teman2....

Friday, December 12, 2014

rumput miang mexico

as salam sume kwn2,

selamat hari jumaat semua, kejap je dh jumaat yek dh nk sampai tengah bulan 12.  smlm aku kata nk bt PD arini tp aku pospont lg nampaknyer.  Arini nk share ngn korang pasal rumput miang keladi nih hehehe... mule2 ingat betul2 ke tak rupenyer dh makin menular rumput nih... serata tempat hampir tiap negeri ada rumput nih.  Mmg bahaya kesan nya pd kite manusia n mungkin pada haiwan juga. akan jd gatal2 yg teruk pd kulit tp aku tak letak gambar tuh sbb aku ngeri nk tgk  

Info aku banyak amik dr google n dari sorang blogger nih... anim agro technology, mohon share dr dia banyak info n gambar dr blog nya.  sama2 lah kita jauhkan diri kite, bg nasihat pd jiran2 pd sedara mara kita utk cuba jauhkan diri dr rumput nih, kalu jumpa jgn terus cabut sbb ada cara nk bunuh nyer tak boleh cabut camtu je... 
1- http://animhosnan.blogspot.com/2014/10/rumpai-miang-mexico-merbahaya-part-1.html
2- http://animhosnan.blogspot.com/2014/10/rumpai-miang-mexico-merbahaya-part-2.html


klu tgk dr rupe mcm rumput biasa atau bunga2 kt malaysia nih kan

mcm ulam raja pun ada sikit2 kan


udahla miang menyusahkan org lak tu


ni dr utusan hari nih... kt mana2 dh ada rumput nih


p/s: Aiyan skrg dh makin becok mulutnyer, mak aku kata sebijik mcm aku masa kecik2 dulu... huhuhu

16 comments:

lieyalatif said...

YE LAA DANA...aku pun tekejut mase kkm keluarkan kenyataan pasal rumput nie....mujur umah aku takde rumput2 nieh...tapi ape2pun kene hati2....sian kalo kene anak2 jek...

norhidana miswan said...

Lieya- itulah kan, risau jgk kt kampung tuh mak aku kn rajin menanm2 pokok2, nenek aku makcik2 yg kt kampung tuh kan... sbb klu tgk mcm rumput2 biasa je kan

Ujie said...

oo..nilah yg heboh2 ni. Risaulah, sbb rumput kdg dah tumbuh campur mcm2 rumput..takut tak perasan tersentuh lak.

Acik Erna said...

teruk jugak ye..Dana..patut kat tempat acik hebuh pasal rumput ni..

lelamaisara said...

memang selalu gak nampak rumput ni...lepas ni kena hati2...

LYAfrina said...

tq for sharing dana..
serius baru tahu psl rumput ni..
nanti nk google jugak la utk tahu lebih detail psl rumput ni

norhidana miswan said...

Ujie- itulah, risau kt family kt kampung, yelah kt kg persekitaran kan banyak rumput2... kite kadang bkn tau sgt kan

Acik ERna- itulah acik, kt suratkabo pun dh banyak cite psl rumput nih, mmg betul2 bahaya nih

Lelamaisara- itulah, biar kite lebih berhati2 kan

Lyafrina- google jgn tak google lya, bahaya kt kite n anak2.... bkn gatal2 biasa... lg trk dr kene ulat bulu

CheNamNam said...

aah macam pokok ulam raja pon ada kan..kena lebih waspada pasni kalau snk2 main kat padang ker kat taman ker..risau

Amy Hilmirda Daud said...

Macam mana rumput Mexico boleh sampai Malaysia ni.. Tapi kan rumput tu tak rupa rumput laa.

cheq da said...

Ooo...miang rumput ni yea..

Aine Ainun said...

Betul lah dana. Macam ulam raja. Petang ni nak bersihkan pokok depan umahla

norhidana miswan said...

CNN- itulah mmg kene amik tau jgk psl bende2 gini, sbb dh banyak tempat ada

k Amy- itulah psl, ikut angin lalu kot kak

Cheqda- lebih miang dr keladi nih kak oi

Aine- itulah psl, ulam raja nmpak lg suci rasnyer huhu

Aida Salleh said...

Saya pun ada terbaca jugak pasal rumput miang mexico ni...Nampak macam biasa je tapi bahaya. takut jugak.

Najib Ariyan said...

masalah berat ialah rumput ni juga membunuh tumbuhan lain juga dan menghapuskan nya juga mungkin akan menjadi mangkin pembiakkkan dia... the most powerful tumbuhan pada masa ni... kena ajar rakyat cara2 memusnahkannya yg betul

Anonymous said...

berita nih dah keluar saya asyik tertanya2 "belakang rumah sya kat kampung tu ada ke tidak rumput tu tumbuh ????? ......risau gak ni mana lah tahu dah lah rupa sama ngan ulam raja tu ....

hainom OKje said...

Viral kat wa kalau tak silap ni....mcm pokok bunga apa yek...yg bunga warna kuning tu