Wednesday, November 13, 2019

RESEPI ROTI LOAF PERTAMA KU

As salam semua kawan-kawan,

Selalu segmen resepi kan hari jumaat, tapi teruja pulak nak kongsi resepi roti pertama aku hari ini.  Korang jangan tanpa kenapa gitu kena gini tau, sebab nya aku memang ikut sebijik macam yang aku google.  Percubaan pertama kan, takde ilmu lagi maklum heheheh. Lebih kepada teruja dan jakun nak mencuba heheheh.

Nasib jadi rupa roti tapi nak cuba lagi sampai jadi roti yang ringan gitu.

Bahan-bahan:

250g tepung roti
2 sudu besar susu tepung
2 sudu besar gula
2 sudu besar mentega
1 sudu kecil mauripan
1/2 sudu kecil garam
155 ml air suam
sedikit hirisan aprikot dan kiwi kering

Cara masak:
- Masukkan semua bahan dalam pan bread maker di mulakan dengan air suam, tepung roti, mentega, gula, garam, susu tepung , hirisan buah kering dan akhir sekali mauripan.
- pilih kaedah no 1, basic, pilih 750g, warna light dan tekan start
- kaedah basic akan ambil masa 3 jam untuk uli hingga siap masak.


bahan- bahan utama nya 

boh semua dalam bread maker ni

percubaan pertama... 3 jam untuk basic

setelah di uli lebih kurang sejam

lebih kurang dah 2 jam masa ni

dah siap bakar nampak gebus jugak

nampak dah rupa roti tuh... tak sabar nk keluarkan masa ini

warna dia memang light betul, bau macam roti gebus pun iya jugak

nampak isi nya, gaya macam roti tapi macam agak padat

warna dia tu cantik sebab ada aprikot kering tu, gebus lembut tapi agak padat bagi aku 

34 comments:

  1. alhamdulillah menjadi. best nya ^_^

    ReplyDelete
  2. yeahhh dah ada resepi . Thanks kak . Nanti free boleh try buat roti pulak .

    ReplyDelete
  3. Nampak cantik je di mata kakcik kejadiannya... :)

    ReplyDelete
  4. wak Lat- bread maker yang buat kerja wak, dana tunggu je heheheh

    k UmiNazrah- alhamdulillah tp percubaan kali ke 2 tak jadi sangat

    Mulan- alhamdulillah, tp kali ke 2 tak berapa jadi, frush gak

    Suhana- sama2, hehehe selamat meroti nanti ye

    kakcik Seroja- tapi rasa mcm padat sikit kakcik, tapi ok lh kira jadi sebab rasa roti heheheh

    ReplyDelete
  5. Pn. Dana,

    Wawww lembut betul gayanya roti tu,
    Kak Mah suka sangat roti home made
    Fresh rasanya.
    Masak boleh terus makan.

    ReplyDelete
  6. SEDAPNYA ROTI BUAT SENDIRI WALAU NAMPAK PADAT

    ReplyDelete
  7. Sedapnya roti panas2..lembut dan gebu..

    ReplyDelete
  8. gebooooo..syok la roti fresh panas2 gtu

    ReplyDelete
  9. k Ujie- betul kak, teruja nak cuba lagi

    k Mah Atehnour- ala kak jgn la panggil puan, panggil dana je heehhehe... tulah makan panas2 memang best

    k Paridah- betul kak, makan pelan2 bagi abis hehehhe

    k Kamsiah- betul tu kak, makan panas2 memang layan

    mamaTisya- hehehhe itulah, bila menjadi rasa teruja dan jakun gitu hehhehe

    ReplyDelete
  10. Wah.. hebat! Nak kena jangkit jugak dengan kak Dana ni.. aduhai bila tu bila..

    ReplyDelete
  11. Norhidana,kalau nak beli kacang tumbuk macam kak Amie beli kat Brunei, ada dijual dikedai NT shop aka kedai RM2.1o.
    Terima kasih kak caiman kl

    ReplyDelete
  12. Wahhhh rajinnya buat roti sendiri. Bila lah ai nak ada kerajinan itu.

    ReplyDelete
  13. OrchidPuteh- heheheh fuhhh fuhh jangkit lah

    k Caiman-Ok2 tq kak, nanti dana try cari yek...

    Ai- heheh nak test bread maker tu, beli dah lama tapi tak guna2 hehehhe...

    ReplyDelete
  14. Bestnya ada benda alah ni.... dapat buat roti ikut suka hati sendiri. Dana, benda ni automatik uli pas tu terus bakar ek...Tak payah keluokan dulu

    ReplyDelete
  15. senangnya meroti ada bread maker. Cantik kejadiaannya. nampak padat roti tu. takpe lepas ni dah biasa buat gerenti lagi terbaik hasilnya

    ReplyDelete
  16. rajin baking. terima kasih atas perkongsian

    ReplyDelete
  17. Rajinnya dana meroti
    Bolehlah amek tempahan lepas ni.

    ReplyDelete
  18. Nampak macam sedap ja tu! hehe.
    Saya pun ada share resipi dekat blog usang saya tu.
    Meh la jemput singgah :)

    ReplyDelete
  19. ok lah tu Dana..buat selalu..tukar tukar resipi..lama lama ok nnti..nekcik punya resipi tu utk 500 gm..klau nak bakar teeus dlm breadmaker tak boleh sbb lebih muatan..klau nak bakar dlm oven..boleh lah cuba resipi nekcik..

    ReplyDelete
  20. k Hainom- kalau untuk loaf memang dia uli dia siap bakar tunggu jelah 3 jam kak nom, kalau nk buat roti bentuk macam2 baru keluarkan dan bentuk bakar kat oven

    Azhafizah- itulah, selagi rajin kita cuba lagi sampai kita rasa dah pakar sikit hehehe

    Aiman- tengah nak mencuba memang gini dik, selagi belum jemu

    wak WP- hehehe tempahan tak berani lagi wak, oven nya merajuk lagi... takat nk makan sendiri boleh la

    en Syed- sedap jugak di tekak orang yang buat, boleh telan la kira nya heheheh...

    Nekcik- itulah nekcik, nanti cuba macam2 lagi sampai pakar... itulah nekcik punya BM mesti besar kan

    ReplyDelete
  21. gebunya.. senang ada bread maker.. ala2 jadi pembantu ibu2 di rumah untuk buat roti

    ReplyDelete
  22. alalala..makin teringin nak beli bread maker ni..huaaa... nak buat roti jugakk..hehe

    ReplyDelete
  23. baru dapat baca dekat sini, sebelum ni tengok dalam FB je.. :(

    ReplyDelete
  24. Wah.. buat roti.. Yeah!! Mula-mula tu dana.. Nanti dua tiga kali cuba mesti dapat tekstur yang Dana nak..

    ReplyDelete
  25. Tak pe kak. Janji gebus gebas. Boleh cuba improve lagi ni.

    ReplyDelete
  26. kenapa tiba2 yang tak reti meroti ni pun trasa nak beli
    mesin roti tu ? whyy whyy... i nak order blh ? delivery pleasse..

    ReplyDelete
  27. bestnya dapat buat roti n menjadi pula. tqq for sharing kak

    ReplyDelete
  28. Cantiknya kejadian roti loaf dna.. nampak gebu Dan yummy

    ReplyDelete
  29. Han- hehehhe ye betul, cuma nk kene rajin mencuba

    k Hayati- apa lagi kak, sale kat lazada or shoppe nanti beli

    k Aizamia- heheheh kt fb selalu pendek je ceritanya

    k Sha- hahahha betul2, bak orang kata practice make perfect kan

    Mimie- betul memang akan cuba lagi sampai berjaya n puas hati

    SYM- hahahha nk oder takut tak jadi , maklum baru mencuba kan

    Nadhie- hehehh sama-sama

    k Mamapp- harapnya lepas ni terus menjadi lah

    ReplyDelete
  30. kita kalo buat roti atau ape2 dengan yis, mesti failed! maybe tangan tak panas kot! haha

    ReplyDelete
  31. aida pernah buat loaf.
    tapi x jadik!!!
    aduhai :(
    nanti nak cuba lagi, dana.
    asyik lah buat roti bun.

    ReplyDelete

sila tinggalkan jejak,jangan memalu ye...