teman2....

Tuesday, June 23, 2015

kucai ke lokio ke apa?

as salam sume kwn2,

pejam celik pejam celik dh msk hari ke 6 kita berpuasa yek....

korang dh ada plan ke blum nk msk apa utk berbuka nnti? aku mmg dh takde idea dh nih nk msk apa, idea dlm kepala ada jgk nk msk apa2... tp sebenornyer otak kata mls lah... jd nyer nk suh edy beli bbr lambuk ngn roti john kt bazar.  Tingin bebeno nk mkn bbr lambuk time pose2 nih...

Kuih aku tak galak sgt edy beli sbb kt umah aku dh bt frozen siap2 popia sadin, popia crab-fillet bekeju, popia pisang ... jd kalu nk goreng sajo.

aku nk tunjuk kt korang 1 sayur nih,
kalu kt kampung kami panggil kucai.... ada org msti rsa pelik sbb rupe dia mcm bawang gitu, tp rasa dia yg unik mmg sedap... aku suke tumis kering ngn tempe n petai, perkkkh mmg best.

syr zmn aku kecik2 nih, syr yg arwah nenek aku suke msk... sgt mengimbau kenangan

ni lah rupenyer kucai tuh... sodap tau rasanyer... ubi dia tuh yek yg di msk... daun nyer pun blh gune jgk


p/s: sebak baca wassap aku ngn adik2 aku, abah aku bwk sepupu aku yg dh takde abah lg ke bazar ramadhan.... kata abah aku, sian diaorg adik badik dulu ada abah diaorg bwk pi bzr time pose skrg dh takde sapa....

7 comments:

NEKCIK said...

Goreng mi siam dgn kucai dgn tauhu Dana

wahida said...

mmg sedih pada sesapa yg dah takde mak ayah tu..nak2 lagi di bulan puasa dan raya...mmg hiba...huhu...

saly said...

Daunnya Macam daun bawang je kan akk..belom penah mkn lg kucai ni.dengar penah.oo gini rupanya

Cho Zila said...

ooo yang ni dulu2 selallu makannyer.. sekarangni cam tak jer...
rajinnyer memprozen yerk.. akak kalau puasa nak cari kuih manis sikit...
akakpun tak berapa nak pasar ramadhan sangat..
sebabnyer tak larat nak bersesak2 .. (pasar ramadhan kinrara semakin sempit sebab tapak lama kini tengah dibina banggunan kedai..)

Lelord said...

ku panggl kucai sedap ni wat mee siam boh taucu

Pu3pu3shafi said...

Sy ngidam sayur nieee... mane nk cari yaa dkr sekitar Melawati KL... huhuhu

Pu3pu3shafi said...

Sy ngidam sayur nieee... mane nk cari yaa dkr sekitar Melawati KL... huhuhu