teman2....

Wednesday, May 18, 2016

Resepi mee grg lada hitam seafood

as salam semua kwn2,

salam rabu semua...

alhamdulillah arini, dr sebelum subuh dh hujan, sejuk n nyaman je hrpnya harini
arini aiyan ada trip pi ke menara kuala lumpur... ntah camne lah risau jgk mcmne lah peel dia kt sana nnti
hrpnya cikgu2 dpt handle dia, n dia dpt ikut arahan je time kt sana n paling penting dia enjoy

saja nk share resepi arini... dinner mlm td
kadang2 mls nk msk nasi time mlm, itu yg tukar menu sesekali

Bahan2:
1 plastik mee kuning( boleh di ganti kuew tiaw, mee lidi atau spageti)
2 ulas bwg putih di tumbuk
3 biji bwg merah kecil tumbuk
1 sudu kecil serbuk lada hitam (boleh lebihkan kalau suka)
3 sudu besar kicap manis
sedikit minyak utk menumis
2 btg sawi di potong sedang
1 biji tomato di potong halus
1 paket bebola ikan di potong 2
10 ekor sotong di potong sedang
1 biji telur
tauge

Cara masak:
- tumiskan bahan2 yang di tumbuk hingga naik bau lps tu masukkan serbuk lada hitam
- masukkan bebola dan sotong, kacau rata
- masukkan tomato
- masukkan mee yg sudah di gaul ngn kicp kacau rata dan masukkan sayur
- masukkan telur akhir sekali tauge... n siap
- aku suke msk tauge last sbb suke msh ranggup2 lg

sayur2 mmg boh tp tak berapa banyak itu yg nampak mcm togel je mee grg nih


p/s: mcm2 dh try tp ttp tak kuar jgk ntry aku lps published kt side bar tepi tuh... tensen btl...

26 comments:

sudipVSsenduk said...

mmmm dap :)

Raihanah Ahmad said...

nampak sedaplah puan

Kamsiah Yusoff said...

Akak mmg suka sgt apa2 yg berperisa lada hitam..kalau sos lada hitam tu hirup mcm tu ja

hainom OKje said...

Seronoklah Ayyan hari ni dpt jalan jalan ek...
Namppak basahlah Dana mee tu....menggiurkan sungguh. Mak pun ada sepeket dlm esbok tu...

Atie Yusof said...

InsyaAllah aiyan Ok ikut trip.. mesti dia seronok nti
Sedapnya nampak mee.. klu hubby sy ada, dia rajin masakkan mee mcm ni..:)

Qhaifa Nur said...

Seronoknya aiyan pergi menara KL...ok tu dana jgnlah risau

sedapnya mee goreng....

Qhaifa Nur said...

Seronoknya aiyan pergi menara KL...ok tu dana jgnlah risau

sedapnya mee goreng....

norhidana miswan said...

Sudip- hehehe sedap lagi2 di kala lapo

Raihanah- alhamdulillah... kalu msk sndiri tak sdp pun kata sdp hehehe

k Kamsiah- akak mmg peminat lada hitam ye kak

k Hainom- hehhehe mmg basah2 skit kak

Atie- seronok dpt hubby pandai msk atie

Kakzakie Purvit said...

Ohh... kakak panggil ini mee kicap Dana
Kalau bulan puasa bapak kakak suka goreng macam ini.

norhidana miswan said...

k Zakie-heheheh aah kan bahan pun simple kan

k Nur- hrpnya ok lah dia kt lawatan tuh kak

Siqah Hussin said...

Sedap! Sedap! Dah save resepi :) Tq for sharing :)

Nooriah Abdullah said...

mee goreng kalau ada sotong mmg tak pernah tolak dana
marbelessss dah tu

cheq da said...

Nmpk sedap jea dana...

lieyalatif said...

style gini mmg peberet anak2 aku dana...takleh laa aku nak ubah buat mee goreng kaler merah..sure kene bebel...tapi bebel2 pun mkn byk gak hahaahahah...tapi kalo buat kicap gini sebungkus leh abis 3 beradik tu....

Ain Cho'in said...

Semoga urusan anak akak dipermudahkan dekat KL yer.. :) Sebagai ibu, mana lah tak risau kan.. :)

Sedap nampak mee goreng tu..Terliur pulak rase..(^_*)..


p/s : Salam perkenalan..231 melawat sini..

Nafira usof said...

Waahhhh.. menggiurkan!
boleh cuba lepas nih. Tq2.

Kak~ Zura punye n3 baru pon x kuar jugak.
kenapa yer? rasanye dah 2 minggu masalah nih. publish n3 tapi x kuar kat side bar. geram jer. huhuhuhuhu

UmmuAidan-Arissa said...

sedapnya dana...pandai masak..
akak tk pandai msk mee..aidan penggemar mee kuning.tp bila akak cuba msk sll dia ckp tk sedap..putus semangat mak..huhuh

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Terima kasih kongsi resepi ni akak. Nanti nak cuba juga.

Jobdirumah Buat Duit said...

Sedapnya. Nak rasa juga sikit.

OhPanduan said...

Nampak pun dah boleh membuka selera. Makan petang-petamg sedap ni.

Amy Hilmirda Daud said...

nampak senap dana... mengoda sungguh.

nadhie wueen said...

wah.. sedapp :) boleh try ni =D

Diana Rashid said...

sedapnya..saya penggemar mee goreng..tapi kalau mee goreng yang masak ala thai tu saya tak boleh nak telan..sebab gelap sangat..Mee goreng malaysia juga yang best..heheh

Norhayati Mohd Isa said...

Seronok lah berjalan si ayyan ye dana..
InshaAllah ok dia tu..

Apa yg tak keluar tu Dana ?

Husna Rahman said...

wahhh look so sedapp...blh apply resepi neh...tq for sharing..=)

TukangKebun said...

Menarik juga ni untuk menu sahur nanti.