Friday, April 26, 2019

Resepi Penne Daging Berkrim

As salam semua kwn2,

Salam jumaat yg indah....
Indah sbb mlm td edy dh balik rumah, dari isnin dia warded kt HKL... mlm td suprise je dia sampai rumah.  Sakit apa tu, nnti2 aku cerita ye kt korang... doakan lah dia terus sihat hendaknya.

Minggu lepas aku rasa mls nk masak nasi, mls nk msk lauk2...
Jadinya ada penne, apa lg godehla bahan2 kt umah, apa yg ada... nk msk bolognise bhn tak cukup, tomato tak banyak... Nk msk carbonara pun tak berapa ada bahan, keju takde... jd msk lah apa yg ada... aku kira tawakal je moga jd sedap.... heheheh

Bahan2:
150-200 gm daging - di potong halus n nipis2
1 paket penne - di rebus n toskan
2 sudu planta , saja nk rasa bau lain ( nk tukar ngn olive oil atau butter pun boleh)
1 sudu kecil serbuk lada hitam
4-5 ulas bwg putih - cincang
1 biji bwg besar- cincang
segenggam tomato ceri - potong 2
1 tin susu cair ( boleh je pakai susu segar atau susu rendah lemak )
mix herbs
garam


Cara masak:
- Tumiskan bwg putih, bwg merah hingga layu dan naik bau
- Masukkan tomato kacau2 biarkan masak dlm 3 minit pastu masukkan serbuk lada hitam dan mix herbs
- masukkan daging bila tomato dh nampak lembik, kacau2 hingga masak sekata
- masukkan susu cair perasakan dengan garam dan masukkan penne rebus tuh tambahkan sikit air, bila nampak dh sekata semua boleh matikan api




Jgn korang tanya resepi apa nih, ni je yg ada utk aku olah... janji kenyang

Tumis ngn planta mmg naik bau... klu ngn butter pun best bau dia

tomato dh ilek, tomato ceri pun boleh juga

daging nih klu korang nk tukar ngn udang, ayam ke sotong pun boleh saja... 

dah nk last2 tuh aku taburkan sikti serbuk lada hitam ajishio, sbb ni siap ngn garam tu boh last
 
nasibla bila dh siap tu.... mantops jgk, ala2 karbonara walaupun takde keju

edy pun kata sedap, aiyan pun mkn bertambah... kira lulus lah ni kan

12 comments:

Kakcik Seroja said...

Tengok gambar pun terasa kesedapannya... :)

Semoga kesihatan edy segera pulih sepenuhnya. Aamiin.

norhidana said...

kakcik Seroja- mekasih kakcik... amin

ohsenyum said...

peeee sedap ini makan masa buka puasa

Sis Lin said...

Dah berapa kali juga nak cuba buat resepi penne ni, tapi asyik tak sempat aje, sekali masuk sini nampak plak....kena buat le gamaknya nanti....

AzianKhalil said...

Mesti sedap tu...
Semoga edy sihat sihat aje ye.

Warisan Petani said...

Memang nampak sedap

Sunah Sakura said...

apa2 benda untuk seketul sunah, walau tak cukup bahan, letak la daging...kompem sedap..hahahahah

norhidana said...

OhSenyum- sesuai sgt tuh

SisLin- apa lg kak, wajib cuba nih... dr banyak2 pasta, anak suka penne nih

Azian Khalil- sedap, puji sendiri hehehe... mekasih

wak WP- sedap wak... nnti suruh mem try yek

Sunah- hehehe peminat daging compom suka nih

sudipVSsenduk said...

kalau sVs, guna mushroom soup je.... rajin kan

norhidana said...

k sVs- masalah nya mushroom soup mmg tarak kt umah kak, jarang sgt beli hehehhe...

ShirVen said...

Kdg2 masak spontan camni mghasilkan rasa yg superb!
Dan yg ni tgk pun tau mesti sedap 😁

mamapp said...

Nampak lazat Dan berkrim