teman2....

Friday, January 11, 2013

resepi hati ungkep

as salam sume kwn2,

arini nk kongsi resepi ungkep, bukan utk hati je, blh bt ungkep ayam n daging jugak... comfirm sedap... kalu sapa2 nk cube masakan jawa boleh la try, sbb ada beberapa kwn yg mintak resepi nih... meh2 jgn lupe salin ek

Bahan2 nya:

1/2kg hati ayam @ 1/2 ekor ayam - dibersihkn
1/2 inci kunyit - tumbuk
1 inci halia - tumbuk
3 ulas bwg putih - tumbuk
5 biji bwg merah kecik - tumbuk
1 sudu bsr serbuk kari adabi
1 btg serai di titik
1 helai daun kunyit
1 sudu kecik asam jawa
separuh cwn air (ikut pd nk pekat atau cari kuah)
sedikit gula n garam utk perasa

Cara2 memasak;

tumiskan bahan2 yg ditumbuk bersama serai + serbuk kari bile dh naik bau, masukkan hati @ayam@ daging  td, gaul2kan rata  tambahkan air bile kering sgt lps tu ttp sekejap sampai lembut, lebih kurang dlm 5-10 minit pastu bile dh lembut tuh masukkan asam jawa n perasakan ngn gula n garam, last sekali masukkan daun kunyit supaya bau lebih harum, kalu sapa2 suke masukkan tomato pun boleh... lps tu dh siap...

utk kwn2 yg suke pds, boleh je masukkan lada kecik masa tumis tu ek

ungkep hati

17 comments:

Kakcik Nur said...

Bolehlah kakcik cuba buat nanti. Bahan2nya ada. :)

norhidana miswan said...

kakcik Nur- cube lah kakcik, insyallah mudah n sedap

lieyalatif said...

ye koooo...kite org jawa...harus suke masak ungkep ni kan...aku suke kalo ungkep ayam kampung...liat2 gitu...sedappp...makan ngan nasi panas pun layaaaaannn

anyway thanks for the resepi beb...aku dah snap...

NM03 said...

feveret laki aku ni noksss

tapi dia tak mkn hati... dia suker ungkep ayam

inazamri said...

dulu arwah embah selalu masak ayam ungkep.ala enak banget.

Qhaifa Nur said...

akak pun nak cuba ungkep ni...memang nampak sangat sedap dana...

norhidana miswan said...

Lieya- betul tu wajib msk, kalu tak tau ungkep pelik gk...aku pun suke ayam kg bt ungkep kuah dia tu sedap jd nyer

k NM03- edy yg org tengganu pun skrg jd feveret dia kak

k Inazamri- mmg enak kak, aroma dia tu kalu dh msk mmg best

k Qhaifa Nur- cube jgn tak cube kak... lwn kan ngn terung garang asem best kak

Papa Mifz said...

ungkep...hmm...mcm tak pernah makan lagi jer nih...

Mimie said...

ala...sy xmkn hati

LYAfrina said...

1st time dgr nama resepi ni.. jawa punya ye...

norhidana miswan said...

papa MIfz- heheheh boleh suh mama mifz cuba

Mimie- boleh tukar ngn ayam or daging dik oi, kn akak udah tulis tuh...

Lyafrina- yap...kalu lain pesen je nama tun op course jawa punya, terengganu takde kan nama camni

Cikgu Ma said...

biasa dengar dan tengok gambar jerr masak2 ungkep ni..tp blom penah try...

Tihara said...

memang sedap sangat dana resepi ni tq :)

ieda said...

wahhhhhh sedapp nampak nyee dik ! ;)

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

penah gak msk ungkep.. tp ungkep ayam.. mmg sedap! tp rasa resepi lain sket kot ngan dana punya resepi ni.. bleh try ungkep cara dana plak.. tq dik share resepinya ye...

Pokok Manggis Depan Rumah said...

sedapnya. pandai akak masak.

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

sy ni pulak xmkn hati