As salam semua kawan-kawan,
Salam jumaat, seperti biasa aku akan kongsi dengan korang resepi menggunakan jagung kegemaran keluarga aku. Rasanya sudah beberapa kali aku kongsi resepi ini, tapi aku kongsi lagi lah. Sebab mungkin ramai kawan-kawan yang tak pernah cuba atau jumpa bergedil jagung ini.
Resepi ini aku dapat dari orang indonesia tau, sebab tu agak lain. Rasanya sedap, tak sama macam cucur jagung . Sebab, korang kene tumbuk dulu jagung ini dengan lesung batu. Korang kene cuba tau.
Bahan-bahan:
5 tongkol jagung (hiris dan tumbuk, tak perlu lumat sangat)
2 biji telur
3 ulas bawang putih, tumbuk
3-4 ulas bawang merah kecil, tumbuk
sejemput ikan bilis, tumbuk
sedikit garam
2 sudu besar gula
10 sudu besar tepung gandum (boleh tambah ikut kesesuaian)
Cara Masak:
- Satukan jagung tumbuk, gula, garam, bahan-bahan tumbuk dan telur dalam 1 bekas besar dan gaulkan sebati
- Masukkan tepung gandum sedikit-sedikit dan gaulkan hingga sebati. Jangan masukkan banyak sangat tepung gandum, kalau keras tak sedap pulak.
- Gorengkan bergedil macam goreng jemput-jemput tu, dengan api sedang hingga masak.
- Siap , sedap makan cicah dengan sos cili atau makan begitu saja.
selamat mencuba
*Boleh juga kalau korang nak tambahkan daun kucai dan udang, rasa lagi manis dan sedap.
bahan-bahan utama, jagung tu tumbuk kasar-kasar je pun ok... nak air pati jagung tu yang sedap |
bancuhan yang dah siap sebelum kita goreng |
goreng dengan api sedang ya kawan-kawan |
warna macamni lah sedap elok, ranggup pulak tu |
dalam dia , terasa jagung tu...ranggup luar dalam lembut |
Begedil jagung tak pernah makan lagi . Tapi teringat masa pergi indon tahun lepas , ade satu cucur tu nama dia Bala-Bala . Resepi lebih kurang macam nie cuma dia tak isi jagung , diorang isi kobis dan carrot . Sedap ya amat .
ReplyDeleteshare alamat rumah please ? nak datang ketukkk makan hahaha..
ReplyDeleteTak sama dgn cucur jagung ke
ReplyDeletekalau kt kedah ni tu resepi buat cucur jagung
Suhana- mungkin seangkatan, sebab ini pun resepi dari orang sana jugak, cubalah buat mana tau tersuka
ReplyDeleteSYM- hhehehhe kalau bagi alamat, kene bgtau jugak nak datang bila.. takut sampai dah takde begegil
Anon- biasa tengok orang buat cucur jagung, jagungnya tak di tumbuk pun... just potong gitu je...
sedapnyee.. kite pencinta jagung..ape pon yang ada jagung semua kita suka.. heheh kena try ni.
ReplyDeleteWawww, jagung juga, ini lagi advance
ReplyDeleteInn shaa Allah Kak Mah nak cuba buat juga nanti
Tunggu dapat jagungnya...
boleh cuba ni
ReplyDeleteWaaaa nampak sangat sedap, mesti rangup kann? Nanti nak cuba gak laaa, sebab minggu depan ni anak-anaks emua ada, so ada tukang makan..
ReplyDeleteWow sedapnya.. X Sama dgn cucur jagung ye
ReplyDeleteCik Bunga- lepas ni cubalah mana tau kene ngn selera
ReplyDeletek Mah AtehNour- hehehhe cuba lah kak Mah, mana tau kene dengan selera, sedap buat minum petang atau sarapan ni kak
k Shiela- cuba jgn tak cuba tau
Sis Lin- betul kak, ranggup2 gitu, janji jangan boh tepung banyak sangat keras sangat pun tak best
k Mamapp- cucur jagung selalu orang boh gitu je kak, ini kita kene tumbuk dulu jagung nya
makanan yang sedap dan agak berminyak..
ReplyDeleteboleh makan tetapi jangan selalu
Wahh.. sedapnyaa..
ReplyDeleteTerliur!
Tqq share resepi kak :D
Tentulah sedap.
ReplyDeletePagi-pagi scroll baca entry makanan ini, lapar pula. Tak pernah cuba pula buat bergedil jagung ini. Thanks for sharing!
ReplyDeleteWOW MEMANG SEDAP NI NANTI NAKCUBA JUGA TKKSH DANA RESEPINYA
ReplyDeletepernah buat cucur jagung je, bergedil jagung belum try lagi. Nanti boleh cuba :)
ReplyDeletehttps://typperlo.blogspot.com/2019/11/langkawi-short-vacay-3hari-2malam-part-1.html
laparrr!!!! dana kenapa lah selalu buat entry yang suruh lapar 🤣🤣🤣
ReplyDeleteSedapnye bergedil jagung.. biase jugak ummi buat..tp xletak ikan bilis..slalu ummmi pagil cekodok jagung je
ReplyDeleteSedapnye bergedil jagung.. biase jugak ummi buat..tp xletak ikan bilis..slalu ummmi pagil cekodok jagung je
ReplyDeletemrhanafi- terima kasih untuk ingatan
ReplyDeleteNadhie- sama2... nanti cuba lah ya
wak WP- hhehhhe pernah cuba ya wak
Azwar- nanti kalau ada kesempatan cubalah ya
k Paridah- selamat mencuba kak
Co.Typper- nanti cuba lah, kot rasa lain sikit
ShirVen- heheheh alah dia tu pun sama... nanti ko cube buat tau
Ummi Journey- nanti cuba buat bergedil jagung ni kak, kene tumbuk sikit tau jagung tu baru sedap
tak pernah jumpa lagi ni...mesti sodapp
ReplyDeleteAzianKhalil- nanti cuba lah ya
ReplyDeleteSedapnya..sedap rasa jagung manis macam tu. nak cuba buat lah
ReplyDeleteBergedil ni rasa dia macam cucur ke?
ReplyDeletemenariknya kak! nanti nak cuba lah! dah jadi macam cucur lak kan kalo tambah udang lagi...
ReplyDeleteresepi yang menarik.. Tapi kita lagi suka buat bubur.. hehehe..
ReplyDeleteAlamak tersinggah lagi post Ni Dan terlapar plak
ReplyDeleteAzhafizah- cuba tau, pastu bagitau camne rasanya
ReplyDeleteAi- macam cucur tapi lain sikit sebab di tumbuk dulu jagung tuh
SUnah- bergedil tu panggilan orang indonesia, kat kita cucur jagung pun boleh cuma dia kene tumbuk sikit jagung tu
Sha- heheheh buat bubur memang sedap
k Mamapp- heheheh... pejam mata kak
sedap !!!
ReplyDelete