Friday, November 1, 2019

RESEPI BERGEDIL JAGUNG

As salam semua kawan-kawan,

Salam jumaat, seperti biasa aku akan kongsi dengan korang resepi menggunakan jagung kegemaran keluarga aku.  Rasanya sudah beberapa kali aku kongsi resepi ini, tapi aku kongsi lagi lah.  Sebab mungkin ramai kawan-kawan yang tak pernah cuba atau jumpa bergedil jagung ini.  

Resepi ini aku dapat dari orang indonesia tau, sebab tu agak lain.  Rasanya sedap, tak sama macam cucur jagung . Sebab, korang kene tumbuk dulu jagung ini dengan lesung batu. Korang kene cuba tau.

Bahan-bahan:
5 tongkol jagung (hiris dan tumbuk, tak perlu lumat sangat)
2 biji telur
3 ulas bawang putih, tumbuk
3-4 ulas bawang merah kecil, tumbuk
sejemput ikan bilis, tumbuk
sedikit garam
2 sudu besar gula
10 sudu besar tepung gandum (boleh tambah ikut kesesuaian)

Cara Masak:
- Satukan jagung tumbuk, gula, garam, bahan-bahan tumbuk dan telur dalam 1 bekas besar dan gaulkan sebati
- Masukkan tepung gandum sedikit-sedikit dan gaulkan hingga sebati. Jangan masukkan banyak sangat tepung gandum, kalau keras tak sedap pulak.
- Gorengkan bergedil macam goreng jemput-jemput tu, dengan api sedang hingga masak.
- Siap , sedap makan cicah dengan sos cili atau makan begitu saja.
selamat mencuba

*Boleh juga kalau korang nak tambahkan daun kucai dan udang, rasa lagi manis dan sedap.  
bahan-bahan utama, jagung tu tumbuk kasar-kasar je pun ok... nak air pati jagung tu yang sedap

bancuhan yang dah siap sebelum kita goreng

goreng dengan api sedang ya kawan-kawan

warna macamni lah sedap elok, ranggup pulak tu

dalam dia , terasa jagung tu...ranggup luar dalam lembut

29 comments:

  1. Begedil jagung tak pernah makan lagi . Tapi teringat masa pergi indon tahun lepas , ade satu cucur tu nama dia Bala-Bala . Resepi lebih kurang macam nie cuma dia tak isi jagung , diorang isi kobis dan carrot . Sedap ya amat .

    ReplyDelete
  2. share alamat rumah please ? nak datang ketukkk makan hahaha..

    ReplyDelete
  3. Tak sama dgn cucur jagung ke
    kalau kt kedah ni tu resepi buat cucur jagung

    ReplyDelete
  4. Suhana- mungkin seangkatan, sebab ini pun resepi dari orang sana jugak, cubalah buat mana tau tersuka

    SYM- hhehehhe kalau bagi alamat, kene bgtau jugak nak datang bila.. takut sampai dah takde begegil

    Anon- biasa tengok orang buat cucur jagung, jagungnya tak di tumbuk pun... just potong gitu je...

    ReplyDelete
  5. sedapnyee.. kite pencinta jagung..ape pon yang ada jagung semua kita suka.. heheh kena try ni.

    ReplyDelete
  6. Wawww, jagung juga, ini lagi advance
    Inn shaa Allah Kak Mah nak cuba buat juga nanti
    Tunggu dapat jagungnya...

    ReplyDelete
  7. Waaaa nampak sangat sedap, mesti rangup kann? Nanti nak cuba gak laaa, sebab minggu depan ni anak-anaks emua ada, so ada tukang makan..

    ReplyDelete
  8. Wow sedapnya.. X Sama dgn cucur jagung ye

    ReplyDelete
  9. Cik Bunga- lepas ni cubalah mana tau kene ngn selera

    k Mah AtehNour- hehehhe cuba lah kak Mah, mana tau kene dengan selera, sedap buat minum petang atau sarapan ni kak

    k Shiela- cuba jgn tak cuba tau

    Sis Lin- betul kak, ranggup2 gitu, janji jangan boh tepung banyak sangat keras sangat pun tak best

    k Mamapp- cucur jagung selalu orang boh gitu je kak, ini kita kene tumbuk dulu jagung nya

    ReplyDelete
  10. makanan yang sedap dan agak berminyak..

    boleh makan tetapi jangan selalu

    ReplyDelete
  11. Wahh.. sedapnyaa..
    Terliur!
    Tqq share resepi kak :D

    ReplyDelete
  12. Pagi-pagi scroll baca entry makanan ini, lapar pula. Tak pernah cuba pula buat bergedil jagung ini. Thanks for sharing!

    ReplyDelete
  13. WOW MEMANG SEDAP NI NANTI NAKCUBA JUGA TKKSH DANA RESEPINYA

    ReplyDelete
  14. pernah buat cucur jagung je, bergedil jagung belum try lagi. Nanti boleh cuba :)
    https://typperlo.blogspot.com/2019/11/langkawi-short-vacay-3hari-2malam-part-1.html

    ReplyDelete
  15. laparrr!!!! dana kenapa lah selalu buat entry yang suruh lapar 🤣🤣🤣

    ReplyDelete
  16. Sedapnye bergedil jagung.. biase jugak ummi buat..tp xletak ikan bilis..slalu ummmi pagil cekodok jagung je

    ReplyDelete
  17. Sedapnye bergedil jagung.. biase jugak ummi buat..tp xletak ikan bilis..slalu ummmi pagil cekodok jagung je

    ReplyDelete
  18. mrhanafi- terima kasih untuk ingatan

    Nadhie- sama2... nanti cuba lah ya

    wak WP- hhehhhe pernah cuba ya wak

    Azwar- nanti kalau ada kesempatan cubalah ya

    k Paridah- selamat mencuba kak

    Co.Typper- nanti cuba lah, kot rasa lain sikit

    ShirVen- heheheh alah dia tu pun sama... nanti ko cube buat tau

    Ummi Journey- nanti cuba buat bergedil jagung ni kak, kene tumbuk sikit tau jagung tu baru sedap

    ReplyDelete
  19. tak pernah jumpa lagi ni...mesti sodapp

    ReplyDelete
  20. Sedapnya..sedap rasa jagung manis macam tu. nak cuba buat lah

    ReplyDelete
  21. Bergedil ni rasa dia macam cucur ke?

    ReplyDelete
  22. menariknya kak! nanti nak cuba lah! dah jadi macam cucur lak kan kalo tambah udang lagi...

    ReplyDelete
  23. resepi yang menarik.. Tapi kita lagi suka buat bubur.. hehehe..

    ReplyDelete
  24. Alamak tersinggah lagi post Ni Dan terlapar plak

    ReplyDelete
  25. Azhafizah- cuba tau, pastu bagitau camne rasanya

    Ai- macam cucur tapi lain sikit sebab di tumbuk dulu jagung tuh

    SUnah- bergedil tu panggilan orang indonesia, kat kita cucur jagung pun boleh cuma dia kene tumbuk sikit jagung tu

    Sha- heheheh buat bubur memang sedap

    k Mamapp- heheheh... pejam mata kak

    ReplyDelete

sila tinggalkan jejak,jangan memalu ye...