teman2....

Tuesday, September 3, 2013

resepi kuih abuk-abuk versi johor





As salam sume kwn2...


Arini stop dulu cite raya yek...nak share ngn korang resepi kuih abuk-abuk versi johor. Tp xtau gk tempat lain dipanggil kuih apa. sbb masa kecik mmg mak aku panggil kuih abuk-abuk.  masa dh jadi bt kuih nih... rasa bangga gitu sbb nyer sepanjang umur aku 31thn ni, ni lah first time aku bt... hehehehe 

Bahan2
500gm sagu -dicuci dan toskn
1 sudu kck grm
1 sudu bsr gula
1/2 biji kelapa parut
Daun pisang
Gula melaka yg disagat atau kikis

Cara memasak

Campurkan sagu yg dh dibsh n ditoskn dgn gula.grm, kelapa parut..gaul hingga rata. Bungkuskn dgn daun pisang mcm bentuk koci ngn cara masukkan sesudu sagu pastu letak skit gula melaka n ttp ngn sagu lg tp jgn tebal2, kang tak sedap lak kalu tak manis...kukus utk 15 ke 20 minit. Siap ♡♡♡♡


ni bahan2 yg diperlukan... agak2nyer jari2 sapa lah yg gatai tu kan... 


ni rupe yg dh dibungkus... asal boleh je tuh ehheheh


yg dh siap di kukus

ni yg dh siap msk... wahaaa tak sangka betul aku blh bt kuih abuk2 nih...



p/s: diesel ngn ron95 naik lg 20sen huhuhui... sadis betul lah, lps2 ni sume2 brg comfirm naik.... 

23 comments:

lieyalatif said...

beb!!! ni kuih peberet aku dulu tauuuu...aku suke kalo gule tu melampau2 bykknye heheheeh...tapi pes time tgk sagu tu merah2....cantik gak versi ko nieh...

norhidana miswan said...

Lieya- feveret aku gk nih... heheheh suke mkn tp tak pandai bt nyeh2... tp bile dh tau senang nk bt itu yg try tuh... alah aku beli yg dh paket2 ada kaler pink, ada hijau...

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

owh ni la kuih abuk2 versi johor punya...xpenah mkn g hihihi

Dee said...

eh..tak pernah rasa..mesti sedap..nmpk menarik lagi dgn warna pink tu..

norhidana miswan said...

Wanieys- ye ini lah dia kuihnyer dik oi

k Dee- sedap2...lagi2 kalu sapa2 yg minat ngn sagu nih kak...

lelamaisara said...

mak mertua selalu buat kuih ni tau...

hainom OKje said...

Masa OKje ngandung anak pertama Dana OKje boleh mengidam kuih ni...entah mimpi apa agaknya....hehe
Yang bestnya MIL tolong buatkan hehe...

Fieda Zan said...

bestnya.. tu tangan aiyan kan.. kecik comel lagii

LYAfrina said...

bukan kuih bronok ke??? eyh??

norhidana miswan said...

Lelamaisara- org tua2 mmg suke kuih nih

k Hainom- waaaah untung lah akak...

Fieda- ya betul tuh

Lyafrina- hehehe tak tau lah akak lya, kt kemaman mungkin panggil gitu kot... kalu kt johor panggil abuk2..itu akak bgtau lain tmpt lain nama

ummuaidan said...

tak pernah makan rsnya akak kuih abuk2 nie..mesti sedap kan

Qhaifa Nur said...

abuk-abuk yup dana...lain betul johor punya...
macam kuih koci pun ya juga...

norhidana miswan said...

k Ummuaidan- apa lg kak... cube bt msti jth cinta

k Qhaifa Nur- selalu kalu org tua2 bentuk lain... dana bungkus ikut suke je tuh kak...

Papa Mifz said...

tak pasti PM pernah makan atau tidak kuih tuh...

lizz said...

nyum2 terlio lak nengok kuih ni..dah lamer tak makan ni...sedapnyer...ni kalo 2 ke 3 ketul tu rilek jer tu saya habiskan...

ros_reeza said...

tak pernah rasa lagi kuih ni..

norhidana miswan said...

Papa MIfz- kalu lum cube tanya org mama mifz kot2 dia tau bt

Lizz- kt sana apa nama kuih nih? kecik2 ni pun comfirm blh abis 3-4ketul

norhidana miswan said...

Ros- apa lg... cube try bt

Acik Erna said...

ASSALAM DANA..ACIK SUKA..TAPI TAK PERNAH BUAT NI TAU DANA..NAK MAKAN BELI JE

Azian Elias said...

Alamak macam nak kena mintak mak buat kan lah. heee.. Mak akak suka guna 3 kaler tu. hijau pink n white..

izan mama mia said...

wah ngidam lak tengok kuih nie

norhidana miswan said...

Acik Erna- w`slm acik... pyh nk jmpa yg kene ngn selera acik...itu yg try bt sndiri

k Azian- hheheheh... dana pun suke kaler2pul kak

Hazmin Hamudin said...

pernah makan kuih ni. Tapi rasanya yang makan tu warna coklat.