teman2....

Friday, June 7, 2013

masak2 bubur candil jagung

as salam sume kwn2,

salam jumaat sume, esok nk plan rehat2 kt umah tp aku dh kene mule jahit manik kt baju sorang customer ni, asik lah aku pospont je nk mule (dasar pemalas).
photo diary boleh tak bwk ke hari isnin or selasa? ahak2... aku nk cite n kongsi resepi bubur candil jagung aku nih.  naper bubur candil? aku pun tak tau... dh mak aku panggil gitu aku ikut lah... tp perkataan `candil` tu bahasa jawa ek...

bahan-bahan:
Untuk candil
200gm tepung pulut
secubit garam
air

Bancuh tepung plt tuh ngn air n garam, jgn cair sangat ek sbb nnti nk bulat2kan... itu lah yg nama nyer candil

Bahan-bahan bubur:
2 tin jagung biji  @ 4 batang jagung (aku mls nk cari jagung, so beli dlm tin jelah)
100gm sagu (rendam dulu)
1/2 @ 1 btg gula melaka di racik2 dulu yek
secubit garam
1 kotak santan
2 helai daun pandan
500ml @ 1 liter air (bergantung nk pekat or cair ek)

Cara-caranyer :
msti semua org dh tau kan nk bt camne? mcm biasa mule2 korang msk dulu jagung +air tuh ngn daun pandan, pastu masukkan gula melaka, bile dh mendidih tu masukkan candil tu ngn biji sagu, last sekali masukkan santan n garam sedikit.. boleh mkn panas or sejuk

gini lah rupa candil tu sebelum masukkan dlm bubur tuh... 

kaler kureng menarik tp ok lah.. bt hilang tingin aku nk mkn kn

p/s: next week kene pg kursus kt johor, aduhla camne lah anak bujang aku tuh aku takde 3 hari kt umah, ngajuk tak dia yek

31 comments:

Acik Erna said...

assalam dana..anak acik suka sangat bubur yang letak candil ni..dah lama dok Tanjung karang..tu sebab tau bubur ni dan biasa juga buat

Qhaifa Nur said...

dana, akak tak pernah buat bubur macam ni...
sekali tengok sedap pula...

Kakzakie said...

Mak Zah baru buat semalam petang Dana buat berbuka. Tapi kami campur dgn pisang tanduk dan keledek. Sedap jugalah sebab dah lama tak buat... leceh nak mengentel tu:)

:: Cik Viva :: said...

biasa makan bubur ni tapi tempat saya bukan nama candil..lupa lak name dia..huhu

Aida Salleh said...

sedapnya bubur candil...mak aida pun panggil bubur candil jugak :-) tapi candil kitaorang lonjong2..hehehe...

Aida Salleh said...

sedapnya bubur candil...mak aida pun panggil bubur candil jugak :-) tapi candil kitaorang lonjong2..hehehe...

Aida Salleh said...

sedapnya bubur candil...mak aida pun panggil bubur candil jugak :-) tapi candil kitaorang lonjong2..hehehe...

Aida Salleh said...

sedapnya bubur candil...mak aida pun panggil bubur candil jugak :-) tapi candil kitaorang lonjong2..hehehe...

Kakcik said...

rajinnya Dana buat. :)

lieyalatif said...

E'eh cantik candil ko dana...rajin ko uli n gentel...aku main bulat2 je koo hahahahah...sedap plak hah aku tgk bubur ko dana...aku suke style sejuk2 sebelum mkn boh dlm esbok dulu...fuhhhhhh heaven!!

Siap sedia laa musim nak raye ni ye dana..busy laa dgn tempahan ko kan dana...

ieda immi said...

alah2 cantiknyee candil !
pandai ko buat dik ..
kalau akk huwaaaaaaaa x tahulahh ;)

NEKCIK said...

Salam...camner lak nekcik x pernah jumpa kat johor

Dee said...

macam yg syanie masak kat masterchef je dee tengok..hihihi..

btw..pasal ayam yg kita order ganjil tak boleh tu..dee agaklah ye..ayam tu dorang potong 4. Kalau ganjil..lagi 1 part dorang tak serve kat orang..dee rasa dorang goreng panas2 kot..dah sejuk tak serve..demi menjaga kualiti..dee agak jelah..logiknya gitulah kot..dee tya jugak..tp dia tak jawab..buat dek je..bz time tu..ramai org makan..

norhidana miswan said...

Acik Erna- w`slm acik, dana suke gk sbb mak dulu2 time pose selalu bt

k Qhaifa Nur- apa lg kak, sile lah cube bt,senang je pun..akak askar ramai tlg gentl

k Zakie- org johor msti selalu bt kan kak, dana ada gk beli keledek ngn pisang tp mls nk campur (sbb ada yg suke ada yg tak)

Cik Viva- itu selalu org johor or jawa panggil candil dik, org negeri lain msti panggilan lain kot

Aida Salleh- hehehe candil tu ikut suke nk bt gaya cmane dik, akak saja je bt bentuk gitu

norhidana miswan said...

Kakcik Seroja- penolong ramai kakcik,boleh la

Lieya- alah ada 2 org tlg blh la cumel2 gitu, aku pun suke gk yg sejuk2... nyaman je kt tekak kn

k Ieda- alah kak, ikut suke je bentuk tu, bulat2 pstu tekan tengah

Nekcik- aik takkan org johor tak kenal bubur candil nekcik... conpius nih

k Dee- yeke kak, tak perasaan lak minggu mana...
* oooh yeke kak, tp kalu yg oder 2 tu blh lak dia amik oder kn? pelik gk...tkt ada kepercayaan apa2 kn

dya said...

candil yg homemade lgi sdap dari yg packing kering tu kak..^^

norhidana miswan said...

Dya- ya betul tu dik...cume kene sbr time menguli tu lah

wahida said...

sedapnya nok....tapi bertabah je la nak menguli tepung tu...huhu...

mamasuri said...

hah...dah bt yer..senyap2..
apa lagi minggu dpn leh lah bwk utk potluck..hahaha

tenku butang said...

mak aiii.. sedapnyaa.. rasa nak buat lea pulak..

ooo camtu rupanya candil yea.. ingatkan candle tadi.. hihihi.. tp pernah tgk masterchef.. syani buat bubur guna tepung .. (masa tu xtau tepung apa) tp nampak sedapp

Tihara said...

sedap nih, akak panggil wadi keper ikut jiran2 sebut nama cenggitu, lepas i nak panggil candil lah :)

mama_saly said...

alamak...teringinnya.
kelmarin ada tgk di fb bubur candil ni.
nampaknya kena try buat ni..heee2

izzah said...

syoknyer kalau berjiran dgn akak kan...mesti leh rsa tiap kali akak masak..hehe...berangan lebih ni sebab tengok masakan sedap2 kat blog akak...=P

Papa Mifz said...

kelihatan sangat sedap...yummy...:)

my notes said...

saya klu buat chandil guna tepung gandum jer . org jawa juga ...

NEKCIK said...

Dana..mak nekcik buat bentuk jambu kecik kecik..lepas tu masukkan air gula..bubuh air batu..itu adalah!!!

Azian Elias said...

Dana...hubby akak suka ni.. org jawa...nekcik tu jawa murtad..hee..tak prh jumpa punya...

LYAfrina said...

ni bukan ke dipanggil juga bubur ca ca??

norhidana miswan said...

k Wahida- takpe kak, aku ada 2 org pembantu

Emy- kalu bising2 pun tak rajin aku nk bwk opis hehehe

Tenku Butang- hehehe akak saja je bt bentuk gini, selalu bt bulat2 je

k Tihara- wadi keper tu rasanyer org banjar panggil, dana saja je bt bentuk ala2 gitu, selalu bulat2 je kak

Mama-Saly- apa lg cube lah bt... senang je tuh

Izzah- alah bkn selalu pun akak rajin msk, kadang2 je, seronok gk kalu ada jiran yg ok... makin rajin la akak msk2

norhidana miswan said...

Papa Mifz- sedap2 PM, suruh la mama Mifz cube bt

My Notes- penah gk bt gune tepung gandum tp keras skit la kak

Nekcik- nekcik tu mmg tau, cube lah bt mana tau jth hati

k Azian- hehehe aah, apasl lah nekcik tak penah jmpa ek

Lyafrina- hehehe ada mcm2 nama panggilan nyer Lya, kalu akak bbr caca ada tambah keledek+keladi... tp ni takde... org jawa mmg ada mcm2 jenis bubur

Deq's Qienz said...

sedapnyaa...sini kiteorg sebut butir nangka..hehee