as salam sume kwn2,
selamat pagi isnin.... dh lama kan aku tak bt ntry psl resepi2 nih... arini tibe2 rasa nk share ngn korang style aku msk kari kuning... ini style mak aku selalu bt kt kg... aku suke sbb rasa kari dia lite2 tp rasa rempah2 yg best.... lyn mkn ngn roti canai mmg terangkat kalu ngn nasi mmg comfirm sedap... aiyan pun berselera mkn...
Bahan2:
1/2 ekor ayam & tulang2 ayam (rebus dulu)
1inci halia -tumbuk
3ulas bwg putih- tumbuk
6biji bwang merah kecik- tumbuk
1inci kunyit hidup - tumbuk
1 sudu besar ketumbar -tumbuk
1 sudu besar jintan manis- tumbuk
1 btg serai di titik
3 biji kentang di potong besar2
3 biji tomato di potong besar
1 kotak santan
sedikit garam
1 sudu besar serbuk kari
2 sudu besar minyak
Cara2 masak-
tumiskan semua bahan yg di tumbuk tuh sekali ngn serai, tumis sampai kan naik bau pastu masukkan kentang n serbuk kari agak2 dh empuk kentang tuh masukkan sedikit air rebusan ayam tu n masukkan ayam sekali, biarkan dlm 5-10 minit baru masukkan santan n air, perasakan lps tu masukkan tomato n boleh matikan api...
mudah kan... nk pedas blh lawankan ngn sambal belacan
paling suke ngn bau aroma tuh... perkh tak tau tempat lain ada tak msk kari gini... |
Published with Blogger-droid v2.0.10
kena try ni..
ReplyDeletebest2.. nak cuba buatlaa
ReplyDeleteboleh try nie...
ReplyDeletetp aku nie bab2 bersantan kurang sikit dana.....
Cheqna- cube jgn tak cube cheqna, mana tau ter suke
ReplyDeleteFieda Zan- cube jgn tak cube....
ReplyDeleteZana- takmo letak banyak skit pun boleh santan tuh, sbb dia jenis yg cair2 gitu
tengok resepi kari kuning ni tetiba akak teringat ayam masak ungkep pulak.
ReplyDeleteKari kuning jawa?
ReplyDeleteFirst time saya tahu ni...boleh la mintakan wife saya cuba resepi ni..:)
nampak sedaplah dana...kari kuning ni
ReplyDeleteeh pes time aku tgk dana....leh cube nie...kdg2 kering idea aku gak nak masak ayam masak ape....ni ko dah tunjuk ni boleh laa cube nanti.....sedapnye cecah ngan lempeng nih....takpun roti canai segere....
ReplyDeleteKari macam ini budak pun boleh makan sebab tak pedas kan Dana. Betullah nak pedas buatlah sambal belacan:)
ReplyDeleteTAK SABAR SGT NAKBALIK KG DANA
ReplyDeleteNAK SURUH MAK MASAK KARI...;)
ITULAH RESEPI YG SANGAT SANGAT DRINDUI...;)
Salam dana nak kena cuba ni
ReplyDeleteuiiih der yerk kari jawa.. ooo gitu.. nak cubaler cam sedapjer gambotu...
ReplyDeletewah sedap nie..tq bg resepi
ReplyDeleteaku tgk ayam mayo ngko, kecoq ayaq liyoq tau
ReplyDeletek Inazamri- hehehe org jawa suke yg kunyit2 kot kak hehehe
ReplyDeleteDaddy Ziyyad- tak tau lah nama nyer apa doc tp sbb mak org jawa n jarang dpt jumpa kari camtu... bg nama ikut suke... cube doc comfirm sedap
k Qhaifa Nur- mmg sedap kak, cube try bt
Lieya- hahahah cube lah lieya oi... mak aku suke bt kari gini lite2 tak pedas sgt
k Zakie- betul3 tuh kak...itu aiyan pun laju je mkn nasi ngn kari nih
Aine-heheheh bile balik kg aine
ReplyDeleteAcik Erna- cube acik mana lah tau kene kt tekak acik tuh, boleh la bt selalu2
k chozila- hahahah dana yg saja2 je bg nama nih kak oi
Izan- sama2, cube tau izan yek
k NM03- hahahah apa lg kak, try bt lah mesti bujang ko suke
mmg sedap tu kak..bole dicuba jgk ni
ReplyDeleteLebih kurang juga dengan kari biasa yeh Dana cuma tambah jintan ketumbar je...
ReplyDelete