as salam semua kwn2,
salam selasa semua....
Arini rasa nk share resepi lokan msk lemak, ari sabtu aritu kan pi cari lokan kt psr tani hhehehe...
1kg rm6.00 aku beli 2 kg je... tp dpt 17ketui je heheheh... mari lah share resepi lokan nih
versi aku lah... versi mls
Bahan2 nya:
Isi lokan
10 biji cili api ( di tumbuk)
3 ulas bwg putih (di tumbuk)
1 biji bwg merah kecik( di tumbuk)
1/2 inci kunyit (di tumbuk)
1 btg serai (dititik)
1 kotak kecil santan
garam secukup rasa
1 keping asam
Cara masak:
Rebus dulu lokan dengan cara, letakkan lokan dlm kuali atau periuk lps tu ttp rapat jgn bagi air sbb nnti lokan akan keluarkan air. msk dlm 10 ke 15 min bila semua lokan dh terbuka maksudnya dh msk lah tu.
Tumiskan bahan2 tumbuk bila dh naik bau masukkan santan n lokan.
Perasakan ngn garam n asam keping
Siap utk di hidangkan
ni lah dia rupa lokan tuh.... |
sila guna kuali lama anda... masa rebus nih mmg tak bg air langsung tau... dh terbukak gini kire dh msk lah tu |
kulit bkn main beso isi ciput... tp kire beso jgk lah isinya beso dr kerang |
ni piring kecik je bkn mangkuk tau... heheheh |
Akak tak pernah masak lokan ni Dana..
ReplyDeleteAda juga nampak kat pasar tani tu..
Tu lah nak beli isi punya lah cinonit tu..
Kalau dah teringin beli jer lah ye Dana..
Dulu masa Danga Bay belum di buat projek macam sekarang ni senang nak dapat/beli Dana. Sekarang ni dah susah. Lama kakak tak beli lokan.
ReplyDeletenak beli lokan mentah...boleh whatap sya 0177199687...area johor ...pontian ...gelang pth
Deletek Nurhayati- sedap jgk lah isinya kak, kot2 nk try kan... tp puas lg mkn kerang
ReplyDeletek Zakie- itulah mcm kak ipar tuh dia kata tak pyh beli cari sendiri je... lahai senang nya
dapnye.. kalau Dana dekat mahu akak datang makan.. ekekeke..
ReplyDeleteNampak sedaplah Dana. Tapi akak tak pernah makan lokan. Jakun sungguh kan? hihihihhh...
ReplyDelete