Wednesday, November 27, 2019

KACANG TANAH REBUS

As salam semua kawan-kawan,

Minggu lepas aku ada beli kacang tanah mentah di pasaraya giant, balik rumah terus rendam sejam buang airnya dan rebus dengan noxxa. HP 1jam 30minit lembut tapi masih kurang lagi ada yang empuk ada yang tak. Lainkali aku nak cuba rebus HP 2 jam.  

Ini pertama kali aku rebus kacang tanah dengan kulit ni, saja je nak try rebus sendiri hehehe... tapi rasanya lebih baik beli siap je

Cuma tak tau lah rupa kulitnya jadi gelap gini lepas di rebus. Tapi isi nya memang terasa manis-manis gitu. 

*buat blogger Han, tolong tinggalkan link blog supaya saya boleh follow semula blog anda, rajin komen di sini tapi selalu tak boleh nk kunjung semula.

masa masukkan dalam periuk 

lepas dah sejuk... dalamnya warna menarik tak la buruk macam kulitnya

nak close up tapi tak sharp pulak... gini lah rupanya ye kawan-kawan

27 comments:

  1. Lama juga ye, walaupun guna HP.. Mak saya suka sangat kacang rebus, asal jumpa kat mana-mana mesti beli.. tapi tak pernah pula saya nampak dia rebus sendiri..

    ReplyDelete
  2. PEBERET AKU ni dana..tapi biase beli je kat rnr hahaahah...kalo buat aku sorang je terkulat2 abiskan...semua dlm umah aku ni tak suke kacang...apoooo laaaaaa hahahaahah

    ReplyDelete
  3. kacang tanah ni makan panas2 dengan air kopi O. perghhhh sedap yakmat

    ReplyDelete
  4. Sedap kacang rebus ni. Wah tak pernah jumpa isi merah macam tu. Menggoda betul Rasa teringin makan kacang rebus pulak. Lama tak makan ni

    ReplyDelete
  5. sedapnya kacang rebus!
    ni kalo mkn xleh benti ni.. haha

    han tu rsnya kwn sy..
    ni link blog dia
    puapoo.blogspot.com

    ReplyDelete
  6. OrchidPUteh- mula-mula rebus 30minit tapi masih keras lagi itu tambah lagi sejam tuh... kalau rebus pakai dapur gas mau sampai 3 jam

    Lieya- heheh itulah memang sesuai beli siap je sebab nk rebusnya lama bebeno

    k UmiNazrah- heheh tulah layan je kan

    Azhafizah- tulah, sebab teringin nk rebus sendiri n rasa camne... isi nya cantik merah gitu

    Ezy- betul tu, ralit makan... ok nanti akak lawat semula blog han tu

    ReplyDelete
  7. selalu beli kat pasar pagi di kampung je. kat selangor ni macam susah nak jumpe..ke sisyay yang x pandai cari..hehe

    ReplyDelete
  8. wuishhh , sedap nie buat kunyah-kunyah sambil tengok tv atau main hp . Heheheh :)

    ReplyDelete
  9. dulu2 gini lah masak nya. to nenek kita dulu. now main beli je.
    rajin dana..

    ReplyDelete
  10. Rajinnye dana. Kak feni kalau nak makan. Beli je siap. Hihi. Siap ada pesanan khas untuk han tu. hehe

    ReplyDelete
  11. k Hayati- pasar pagi mesti lagi sedap sebab macam fresh lagi

    Suhana- itulah hehehe...

    k AzianElias- betul sekrang beli yang dh siap je

    k Feni- hehehhe sesaja tingin nk try, itu gigih masak sendiri

    ReplyDelete
  12. merah isi nye ye dana.. kalau dapat makan kacang rebus mmg sedap.. dah la berkhasiat makan pn xde rasa besalahkan dana.. hehehe

    ReplyDelete
  13. bagus Dana rajin mencuba.
    akak pun tak pernah try..hehe

    ReplyDelete
  14. Rajinnya buat... 👏👏👏 selalu husband beli siap je...

    ReplyDelete
  15. if aku duduk ngadap kacang ni, belum abis spinggan tu belum terangkat juga aku 😂😂😂

    ReplyDelete
  16. sedapnya kacang rebus. kalau tambah masin2 sikit

    Jemput singgah www.hellokerja.com

    ReplyDelete
  17. BW kat sini salam kenal dr saya from www.lizaizara.com

    ReplyDelete
  18. Lain jenis kacang kot? tak sama macam kacang rebus yang jual tepi2 jalan tu...ke kacang yang sama..sedapnya...SA x leh makan banyak..angin..

    ReplyDelete
  19. senang guna noxxa kan...nmpk sedap tu


    **lokasi nasi daging merah selambak tu kt medan selera blkng Fiske Steakhouse Keramat, nk tgk gmbr kedai tu klik link kt entry akak smlm tu..kedainya ada bendera negeri kelantan

    ReplyDelete
  20. Ummi- aah dalamnya merah gitu... cantik nampaknya

    k Ujie- hehehe kadang-kadang je rajinnya kak oi

    Nora Karim- hehehe selalu memang beli je, tapi tingin lak nk rebus sendiri

    ShirVen- heheheh... ralit kalau dok makan ni kan

    HK- memang tambah sikit gula n garam

    IbuLala- hehehe abis dah kak

    Liza- salam kenal

    k SA- tengok kat label dia, kacang shandong... tak pasti sama ke tak macam yang biasa orang jual

    mamaTisya- tulah lebur je kat noxxa tuh...

    ReplyDelete
  21. Sedap.. akak suka.. ;)
    Biasa beli dekat hentian rehat buat kudap2 hilang mengantuk.. hehehe..

    ReplyDelete
  22. ok...nanti nak tanam kacang tanah...hahaha....kemain besar berangan

    ReplyDelete
  23. kebetulan semlm, 6 jam mak rebus kacang ni, dana.
    first time aida beli yg raw.
    just nak makan2. tak sangka plak lama nyer!
    if not, awal2 dah guna pressure cooker.
    terlambat baca entri dana ni :)

    ReplyDelete
  24. Alahai sedapnya.. mama suka kalau letak serbuk kunyit sikit

    ReplyDelete
  25. Selalu beli je.. hehehe.. Rajin Dan buat sendiri.. lagi puas makan kan..

    ReplyDelete
  26. ni febret zaman kecik2 dulu..mak selalu beli gini dan rebus...berebut2 makan sebab sedap dan manis2 rasanya

    ReplyDelete

sila tinggalkan jejak,jangan memalu ye...