Wednesday, November 13, 2019

RESEPI ROTI LOAF PERTAMA KU

As salam semua kawan-kawan,

Selalu segmen resepi kan hari jumaat, tapi teruja pulak nak kongsi resepi roti pertama aku hari ini.  Korang jangan tanpa kenapa gitu kena gini tau, sebab nya aku memang ikut sebijik macam yang aku google.  Percubaan pertama kan, takde ilmu lagi maklum heheheh. Lebih kepada teruja dan jakun nak mencuba heheheh.

Nasib jadi rupa roti tapi nak cuba lagi sampai jadi roti yang ringan gitu.

Bahan-bahan:

250g tepung roti
2 sudu besar susu tepung
2 sudu besar gula
2 sudu besar mentega
1 sudu kecil mauripan
1/2 sudu kecil garam
155 ml air suam
sedikit hirisan aprikot dan kiwi kering

Cara masak:
- Masukkan semua bahan dalam pan bread maker di mulakan dengan air suam, tepung roti, mentega, gula, garam, susu tepung , hirisan buah kering dan akhir sekali mauripan.
- pilih kaedah no 1, basic, pilih 750g, warna light dan tekan start
- kaedah basic akan ambil masa 3 jam untuk uli hingga siap masak.


bahan- bahan utama nya 

boh semua dalam bread maker ni

percubaan pertama... 3 jam untuk basic

setelah di uli lebih kurang sejam

lebih kurang dah 2 jam masa ni

dah siap bakar nampak gebus jugak

nampak dah rupa roti tuh... tak sabar nk keluarkan masa ini

warna dia memang light betul, bau macam roti gebus pun iya jugak

nampak isi nya, gaya macam roti tapi macam agak padat

warna dia tu cantik sebab ada aprikot kering tu, gebus lembut tapi agak padat bagi aku 

34 comments:

Wak Lat said...

rajjinnyer

Umi Nazrah said...

alhamdulillah menjadi. best nya ^_^

m.u.l.a.n said...

Alhamdulillah elok jadinya..

Suhana Abidin said...

yeahhh dah ada resepi . Thanks kak . Nanti free boleh try buat roti pulak .

Kakcik Seroja said...

Nampak cantik je di mata kakcik kejadiannya... :)

norhidana said...

wak Lat- bread maker yang buat kerja wak, dana tunggu je heheheh

k UmiNazrah- alhamdulillah tp percubaan kali ke 2 tak jadi sangat

Mulan- alhamdulillah, tp kali ke 2 tak berapa jadi, frush gak

Suhana- sama2, hehehe selamat meroti nanti ye

kakcik Seroja- tapi rasa mcm padat sikit kakcik, tapi ok lh kira jadi sebab rasa roti heheheh

Ujie Othman said...

Seronok bila berjaya buat ^_^

Ateh Nour said...

Pn. Dana,

Wawww lembut betul gayanya roti tu,
Kak Mah suka sangat roti home made
Fresh rasanya.
Masak boleh terus makan.

paridah said...

SEDAPNYA ROTI BUAT SENDIRI WALAU NAMPAK PADAT

Kamsiah yusoff said...

Sedapnya roti panas2..lembut dan gebu..

mama tisya said...

gebooooo..syok la roti fresh panas2 gtu

norhidana said...

k Ujie- betul kak, teruja nak cuba lagi

k Mah Atehnour- ala kak jgn la panggil puan, panggil dana je heehhehe... tulah makan panas2 memang best

k Paridah- betul kak, makan pelan2 bagi abis hehehhe

k Kamsiah- betul tu kak, makan panas2 memang layan

mamaTisya- hehehhe itulah, bila menjadi rasa teruja dan jakun gitu hehhehe

Orchid Puteh said...

Wah.. hebat! Nak kena jangkit jugak dengan kak Dana ni.. aduhai bila tu bila..

Anonymous said...

Norhidana,kalau nak beli kacang tumbuk macam kak Amie beli kat Brunei, ada dijual dikedai NT shop aka kedai RM2.1o.
Terima kasih kak caiman kl

Ai said...

Wahhhh rajinnya buat roti sendiri. Bila lah ai nak ada kerajinan itu.

norhidana said...

OrchidPuteh- heheheh fuhhh fuhh jangkit lah

k Caiman-Ok2 tq kak, nanti dana try cari yek...

Ai- heheh nak test bread maker tu, beli dah lama tapi tak guna2 hehehhe...

OKje said...

Bestnya ada benda alah ni.... dapat buat roti ikut suka hati sendiri. Dana, benda ni automatik uli pas tu terus bakar ek...Tak payah keluokan dulu

Azhafizah MN said...

senangnya meroti ada bread maker. Cantik kejadiaannya. nampak padat roti tu. takpe lepas ni dah biasa buat gerenti lagi terbaik hasilnya

Aiman said...

rajin baking. terima kasih atas perkongsian

Warisan Petani said...

Rajinnya dana meroti
Bolehlah amek tempahan lepas ni.

Seorang Syed said...

Nampak macam sedap ja tu! hehe.
Saya pun ada share resipi dekat blog usang saya tu.
Meh la jemput singgah :)

NekCik said...

ok lah tu Dana..buat selalu..tukar tukar resipi..lama lama ok nnti..nekcik punya resipi tu utk 500 gm..klau nak bakar teeus dlm breadmaker tak boleh sbb lebih muatan..klau nak bakar dlm oven..boleh lah cuba resipi nekcik..

norhidana said...

k Hainom- kalau untuk loaf memang dia uli dia siap bakar tunggu jelah 3 jam kak nom, kalau nk buat roti bentuk macam2 baru keluarkan dan bentuk bakar kat oven

Azhafizah- itulah, selagi rajin kita cuba lagi sampai kita rasa dah pakar sikit hehehe

Aiman- tengah nak mencuba memang gini dik, selagi belum jemu

wak WP- hehehe tempahan tak berani lagi wak, oven nya merajuk lagi... takat nk makan sendiri boleh la

en Syed- sedap jugak di tekak orang yang buat, boleh telan la kira nya heheheh...

Nekcik- itulah nekcik, nanti cuba macam2 lagi sampai pakar... itulah nekcik punya BM mesti besar kan

Han said...

gebunya.. senang ada bread maker.. ala2 jadi pembantu ibu2 di rumah untuk buat roti

Hayati Suki said...

alalala..makin teringin nak beli bread maker ni..huaaa... nak buat roti jugakk..hehe

aizamia3 said...

baru dapat baca dekat sini, sebelum ni tengok dalam FB je.. :(

Sha Mohamed said...

Wah.. buat roti.. Yeah!! Mula-mula tu dana.. Nanti dua tiga kali cuba mesti dapat tekstur yang Dana nak..

Mimie said...

Tak pe kak. Janji gebus gebas. Boleh cuba improve lagi ni.

Siti Yang Menaip said...

kenapa tiba2 yang tak reti meroti ni pun trasa nak beli
mesin roti tu ? whyy whyy... i nak order blh ? delivery pleasse..

Nadhie Wueen said...

bestnya dapat buat roti n menjadi pula. tqq for sharing kak

mamapp said...

Cantiknya kejadian roti loaf dna.. nampak gebu Dan yummy

norhidana said...

Han- hehehhe ye betul, cuma nk kene rajin mencuba

k Hayati- apa lagi kak, sale kat lazada or shoppe nanti beli

k Aizamia- heheheh kt fb selalu pendek je ceritanya

k Sha- hahahha betul2, bak orang kata practice make perfect kan

Mimie- betul memang akan cuba lagi sampai berjaya n puas hati

SYM- hahahha nk oder takut tak jadi , maklum baru mencuba kan

Nadhie- hehehh sama-sama

k Mamapp- harapnya lepas ni terus menjadi lah

Sunah Sakura said...

kita kalo buat roti atau ape2 dengan yis, mesti failed! maybe tangan tak panas kot! haha

adianiez AIDA said...

aida pernah buat loaf.
tapi x jadik!!!
aduhai :(
nanti nak cuba lagi, dana.
asyik lah buat roti bun.