maaf yek arini lambat bt ntry, arini ada kursus itu yg masa agak pack tuh... pastu lusa ada lak audit 5S dari pihak MPC mmg esok adalah masa kritikal n bizi mengemas2 opis.
Oklah mari kite sama2 tgk resepi pengat pisang versi aku yg paling mudah... almaklum tukang masaknyer bkn rajin sgt
Bahan2:
5 ke 6 biji pisang nangka (nk pisang lain pun boleh jugak) - potong serong
6 ke 7 ulas nangka masak - potong sedang
1 senduk sagu - rendam ngn air dlm 10minit
2 keping nise @ gula melaka
1 sudu kecik garam
1 kotak kecil santan
2 keping daun pandan
500ml air (bergantung nk pekat atau cair)
Cara2 masak:
Mula2 masakkan air dengan gula melaka biarkan didih sampai gula melaka tuh hancur, masukkan sekali daun pandan.
Masukkan pisang biarkan dlm 5 ke 10 minit
lpstu masukkan sagu dan nangka
Akhir sekali masukkan santan n garam.... sila perasakan kalu kurang manis boleh tambah gula pasir.
Kacau perlahan n pastikan api kecik, dlm 10min boleh matikan.
ni dia... versi simple lagi mudah |
enak mbanget iki
ReplyDeletewes suwi orak mangan pengat
kepingin wehh :)
Wah..nampak sedap pengat tu Kak..lapar petang2 ni tengok pengat.. :)
ReplyDeletewaa..menarik ni
ReplyDeletemkn panas2 sedap nih.. tp ada y suka mkn sejuk2 kan..
Ho ho ho sedap kak!
ReplyDeleteAdoiii Dana....lama tak makan pengat pisang ni tau. Rasanya sedap kan kalau buat pakai pisang nangka ni, sebab pisang ni ada rasa masam masam ek...
ReplyDeletehoiiii!! ini sudah melampau!! sedapnyaaaaaa...
ReplyDeleteaku dah lama tak buat pengat pisang weiii, nnt nak buat lah...
k Tihara- hehehe apa lg kak, mari mem pengat ptg nih
ReplyDeleteBbwana- hehehe org tu rajin msti kejap je dh siap
Lyafrina- betul2, bg akak pns ke sejuk ngam jgk
Ros- sedap dik, klu tak sdp pun bt2 sdp sbb msk sndiri kn
k Hainom- heheheh aah kak, sbb tu gune pisang nangka.
k Wahida- hehehe bt kak, senang cpt lak tu