

Kakzakie said...

Aduhai Dana... manalah Najib tahu ini semua.

Kakak harap apa pun juga doktor tu kata Dana teruskan doa kerana Allah itu lebih berkuasa. Teruskan medical check-up Ayyan tapi teruskan juga doa jgn putus.

Ayyan nampak macam budak biasa cuma ada masalah jantung itu je. Apa pun doktor nak diagnose teruskan aje demi kebaikan, sabarlah dgn segala ujian.

lizz said...

moga tabah yer...
dah la nunggu lama kan..lepas tu memacam kerenah pulak dr ni...geram pulak rasa...


Dee said...

ini pendapat dee ye dana..maybelah ye..ini mmg assumption dee je..

maybe doctor2 tu tak pernah jumpa kes sebegini..mungkin first time..tu yg terkejut bila kepala ayyan kecik tapi perkembangan sangat bagus..dan mungkin juga dorang bukan pakar..tapi kebiasaan hospital swasta kalau tak boleh buat mmg dorang tolak ke HKL..sbb kat situlah pakar paling ramai..katanya..i am proud of ayyan..di sebalik kekurangan dia..dia ada kelebihan berbanding baby lain..tapi HKL mmg suka buat2 research ni..sbb tu Dee xnak beranak kat HKL..takut jadi bahan ujikaji..

dana jgn stress sgt ye..terus berdoa agar ayyan sihat mcm anak2 lain..take care..

Papa Mifz said...

harap selepas luahan perasaan kat blog nih hati tuh dah jadi sejuk sikit yer...:)

norhidana miswan said...

Norzila-yelah ikut teori dia jelah kan,kite gk yg bodoh kn

k Tihara- kite tak tertekan ke kak?diaorng pun kene phm kite gk kan, jgn nk sedap kan dia ckp je...

k Azuraazimi- mekasih kak

k Qaseh Honey- itulah kak, dh bahagian aiyan kot kan, mmg kena redha jelah bt masan ih

k Ieda- mekasih akak, utk segala sokongan..

Ibu Lala said...

sabar ye. hidup mmg byk dugaan.

norhidana miswan said...

Aine- heheheh yelah mana2 mak pun msti terasa kn, ye pun ada anak boleh paham, mekasih aine utk sokongn n doa

k Jassnani-itulah kak, aku redha jelah, tp mana yg aku rasa ptt aku ikut mana yg tak kami cuba bincng,ko pun dh biasa yek kak

Acik Erna- heheheh mekasih acik,doc tu mana lah ada masa acik...ntah dia ingatnyer dana ni nipu lak

k Zakie- mmg kami akan terus kan kak, demi utk aiyan tp kalu agak melampau kami boleh tolak, mcm nk bt ujian2 tuh

Lizz- mekasih dik, akak dh hadap bende nih hampir 2thn, tu lum kire yg akak kuar msk spital masa peknen dulu heheh

norhidana miswan said...

k Dee- aah betul jgk tu kak, mungkin aiyan nyer kes ni jenis yg rare,jrg2 sgt berlaku. mekasih kak,sentiasa bt sokongan bt kami..sebak baca komen akak nih

Papa Mifz- alhamdulillah dh kurang bergelodak dh PM

NEKCIK said...

Sssssalam Dana..mmg banyak benar rungutan kalau ke HKL ni..tapi dah terpaksa harus diharungi jua..apa pun bnyakn bersabar dan teruskan berdoa ..insyaallah doa ibu tiada hijabnya..Allah hanya mahu menguji hambaNya untuk dinaikkan derajat andainya kita redha...insyaallah

NEKCIK said...

Sssssalam Dana..mmg banyak benar rungutan kalau ke HKL ni..tapi dah terpaksa harus diharungi jua..apa pun bnyakn bersabar dan teruskan berdoa ..insyaallah doa ibu tiada hijabnya..Allah hanya mahu menguji hambaNya untuk dinaikkan derajat andainya kita redha...insyaallah

mama_saly said...

As salam dana..
kuasa Allah tiada siapa yg berhak persoal kan.. tiap kelemahan psti ada kelebihan.
pihak doc buat andaian ats kajiannya.. banyak2 bsabar ya dana.smoga dprmudah sgala urusan..

aizamia3 said...

yang penting aiyan kuat dan sihat dalam menjalani kehidupan seharian..

norhidana miswan said...

Ibu Lala- betul tu kak...

Nekcik- w`slm nekcik, mekasih nekcik amin2 yarabbalalamin

Mama_Saly- w`salam, mekasih...

k Aizamia- betul tu kak,hrp2nyer aiyan terus sihat n kuat

Daddy Ziyyad said...

Pendapat saya, sependapat dgn pendapat yg diutarakan oleh Acik Erna & Dee... :)

Yg blood test di buat tu, ada tak doc tu mentioned utk masuk clinical trials ke tidak?

Tentang sistem/birokrasi di hospital kerajaan, mmg leceh, dan menyusahkan patient..padahal dah zaman IT, tapi tetap lah nak kena daftar sana, daftar sini..dari zaman saya kerja spital dulu sampai sekarang...sama aja..

norhidana miswan said...

Daddy Ziyyad- akhirnya doc jenguk n bg komen gk kt sini, utk yg blood test tu dia takde mention gitu lak, tp kami lum bg jawapan lg yes or no, kami nk tunggu lps bt mri nnti

ct rahani said...

sabar ye dana.. faham sgt2 perasaan seorg ibu wlupun x melalui apa yg dana lalui.. sabar ye dana & teruskan berdoa.. semoga aiyan terus sihat & membesar spt kanak2 yg lain.. kami doakan.. amin..

Zulfadly said...

penat layan kerenah hospital kerjaan ni, dr dulu, samapi sekarang, sama je taraf je, bazir duit sponsor doc tu g overc, tak kak, dugaan, IAllah, aiyan sembuh sepenuhnya satu hari nanti, manusia yang menjangka, tapi Allah yang melaksanakan, anak buah saya pon mcm tu, bagi belon abis dia pukul2 orang, hahaha.

LYAfrina said...

LYA FAHAM SGT2 PERASAAN DANA SBB LYA PNH ALAMINYA DULU.. APA2 PON KUASA TUHAN MGATASI SEGALANYA.. SAMA SPRTI KES ASYA & LYA DULU...

umiyumi said...

Salam Dana,
Kalau tak tulis pasal ni, k umi tak tahu pun sbb nampak aiyan normal aje mcm kanak2 lain.. hmm entahlah dgn Dr ni kalau k umi pun mmg tak sedap hati kalau nak buat test2 ni kalau boleh dptkan second or third opinion... sbb Dr pun manusia juga bkn tahu semuanya.

my notes said...

ada sesetengah dc wpun pakar , tapi masih x boleh nak asingkan antara teori dan praktikal / realiti .

Dr pun manusia biasa gak . klu mulut tuh nak cakap , melepas jer lagu mulut x der insurance ler .

Akak saya pernah kena lah dgn dr spesisi nih . masa tuh akak saya mengandung lagi selepas umur 40 thn . Dr tu boleh marah dan bebel kat akak saya mcm2 lah . antaranya umur dah lebih 40 tak digalakkan megandung dan bla bla bla .

Akak saya kata , klu next perjumpaan pun lagu tu gak , mmg kena la dr nih dgn mulut aku . dr bukan tuhan nak tentukan nasib kita kan !

Sabar ya . Insha Allah , allah sentiasa bersamamu ...

norhidana miswan said...

Ct Rahani- mekasih ct, insyallah dana mmg banyak2 bersbr

Zulfadly- ntahla dik, akak pun tak paham naper yek kalu doc kt hosp gomen perangai sume mcm tu, kalu kt swasta lain pulak...ni makngah dh sorok dh belon tuh,kalu tak dia pukul bby yg makngah ngasuh

Lyafrina- Lya msti dh lebih paham kan, sbb dh mengalami betul2...

k Umiyumi- Salam k Umi,ada tls sblum2 nih cume masa tu kite lum kenal kak, itulah kak... sbb tu dana tak suke nk ikut je doc nk bt ujian itu ini,biarkn dulu

My Notes- selalu kalu doc yg bkn islam mmg gitu kak n kebetulan kami jmpa sume doc bkn islam, kalu doc islam selalunyer dia lain skit...walaupun ada teori diaoarg ttp suruh kami banyakkan doa,mereka pun ckp sume kuasa Allah

inazamri said...

akak yg baca ni pun geram.bykkan sabar n doa.Allah saja yg Maha mengetahuinya.Aiyan budak genius.

Cho Zila said...

dana... itu kata diakan.. yang penting kita orang Islam kena banyak berdoa hanya padaNYA... kalau yerpun semua itu dalam kepakarannya tidak payahlah menambah resah di hati orangkan... itulah yang tak baiknyer.. mungkin dia pandai tapi tak belajar ilmu memahami hati orang...
Dana.. dia anak kita hanya kita yang boleh melakukan yang terbaik untuknya....

Maria Firdz said...

ish... tu lah doktor jika xde jiwa Islamik... pasal otak pun nak kaji... bgus kaji, tapi kajian tu kna la seiring dgn Kuasa Allah.. Qada Qadar Allah yg tentukan.. hhu.. pelik tul deme nih..

norhidana miswan said...

k Inazamri- amin2, mekasih kak sentiasa doakan aiyan

k Chozila- sebak baca kak, mekasih ye kak... dana percaya semua tuh Allah yg tentukan

Maria Firdz- yelah dik, dh doc nyer kebanyakkannyer bkn islam, pastu deme ikut suke deme jelah ckp, terguris betul rasa hati akak... sapa yg tak syg anak kan, tp kalu sampai nk di kaji2 msti lah kite pun pkr banyak kali

mama aryan said...

banyakkan berdoa, dr tu bukan tuhan kan..insha Allah ayyan pasti membesar seperti kanak2 lain