teman2....

Thursday, May 16, 2013

Ribut mini kt Ukay Perdana

as salam sume kwn2,

selamat hari khamis, selamat berbaju batik yek.... tp arini aku tak pakai baju batik, saja je mls... pakai peplum jelah,  segmen PHOTO DIARY aku pospont esok ek, nk cite kt korang ni psl ujan lebat berserta angin kuat kt ukay perdana smlm ptg, mmg aku tak mengalami nyer, tp ikut pd apa yg aku nampak ngn cite dr makngah mmg bt aku seram sejuk gk lah... 
sblum2 ni kalu hujan n angin kuat kt ukay perdana mmg lain mcm skit, agaknyer sbb kt atas bukit kn walaupun tak tinggi sgt..

Ceritanyer mcm nih, smlm ptg kan ujan time balik keje, kt kl ok je walaupun hujan lbt... msk mrr2 pun msh lg ok, naik ukay perdana awal2 tu takde perasan sgt, tp lps je sering ukay nampak jln tu penuh ngn daun2 n ranting2 kayu... mendaki gk naik tu pelan2, tertgk jln yg sebelah tu lg teruk ngn daun2 kering sekali n banyak pokok2 tumbang... masa tu dh rasa alahai, msti lebah hujan sblum tu.. naik lg dkt ngn ukay perdana 1, tgk jln n depan2 kedai penuh ngn daun2 kering, kereta2 yg paking tepi jln pun ada melekat daun2... 
pokok pun banyak yg tumbang, siap ada satu kete mati tgh jln sbb kt tyr dia penuh ngn daun2, tak blh gerak lps dh beli2 brg kt psr mlm ukay perdana tuh time gerak menghala ke umah kt ukay perdana 2, jln jem lak tak pasal2... tgk2 ada pokok tumbang kt area simpang msk kt area umah aku... nsb ada jln alternatif gune jln belakang yg penuh ngn daun2 n pokok tumbang....
masa tu dlm hati dh duk pkr, tkt jugak kalu jd camni, tkt kalu time2 nk balik ujan ribut camni sampai terttp jln nk naik ke ukay perdana, dhla kami nye umah dikelilingi hutan n pokok2... 

sementara nk sampai paking nampak ada jiran2 blok sebelah duk kumpul tp paking, ingat naper rupe2nyer ada kereta yg kene batu or bumbung dr atas bumbung, bayangkan dr tingkat 8 jth ke bwh, habis pecah cermin kereta... bile sampai kt umah tanya makngah, dia ckp mmg ujan lebat n angin kuat sangat, lain dr selalu... nsb lah aiyan tido, cume ezul je yg kebil2 mata... 

msti korang bosan kn aku bt cite panjang jela2, anggap lah ni mcm karangan bdk darjah 6 yek, meh lyn gambar mana yg sempat... gambar pokok tumbang tepi jln pyh skit aku nk amik, nk benti tp jln menggangu lak org nk lalu kan... Meh lah lyn gambar mana yg ada...

pokok tumbang kt psr mlm ukay perdana... 

ni kt jln depan kedai, yg jln naik ukay perdana lg penuh daun2 gugur nyer

dahan yg pth kt area2 simpan umah

ni area nk msk simpang umah aku, abis gerai2 tepi tuh rosak kene pokok tumbang

amik gambar pg td.... pokok yg msh tak di alih lg... 


p/s: SELAMAT HARI GURU, untuk semua bekas2 cikgu aku dr sekolah menengah juga sekolah rendah... juga utk kwn2 yg jd guru, korang mmg superbb...

21 comments:

Wak Gelas™ said...

hujan ribut semalam mak kanns..,UHuu

norhidana miswan said...

Wak Gelas- aah wak, tp kt area sana je... kt kl mcm ok je tak sangka rupenyer ribut kt umah

Kakzakie said...

Dekat JB ni dari malam tadi hujan sampai pagi ini Dana. Tapi tak ada ribut cuma angin.

Pokok tumbang itu yg takut, bayangkan kalau ada yg sedang driving.

aizamia3 said...

moga tiada yang cedera hendakNYA..
balik nanti mesti pokok tu dah selamat dialihkan oleh mereka berkenaan..

norhidana miswan said...

k Zakie- musim ujan yek kt johor tu, kt kl nih tgri pns terik, ptg or malam hujan lebat, kadang esok pns sepansanyer...

k Aizamia- itulah hrpnyer, tp ada jgk kete ye cedera..

izzah said...

ya Allah...takutnya tengok kak...harap kita semua dan keluarga terhindar drp perkara2 yang tak diingini yek akak....memang hujan je kan sekarang ni...

Qhaifa Nur said...

cukup takut ribut...jangan kata pokok, bumbung rumah pun di terbangkan...kalau ada arwah abah mesti laungkan azan...

Acik Erna said...

dana..ditempat acik hujan je..tpi kali ni tak de angin

norhidana miswan said...

Izzah- itulah dia, kt umah akak mmg kalu hujan ngn angin kuat menyeram kan

k Qhaifa Nur- nsb dana kt opis kak, tp kt sana kalu hujan lbt berangin mmg menyeramkan, ngn angin yg berbunyi mcm dkt atas bukit mengaum2

Acik Erna- itulah acik, kadang mmg kt bwh tak ujan tp kt atas ukay perdana tuh ujan lbt

lizz said...

eh saya wajib pakai batik kalo tak kena sama...hehe..
teruk gak ni...semalam memang tiap-tiap petang hujan lebat...

norhidana miswan said...

Lizz- ayak... yeke lizz? dulu masa akak keje kt utm skudai mmg wajib pakai batik... tp kt sini takde lak diwajib, ramai je yg pakai baju besa2

ieda immi said...

uishh dasat juga dana nie ..
aduhaiii kalau akk sure panik ..
kuat juga ..
nie bukan mini niee ;)

diana said...

saya pun takut la kalau angin kuat..hujan lebat tak pe sebab biasanya hujan lebat ni kejap je..tapi kalau siap dengan angin kuat seram la..gelisah je rasa..

Daddy Ziyyad said...

saya dah lama tak pakai baju batik...tersimpan aja dlm wardrobe....hihihih..

sekarang musim petang2 hujan..kena hati2 kalau parking bawah pokok

my notes said...

mmg angin kuat semalam . guruh lagi la kuat . alhamdulillah x de apa2 yg berlaku ...

JaSSNaNi said...

assalamualaikum dik.. sori petang baru masuk sini...
memang dasyat jugak walaupun mini ribut... macam2 bencana alam skrg ni.. moga2 kita semua terpelihara.. amin..

Teena Tna said...

Bahaya jugak ye rumah atas bukit,,hati2..

Pokok Manggis Depan Rumah said...

hati-hati akak yea. kena selalu beringat dan berjaga..

Hafizah Mohamad said...

Salam kenal...seram juga tgk pokok yg tumbang tercabut akar tu...moga kita dijauhkan dr bala oleh Allah...amin...

Tihara said...

siap ada ribut sekali ye, dasyat..malaysia ni blom kena puting beliung, kalau dah start ada lagi dasyat..minta dijauhkan

CheNamNam said...

ribut mini pun tapi kalau dah namanya ribut tetap bahaya la kannn...takuttt..!!