Tuesday, April 23, 2019

Kursus Pengurusan Jenazah Wanita

As salam semua kwn2,

Jumaat lepas aku ada join kursus pengurusan jenazah wanita nih, mmg bukan saja menginsafkan tetapi banyak jugak ilmu yg dapat di tambah.

Paling utama, betapa pentingnya kita ada join khairat kematian tu, pastu banyak rupa nya persiapan yg perlu di lakukan.  Dengan segala banyak barang yg perlu ada, segala urusan. 

Antara ilmu yg aku baru tahu, kt rumah kene ada kain batik lepas sekurang2nya 3 helai.
Simpanan kain putih untuk kain kapan di rumah.
Apa yg perlu di lakukan bila ada ahli keluarga yg meninggal di rumah, cara nk uruskan... mmg antara kursus yg aku betul2 fokus tanpa sibuk membawang ngn org sebelah.

masa ni ustazah tu tgh ajar secara tutorial apa nk buat bila ada kematian kt rumah

aku amik gambar sampai sini je, yg dh siap kapan bunjut tu aku tak sanggup nk simpan dlm hp... insaf n seram

10 comments:

Kakcik Seroja said...

Bagusnya ada kursus sebegini sebab kematian berlaku di mana sahaja dan bila-bila masa sahaja. Sekurang-kurang bila dah kursus, sedikit sebanyak tahu apa hendak dibuat...

nurbijen said...

Bagus nya ada kursus hands on mcm ni.. teringin juga nak join..

AzianKhalil said...

tu lah...baru juga masa anak sunat hari tu belikan pelekat baru...sambar juga kain batik lepas buat simpan2 kat rumah.
telekung dan kain putih je belum ada...telekung warna warna dan telekung sulan banyak la

norhidana said...

Kakcik Seroja- betul tu kakcik, baru lah tahu kene ada jugak persediaan apa2 kt umah...

k Nurbijen- ni kebetulan ada bt kt opis kak, klu kt luar payah sikit nk join

k Azian- itulah, teringat ustazah tu kata, kene ada kain batik lepas utk guna itu ini... baru teringat ooo kt umah suma kain dh berjahit

Warisan Petani said...

Untung yang dapat jadi model tu.
Model jenazah.

norhidana said...

wak WP- hhehhe tp tulah wak, klu takde model nya payah jugak kita yg nk belajar tuh

mamapp said...

Setiap Kita akan merasa Kan.. huhu fardu kifayah yg perlu diketahaui

Mrs. A said...

Teringin jugak nak pergi.
In Sha Allah sikit hari lagi.

Eh! dah tukar template?

Mrs. A ingatkan salah masuk blog tadi.

ejulz said...

menarik majlis ilmu mcm ni..

Sunah Sakura said...

mak kita pun ada join kursus camni...sejak tu, dia selalu kirim kain batik lepas kalo kita travel mana2...nanti senang, katanya... Allahu...