As salam semua kawan-kawan,
Minggu lepas aku ada beli kacang tanah mentah di pasaraya giant, balik rumah terus rendam sejam buang airnya dan rebus dengan noxxa. HP 1jam 30minit lembut tapi masih kurang lagi ada yang empuk ada yang tak. Lainkali aku nak cuba rebus HP 2 jam.
Ini pertama kali aku rebus kacang tanah dengan kulit ni, saja je nak try rebus sendiri hehehe... tapi rasanya lebih baik beli siap je
Cuma tak tau lah rupa kulitnya jadi gelap gini lepas di rebus. Tapi isi nya memang terasa manis-manis gitu.
*buat blogger Han, tolong tinggalkan link blog supaya saya boleh follow semula blog anda, rajin komen di sini tapi selalu tak boleh nk kunjung semula.
masa masukkan dalam periuk |
lepas dah sejuk... dalamnya warna menarik tak la buruk macam kulitnya |
nak close up tapi tak sharp pulak... gini lah rupanya ye kawan-kawan |
Lama juga ye, walaupun guna HP.. Mak saya suka sangat kacang rebus, asal jumpa kat mana-mana mesti beli.. tapi tak pernah pula saya nampak dia rebus sendiri..
ReplyDeletePEBERET AKU ni dana..tapi biase beli je kat rnr hahaahah...kalo buat aku sorang je terkulat2 abiskan...semua dlm umah aku ni tak suke kacang...apoooo laaaaaa hahahaahah
ReplyDeletekacang tanah ni makan panas2 dengan air kopi O. perghhhh sedap yakmat
ReplyDeleteSedap kacang rebus ni. Wah tak pernah jumpa isi merah macam tu. Menggoda betul Rasa teringin makan kacang rebus pulak. Lama tak makan ni
ReplyDeletesedapnya kacang rebus!
ReplyDeleteni kalo mkn xleh benti ni.. haha
han tu rsnya kwn sy..
ni link blog dia
puapoo.blogspot.com
OrchidPUteh- mula-mula rebus 30minit tapi masih keras lagi itu tambah lagi sejam tuh... kalau rebus pakai dapur gas mau sampai 3 jam
ReplyDeleteLieya- heheh itulah memang sesuai beli siap je sebab nk rebusnya lama bebeno
k UmiNazrah- heheh tulah layan je kan
Azhafizah- tulah, sebab teringin nk rebus sendiri n rasa camne... isi nya cantik merah gitu
Ezy- betul tu, ralit makan... ok nanti akak lawat semula blog han tu
selalu beli kat pasar pagi di kampung je. kat selangor ni macam susah nak jumpe..ke sisyay yang x pandai cari..hehe
ReplyDeletewuishhh , sedap nie buat kunyah-kunyah sambil tengok tv atau main hp . Heheheh :)
ReplyDeletedulu2 gini lah masak nya. to nenek kita dulu. now main beli je.
ReplyDeleterajin dana..
Rajinnye dana. Kak feni kalau nak makan. Beli je siap. Hihi. Siap ada pesanan khas untuk han tu. hehe
ReplyDeletek Hayati- pasar pagi mesti lagi sedap sebab macam fresh lagi
ReplyDeleteSuhana- itulah hehehe...
k AzianElias- betul sekrang beli yang dh siap je
k Feni- hehehhe sesaja tingin nk try, itu gigih masak sendiri
merah isi nye ye dana.. kalau dapat makan kacang rebus mmg sedap.. dah la berkhasiat makan pn xde rasa besalahkan dana.. hehehe
ReplyDeletebagus Dana rajin mencuba.
ReplyDeleteakak pun tak pernah try..hehe
Rajinnya buat... 👏👏👏 selalu husband beli siap je...
ReplyDeleteif aku duduk ngadap kacang ni, belum abis spinggan tu belum terangkat juga aku 😂😂😂
ReplyDeletesedapnya kacang rebus. kalau tambah masin2 sikit
ReplyDeleteJemput singgah www.hellokerja.com
Sedapnya dana. Nak sikit
ReplyDeleteBW kat sini salam kenal dr saya from www.lizaizara.com
ReplyDeleteLain jenis kacang kot? tak sama macam kacang rebus yang jual tepi2 jalan tu...ke kacang yang sama..sedapnya...SA x leh makan banyak..angin..
ReplyDeletesenang guna noxxa kan...nmpk sedap tu
ReplyDelete**lokasi nasi daging merah selambak tu kt medan selera blkng Fiske Steakhouse Keramat, nk tgk gmbr kedai tu klik link kt entry akak smlm tu..kedainya ada bendera negeri kelantan
Ummi- aah dalamnya merah gitu... cantik nampaknya
ReplyDeletek Ujie- hehehe kadang-kadang je rajinnya kak oi
Nora Karim- hehehe selalu memang beli je, tapi tingin lak nk rebus sendiri
ShirVen- heheheh... ralit kalau dok makan ni kan
HK- memang tambah sikit gula n garam
IbuLala- hehehe abis dah kak
Liza- salam kenal
k SA- tengok kat label dia, kacang shandong... tak pasti sama ke tak macam yang biasa orang jual
mamaTisya- tulah lebur je kat noxxa tuh...
Sedap.. akak suka.. ;)
ReplyDeleteBiasa beli dekat hentian rehat buat kudap2 hilang mengantuk.. hehehe..
ok...nanti nak tanam kacang tanah...hahaha....kemain besar berangan
ReplyDeletekebetulan semlm, 6 jam mak rebus kacang ni, dana.
ReplyDeletefirst time aida beli yg raw.
just nak makan2. tak sangka plak lama nyer!
if not, awal2 dah guna pressure cooker.
terlambat baca entri dana ni :)
Alahai sedapnya.. mama suka kalau letak serbuk kunyit sikit
ReplyDeleteSelalu beli je.. hehehe.. Rajin Dan buat sendiri.. lagi puas makan kan..
ReplyDeleteni febret zaman kecik2 dulu..mak selalu beli gini dan rebus...berebut2 makan sebab sedap dan manis2 rasanya
ReplyDelete