teman2....

Tuesday, November 3, 2015

Jambu Ball @ jambu keling


as salam semua kwn2,

selamat pagi selasa yek kawan2..... korang semua dh sapan? aku dh setel dh kul8 lebih td

Saja nk share cite ngn korang nih pasal jajan atau buah feveret di zaman aku kecik2 dulu. 
Korang kenal jambu ball? atau di panggil jambu keling disesetangah tempat?

Dulu2 masa kecik2 dlm sekolah rendah mmg kalu tgh musim berbuah jambu nih seharian menghadap mkn jambu nih je pun takpe.... bau dia bila dh msk tuh harum betul lah... skrg nih nk cari tak jumpa2
Kalau ada jual kt psr tani mmg tingin sgt aku nk membeli... biar mahal pun

Tp nih bkn aku yg dpt, makngah ngn makyan kt kampung letak gambar ni kt wassap grup kami, dpt dr umah nyai sbb ada pokoknya belakang umah... masa tgk nih kecur rasa air liur... 
sbb lama sgt tak mkn




yg msh hijau2 pink tuh pun sedap tuh... tp kalau betul2 msk merah lg warna nya

elok je dlm nya... mmg terliur nengok gambar diaorg kirim nih

pastu mak yan post lak gambar nih... tp aku tak caya takkan sekecik nih dh berbuah... rupenyer mmg aku kene tipu



12 comments:

Kakzakie said...

Kalau pokok Mahkota Dewa kakak percayalah kecik macam tu dah berbuah tapi kalau jambu bol memang tak percaya Dana. Bertuah adik-adik nak mainkan kakak dialah tu:)

Atie Yusof said...

sy pun dah tak ingat bila last sy makan jambu ni kak...teringin lah plak.. hehe..
mkan dgn sambal kicap... perghh... :)

NEKCIK said...

memang cam da pupus buah jambu keling ni kan Dana...lagi satu tu jambu gelas yang warna putih... dah beezaman x pernah jumpa

norhidana miswan said...

k Zakie- heheeh betul tuh kak, kt kg pun ada tnm mahkota dewa tuh... adik2 mmg kadang sengal kak

Atie- itulah akak suke mkn gtu je... lahai nsb tak pekenen nih

Nekcik- jambu gelas tuh dana panggil jambu susu... pun dh ssh nk jumpa tuh....

aizamia3 said...

Kat rumah arwah Wan akak masih ada pokok ni gagah berdiri. Moga panjanglah hayat pokok tu.

LYAfrina said...

sedapnya..dh lama sgt cri jmbu ni..
dulu2 msa kecik slalu mkn..skarang mmg xpernah jumpa lgsung..

aryan azra said...

terkejut akak tengok kecik pokoknye dah berbuah hahaha...akak tertipu rupanya tapi jambu ni memang sedaplah

Diana Rashid said...

hahahha...tak kan kecik tu dah berbuah..memang boleh viral gambar ni..hahahahsaya pun suka jambu ni..sedap..dulu daun dia pun saya makan..yang pucuk tu..msam2 kelat..selalu tokwan saya kata..macam kambing..ekekek..

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Lama akak tak makan jambu ball ni dana..
Ingat dulu masa mula mengandung anak akak yg sulung tu.,
Boleh lak teringin nak makan jambu ball..
begitu gigih arwah MIL akak mencarinya..
Kandungan akak 7 bulan baru akak menemuinya ..
Hahaha

norhidana miswan said...

k Aizamia- bestnya kak, ssh nk jumpa lg pokok ni even kt kg

Lyafrina- itulah akak pun, dulu pnh jmpa kt psr tani masa blaik johor tp kt kl nih mmg tak pnh jmpa

Aryan Azra- hehehe itulah, mmg tau dah kene pedajal ngn adik2

Diana- hehehehe.... aah akak pun pnh mkn daun nyer yg masam2 kelat tuh...

k Nurhayati- nsb lah sempat dpt mkn yek kak, kalu tak msti teringat2 lah smpai bby beso

rubiah kadir said...

sedapnya jambu ball ni..ni bkn jambu susu gak ke sis??

macam tuh rupanya pokok nya..baru 1st time tgk ni...hehehehe

hainom OKje said...

Hari tu tengok kat blog sapa tah ....pasal jambu ball jugak. Terus teringat zaman kecik dulu. Makan yg masak , sedapnya....

Hihi.....gambo tipulah ek sebenarnya