As salam semua kawan-kawan,
Minggu pertama cuti sekolah dah berakhir, aku ni tak tau lah bila nk mula cuti. Teringin juga nak balik kampung atau berjalan di musim cuti ni cuma suami aku tu susah sikit nak cuti nya.
Hari ini aku baik hati, nak kongsi 2 resepi mudah dengan korang. Bukan selalu kan aku baik hati gini hehehhe...
Ikan bakar tempoyak ini dah 4 kali aku buat, dah jadi kegemaran kami sefamily. Sambal tomato petis pulak, edy dapat dari pekerja indonesia.
IKAN BAKAR TEMPOYAK
Bahan-bahan:
2 ekor ikan talapia dan 4 ekor ikan cencaru (kelar-kelar badan nya)
3-4 sudu besar tempoyak
3 biji cili api bangla, tumbuk
4 ulas bawang putih, tumbuk
5 biji bawang merah kecil, tumbuk
1 inci kunyit hidup
garam
2 helai daun kunyit
aluminium foil
Cara masak:
- Gaulkan bahan tumbuk dengan tempoyak dan garam, tambah sedikit air kalau pekat sangat
- Ratakan tempoyak ke dalam badan ikan, letak cebisan daun kunyit pada ikan sebelum kita bungkus dengan aluminium foil
- Bakar di magic pan dengan api kecil sedang, jangan lupa balik-balikkan ikan
bahan utama, kebetulan ini ikan yang ada, aku semua kan je lah |
aku kelar dalam sikit sebab ikan talapia ni isi nya tebal |
bungkus kemas-kemas supaya isi nya cepat masak semua |
ikan cencaru bakar ini belah belakang jadi bila kita bagi tempoyak memang meresap, lawankan dengan ulam dan sambal tomato |
ikan talapia bakar, kalau ada daun kunyit banyak lagi best bau dia |
Bahan-Bahan:
1 biji tomato, goreng
5 biji cili api biasa, goreng
5 biji cili api bangla, goreng
3 ulas bawang putih, goreng
5 biji bawang merah kecil, goreng
2 sudu besar petis
Cara masak:
- Semua bahan-bahan yang perlu di goreng, gorengkan sebentar hingga layu sikit
- Tumbukkan semua bahan yang telah di goreng hingga hancur, tak perlu terlalu lembut kasar-kasar je
- Letak kan bahan yang ditumbuk ke dalam mangkuk dan campurkan dengan petis, perisakan dengan garam atau gula kalau tawar
Bahan utama |
ini Hasilnya, sedap sambal nih, menyelerakan |
eh ikan bakar tempoyak tu rasa lebih-lebih kurang macam pais patin tu ke .? tak pernah rasa lagi ikan bakar tempoyak , kalau pais tu pernah la rasa .
ReplyDeletealahai sedapnya.. kami kalu bakar ikan pun guna aluminium. sebab payah nak cari daun pisang
ReplyDeletetk pernah makan ikan bakar tempoyak sbb tk mkn tempoyak...ikan bakar biasa makan
ReplyDeleteDana! sambal Dana tu buat akak ngences. Akak kalau bakar ikan suka guna daun kunyit. Bau dia lebih mengancam dan menggoda dibandingkan dengan daun pisang. Hehehe..
ReplyDeleteSuhana- macam pais, cuma pais selalu tempoyaknya lagi banyak dan untuk seketul dua, ini tempoyaknya sikit sebab jimat hehehe
ReplyDeleteHan- nak cari daun pisang sini senang sebab kat kedai aceh selalu ada jual, cumanya kadang nk cepat, pakai aluminium foil mudah
mamaTisya- hehehe tak boleh buat apa lah kak... ini untuk pecinta tempoyak
k NanyFadhly- cuba lah kak buat sambal tuh, sedap tau... daun kunyit tu aromanya best sangat kan
ya Allah. dugaannnn. haha. terliuq terus kami kat sini. heehhehee
ReplyDeleteammi tak geng dgn tempoyak...tp sambal petis tu mcm yummyyyyy je.
ReplyDeleteMenu rare ni kak. Tak pernah pulak tengok ikan bakar tempoyak. Menarik ni. Bolehlah cuba nak tahu sedap ke tidak.
ReplyDeletek UmiNazrah- heheheh cepat2 cari makan kak
ReplyDeletek Shiela- heheh sila cuba sambal tomato petis tu ye kak
Azhafizah- heheh cuba jangan tak cuba dik, mesti teringat2
sedapnya.. kalau dana belah atas sumbat tempoyak ikut atas talapia tu lagi sedap.. tapi banyak laa sket nak pakai tempoyak...
ReplyDeleteYa Allah dana,.. sedapnya.. bagi sikit rajin tu dekat Ummi. Semalam pergi pasaraya duk cari tempoyak.. tapi xde.tgk dana masak ni kena jugak g pasar pagi esok ni.nak cari tempoyak..
ReplyDeleteaduh sedap sgt ni!!! terliur haha
ReplyDeleteIkan bakar kalau makan dengan kuah asam, sedapnya..
ReplyDeleteSedapnya ...tp kt rumah akak ni cuma akak ja yg mkn tempoyak..so jarang2 la msk guna bahan tu..
ReplyDeletesy x makan tempoyak mentah tp jika ikan patin masak tempyak n ikan tilapia bakar dgn tempoyak ni abam kie suka la..
ReplyDeleteApa yang masak dengan tempoyak. Semua sedap. Bestnyaaaa
ReplyDeleteSedap sangat ni sbb mmg peminat tempoyak..
ReplyDeleteAtul tak pernah buat lagi bakar ikan salut tempoyak. Balik kg nanti boleh try buat ni. Nampak macam sedap je. Mesti rasanya pun sedap ni.
ReplyDeleteAtaicha- tulah terpikir jugak nk buat tapi tempoyak la tak berapa nk ada hehehe... itu yg kelar2 je, tapi meresap jugak terasa ke dalam
ReplyDeletek UmmiJourney- hehehe kadang-kadang malas jugak, rajin nya sesekali je.. tempoyak memang kene cari kt pasar pagi atau pasar tani selalunya baru ada
k SitiAwadah- hehehe alhamdulillah mmg ni pun teringat-ingat
Ai- memang dia punya regu tuh
k Kamsiah- itu kene makan time kat kedai jelah kak...
Abam Kie- kalau di bakar, di buat masak baru lah abam Kie terkam yek
AIman- heheeh betul tuh
Mulan- kalau peminat tempoyak memang suka punya
Atul- nanti cuba lah, memang sedap tau
tak pernah lagi tgk ikan bakat letak tempoyak
ReplyDeletewow!
ReplyDeleteterbaik ni, dana.
tq for sharing.
dpt idea nak masak esok lusa.
tempoyak ada.
yg lain2 pun ada...
yummy!!!
Waaa sedapnya alahaii.. POS la sikit kat sini
ReplyDeleteSedapnya.. Ratah macam tu pun best..
ReplyDeleteeh kecur liur kita tengok sambal petis tu!
ReplyDeleteAzianKhalil- hehehe nk buat ala-ala pais lah ni tapi tempoyak tak banyak
ReplyDeletek Aida- barang yg nak guna mudah jumpa janji ada tempoyak insyallah jadi
k mamaPP- hehehe pos kang abam poslaju yang bedal
k Sha- betul tuh... sebab ada rasa manis sikit masin n pedas
Sunah- hehehe tryla buat Sunah
Love to read it,Waiting For More new Update and I Already Read your Recent Post its Great Thanks. View stories of any user anonymously. Pictame2 pictame. The more Instagram followers a person has the more popular they will be on this site.
ReplyDelete