teman2....

Friday, June 17, 2016

resepi Homemade carbonara / sos bechamel

as salam semua kwn2,

salam jumaat kwn2...
salam 12 ramadhan

dr rabu adik no 4 aku dtg umah, smlm dia ada daftar kt poli tp isnin nih baru mula masuk belajar. Jd nya dia ddk la umah aku dulu ahad nnti baru antar dia pi sana kt poli nilai.

Jdnya bila dia da kene lah msk juadah berbuka ikut kegemaran dia, yelah aku nih suke kalau adik2 aku reques apa2....

Rabu tuh dlm kelam kabut sampai lambat smpt jgk msk ayam percik kelantan
n smlm masakkan dia carbonara... tp aku saja je nk try bt sos sendiri, sos bechamel

Bahan2nya:

1 biji tomato - potong halus
4 ke 5 ulas bwg putih - cincang halus
2 biji bwg besar - cincang halus
sedikit minyak zaitun atau boleh guna butter
3 sudu tepung gandum - gaulkan ngn air hingga sebati
3 keping cheddar cheese
1 sudu kecil mix herbs
1 tin susu cair @ blh guna susu segar ( aku guna susu segar n susu cair sekali )
1 sudu bsr serbuk lada hitam
4 keping daging burger- siat2 kecil
2 btg sosej- potong nipis
bunga kobis @ brokoli

Cara masak:

- panaskan minyak n tumiskan bwg... tunggu sampai naik bau masukkan tomato
- masukkan daging burger n sosej gaul2 hingga msk
- masukkan tepung gandum yg dh dicampur ngn air... sentiasa kacau n masukkan susu dan cheddar cheese
- kecilkan api kacau2 hingga sebaati boleh jgk masukkan 2 cwn air kalau pekat sgt
- masukkan mix herbs dan lada hitam
- masukkan sayur3 sedikit garam n matikan api

Sos bechamel nih boleh jgk digunakan utk lasagna, utk bt meatball cheese....
saja je aku mls nk pakai sos yg segera, bt sos sndiri pun dh yummy sgt

ni juada berbuka semalam... samosa ngn tahu bkr tu edy beli kt bazar, adik aku ada nih meriah la skit iftar

p/s: naper lah aku takde mood nk memanik baju raya sndiri nih... mls yg amat

12 comments:

Atie Yusof said...

suka bila kita masak dan adik2 suka makan..kan kak? hihi
nampak sedap carbonara tu..nti boleh cuba resepi akak :)

hainom OKje said...

Teringat dulu dulu mula mula datang blog ni, ko suka memanik kan Dana....
Sekarang dah malas ek?....Tak pe, nak buat macam mana, tunggulah sawan malas tu pergi hihi....
Bestnya ada kakak boleh request macam macam...
Tak pernah buat spaghetti carbonara .....mak lebih suka bolognese kota

Kakzakie Purvit said...

Kakak baru berbuka carbonara spaghetti tapi delivery by Pizza Huts.
Memang tak rajinlah Dana kakak ni..

norhidana miswan said...

Atie- alhamdulillah... nk bg benda lain tak tau... ini je yg blh hehehe

k Hainom- hehehe... skrg takde tempahan lah kak... itu yg makin mls kak

k Zakie- hehehe sdp jgk tu walaupun pizzahut punya... lg sedap layan kuahnya tuh kak

Ibu Lala said...

Ho ho ho. Sedap ya. Terliur tau. Tp akk makan sikit ja. Cm x berbaloi nk buat

Qhaifa Nur said...

Hr tu dana..kak nur buat carbonara x byk saja test2...tak cukup, cian ank2...

cheq da said...

Wah western tu...

aryan azra said...

wah sedapnya dana spaghetti carbonara

Inani Hazwani said...

Sedapnya kak !

Amy Hilmirda Daud said...

nampak sedap tu dana... boleh cuba nanti.

TukangKebun said...

Bahaya betul tengok makanan waktu lunch ini.
Dapat telan air liur je tengok menyelerakan.

Siqah Hussin said...

Makanan je nie kak. Lapar balik nie walaupun baru berbuka tadi. Hehehe