teman2....

Tuesday, September 25, 2012

roti gulung sardin goreng







as salam sume kwn2,

arini tak tau nk bt ntry apa, banyak gambar yg pending sbb duk dlm BB edy n mak tek, so jom lyn resepi bt roti gulung sardin goreng yg aku selalu bt, simple n sgt2 mudah, n yg paling bestnya rangup n sedap (ahak2 
puji diri sndiri lak) 

Bahan 1 (roti& sardin),

1 tin sardin kecik (masakkan sardin ngn bwg merah+bwh putih+sedikit lada)
bila dh msk sardin, hancurkan ikan sardin tuh pastu...
2 sudu besar mayonis
1 biji tlr rebus (hancurkan)
1 sudu minyak zaitun
1 buku roti gardenia, lenyekkan
bancuhan tepung gandum tambah sesudu minyak, biar rangup(ni msti korang tau kan camne nk bancuh)


gaulkan semua bahan2, sardin, mayo, telur n minyak zaitun,pastu ikut cam kt gambar tuh
golekkan roti tuh kt bancuhan tepung tuh sampai terttp semua n goreng sampai kekuningan...
sedap di mkn pns2...




bancuhan inti td yek (mintak mahap kualiti gambar teruk)

gulung2 camni pastu msk dlm tepung tuh yek...




bile dh siap.... nyum2, kalu korang suke keju blh tambah keju 


p/s: aku suke msk yg simple2, n aku suke sgt rekacipta semula masakan yg tahu... hehheheh 

26 comments:

Zana Md Nordin said...

sedap nie makan petang2

he he he.....aku pun up entry roti gark....

Kakzakie said...

Kakak hari ini bawa bekal roti gulung juga tapi inti dia sosej..

Aida Salleh said...

sedapnya roti gulung sardin...fav ni...yummyyyy

Aida Salleh said...

sedapnya roti gulung sardin...fav ni...yummyyyy

Nurul Husna Mohd Hassan said...

sedap ni kalau makan2 tepi air terjun ni :)

p/s : kat pahang pun 22.50 je mas kawen :)

Afasz said...

sedap nye. nnti nk try buat tuk suami & family :)

mamasuri said...

asyik share dlm blog je..apa kata esok wat surprise g ofis lak...lalalallaaa

norhidana said...

Zana- heheheh beroti bersama2 lah kite

kak Zakie- hehehe lg mudah ek kak

Aida-mmg sedap, mudah lg kan

Nurul Husna-heheh mkn kt umah pun sedap, ini kan pulak kt tp air terjun

Afasz- bt dik jgn tak buat...

Emy- ahak2... mls :P

Qhaifa Nur said...

sbb malas nak gulung tu yg rajin roti bakar saja.....
sedapnya dana.......

Qasey Honey said...

sedap...simple tp mgenyangkan..

Alin's In D House said...

Wau sedapnyer. Pasnie nak try jgkler... Yum2 sedap tgk petang2 nie...

Everything's Everythings said...

Sedap ni.. igt lagi dulu waktu sekolah masa rehat mesti nk beli kuih ni xD

inazamri said...

sedapnya..lagi best kalau kita berjiran..mesti akak dpt rasa coz akak skrg tgh dilanda angin malas masak huhu

LYAfrina said...

sedapnyer..dh lama x mkn roti sardin ni.. lya suka goreng garing2 & wak pds2..

Marya Yusof said...

As salam Dana,

Ya ALLAH menayang2 sardin roll pulak! Dana... terus teragak nak makan ni...kenalah buat kalau dulu beli je kat kedai! :))

norhidana said...

k Qhaifa Nur-hehehe alah bkn pyh pn nk gulung kak... tp akak kena gulung banyak2 kan

Qaseh HOney- betul3

Alin- try jgn tak try dik, msti farisha suke

Everthings2- hehehhe sedap n simple

k Inazamri- hehehe itulah, skrg nih nama je berjiran tp tak penah antar ke umah jiran

Lyafrina-mmg kene goreng garing baru sdp, akak tak bt pds sbb aiyan blh mkn

Marya- w`salam Marya... heheh alah sesekali, asik Marya je tayang masakan peru

lieyalatif said...

fuh...versi celop tepung ni terbaik nie dana...terase2 kerangupannye bile tgk pic ko nieh...sedap2....

Che Rosliza Che mat said...

makan petang mesti sedap...

aimaniman said...

sedap dan mudah plak dibuat.. berbaloi2... akak pun suka sardin gulung tambah2 ada mayonis.. nyum22

norhidana said...

Lieya- ya betul, dulu2 bt celup telur tp lembik aku pun tukar skit, perkh mmg asik bt je

Che Rosliza- sapan pun ngam gk kak

JaSSNaNi said...

huaaaaaaaaaa... lama tak makan roti gulung sardin goreng... tapi baru abis bonanza pek.. buat sandwich sardin.. hahahaha.. cuma tak goreng je.. kan..

norhidana said...

k Jassnani- heheheh... kalu mls bt sandwish kalu terajin atau teringin yg rangup2 bt goreng gini kak

Kayna said...

nak try laa malam ni. Petang ni nak beli roti.. penah rasa nak buat.. tapi takut hancur...

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

sedap la nengok hehe

lelamaisara said...

makanan lagi..mesti kak Dana ni suke masak kan...bestnye....

intan_blur said...

mcm ni syg akk ketat2 nih..
kasi resepi..
hehhehehe..sedap..sedap..