As salam semua kawan-kawan,
Selalu segmen resepi kan hari jumaat, tapi teruja pulak nak kongsi resepi roti pertama aku hari ini. Korang jangan tanpa kenapa gitu kena gini tau, sebab nya aku memang ikut sebijik macam yang aku google. Percubaan pertama kan, takde ilmu lagi maklum heheheh. Lebih kepada teruja dan jakun nak mencuba heheheh.
Nasib jadi rupa roti tapi nak cuba lagi sampai jadi roti yang ringan gitu.
Bahan-bahan:
250g tepung roti
2 sudu besar susu tepung
2 sudu besar gula
2 sudu besar mentega
1 sudu kecil mauripan
1/2 sudu kecil garam
155 ml air suam
sedikit hirisan aprikot dan kiwi kering
Cara masak:
- Masukkan semua bahan dalam pan bread maker di mulakan dengan air suam, tepung roti, mentega, gula, garam, susu tepung , hirisan buah kering dan akhir sekali mauripan.
- pilih kaedah no 1, basic, pilih 750g, warna light dan tekan start
- kaedah basic akan ambil masa 3 jam untuk uli hingga siap masak.
bahan- bahan utama nya |
boh semua dalam bread maker ni |
percubaan pertama... 3 jam untuk basic |
setelah di uli lebih kurang sejam |
lebih kurang dah 2 jam masa ni |
dah siap bakar nampak gebus jugak |
nampak dah rupa roti tuh... tak sabar nk keluarkan masa ini |
warna dia memang light betul, bau macam roti gebus pun iya jugak |
nampak isi nya, gaya macam roti tapi macam agak padat |
warna dia tu cantik sebab ada aprikot kering tu, gebus lembut tapi agak padat bagi aku |
rajjinnyer
ReplyDeletealhamdulillah menjadi. best nya ^_^
ReplyDeleteAlhamdulillah elok jadinya..
ReplyDeleteyeahhh dah ada resepi . Thanks kak . Nanti free boleh try buat roti pulak .
ReplyDeleteNampak cantik je di mata kakcik kejadiannya... :)
ReplyDeletewak Lat- bread maker yang buat kerja wak, dana tunggu je heheheh
ReplyDeletek UmiNazrah- alhamdulillah tp percubaan kali ke 2 tak jadi sangat
Mulan- alhamdulillah, tp kali ke 2 tak berapa jadi, frush gak
Suhana- sama2, hehehe selamat meroti nanti ye
kakcik Seroja- tapi rasa mcm padat sikit kakcik, tapi ok lh kira jadi sebab rasa roti heheheh
Seronok bila berjaya buat ^_^
ReplyDeletePn. Dana,
ReplyDeleteWawww lembut betul gayanya roti tu,
Kak Mah suka sangat roti home made
Fresh rasanya.
Masak boleh terus makan.
SEDAPNYA ROTI BUAT SENDIRI WALAU NAMPAK PADAT
ReplyDeleteSedapnya roti panas2..lembut dan gebu..
ReplyDeletegebooooo..syok la roti fresh panas2 gtu
ReplyDeletek Ujie- betul kak, teruja nak cuba lagi
ReplyDeletek Mah Atehnour- ala kak jgn la panggil puan, panggil dana je heehhehe... tulah makan panas2 memang best
k Paridah- betul kak, makan pelan2 bagi abis hehehhe
k Kamsiah- betul tu kak, makan panas2 memang layan
mamaTisya- hehehhe itulah, bila menjadi rasa teruja dan jakun gitu hehhehe
Wah.. hebat! Nak kena jangkit jugak dengan kak Dana ni.. aduhai bila tu bila..
ReplyDeleteNorhidana,kalau nak beli kacang tumbuk macam kak Amie beli kat Brunei, ada dijual dikedai NT shop aka kedai RM2.1o.
ReplyDeleteTerima kasih kak caiman kl
Wahhhh rajinnya buat roti sendiri. Bila lah ai nak ada kerajinan itu.
ReplyDeleteOrchidPuteh- heheheh fuhhh fuhh jangkit lah
ReplyDeletek Caiman-Ok2 tq kak, nanti dana try cari yek...
Ai- heheh nak test bread maker tu, beli dah lama tapi tak guna2 hehehhe...
Bestnya ada benda alah ni.... dapat buat roti ikut suka hati sendiri. Dana, benda ni automatik uli pas tu terus bakar ek...Tak payah keluokan dulu
ReplyDeletesenangnya meroti ada bread maker. Cantik kejadiaannya. nampak padat roti tu. takpe lepas ni dah biasa buat gerenti lagi terbaik hasilnya
ReplyDeleterajin baking. terima kasih atas perkongsian
ReplyDeleteRajinnya dana meroti
ReplyDeleteBolehlah amek tempahan lepas ni.
Nampak macam sedap ja tu! hehe.
ReplyDeleteSaya pun ada share resipi dekat blog usang saya tu.
Meh la jemput singgah :)
ok lah tu Dana..buat selalu..tukar tukar resipi..lama lama ok nnti..nekcik punya resipi tu utk 500 gm..klau nak bakar teeus dlm breadmaker tak boleh sbb lebih muatan..klau nak bakar dlm oven..boleh lah cuba resipi nekcik..
ReplyDeletek Hainom- kalau untuk loaf memang dia uli dia siap bakar tunggu jelah 3 jam kak nom, kalau nk buat roti bentuk macam2 baru keluarkan dan bentuk bakar kat oven
ReplyDeleteAzhafizah- itulah, selagi rajin kita cuba lagi sampai kita rasa dah pakar sikit hehehe
Aiman- tengah nak mencuba memang gini dik, selagi belum jemu
wak WP- hehehe tempahan tak berani lagi wak, oven nya merajuk lagi... takat nk makan sendiri boleh la
en Syed- sedap jugak di tekak orang yang buat, boleh telan la kira nya heheheh...
Nekcik- itulah nekcik, nanti cuba macam2 lagi sampai pakar... itulah nekcik punya BM mesti besar kan
gebunya.. senang ada bread maker.. ala2 jadi pembantu ibu2 di rumah untuk buat roti
ReplyDeletealalala..makin teringin nak beli bread maker ni..huaaa... nak buat roti jugakk..hehe
ReplyDeletebaru dapat baca dekat sini, sebelum ni tengok dalam FB je.. :(
ReplyDeleteWah.. buat roti.. Yeah!! Mula-mula tu dana.. Nanti dua tiga kali cuba mesti dapat tekstur yang Dana nak..
ReplyDeleteTak pe kak. Janji gebus gebas. Boleh cuba improve lagi ni.
ReplyDeletekenapa tiba2 yang tak reti meroti ni pun trasa nak beli
ReplyDeletemesin roti tu ? whyy whyy... i nak order blh ? delivery pleasse..
bestnya dapat buat roti n menjadi pula. tqq for sharing kak
ReplyDeleteCantiknya kejadian roti loaf dna.. nampak gebu Dan yummy
ReplyDeleteHan- hehehhe ye betul, cuma nk kene rajin mencuba
ReplyDeletek Hayati- apa lagi kak, sale kat lazada or shoppe nanti beli
k Aizamia- heheheh kt fb selalu pendek je ceritanya
k Sha- hahahha betul2, bak orang kata practice make perfect kan
Mimie- betul memang akan cuba lagi sampai berjaya n puas hati
SYM- hahahha nk oder takut tak jadi , maklum baru mencuba kan
Nadhie- hehehh sama-sama
k Mamapp- harapnya lepas ni terus menjadi lah
kita kalo buat roti atau ape2 dengan yis, mesti failed! maybe tangan tak panas kot! haha
ReplyDeleteaida pernah buat loaf.
ReplyDeletetapi x jadik!!!
aduhai :(
nanti nak cuba lagi, dana.
asyik lah buat roti bun.