arini nk kongsi resepi ungkep, bukan utk hati je, blh bt ungkep ayam n daging jugak... comfirm sedap... kalu sapa2 nk cube masakan jawa boleh la try, sbb ada beberapa kwn yg mintak resepi nih... meh2 jgn lupe salin ek
Bahan2 nya:
1/2kg hati ayam @ 1/2 ekor ayam - dibersihkn
1/2 inci kunyit - tumbuk
1 inci halia - tumbuk
3 ulas bwg putih - tumbuk
5 biji bwg merah kecik - tumbuk
1 sudu bsr serbuk kari adabi
1 btg serai di titik
1 helai daun kunyit
1 sudu kecik asam jawa
separuh cwn air (ikut pd nk pekat atau cari kuah)
sedikit gula n garam utk perasa
Cara2 memasak;
tumiskan bahan2 yg ditumbuk bersama serai + serbuk kari bile dh naik bau, masukkan hati @ayam@ daging td, gaul2kan rata tambahkan air bile kering sgt lps tu ttp sekejap sampai lembut, lebih kurang dlm 5-10 minit pastu bile dh lembut tuh masukkan asam jawa n perasakan ngn gula n garam, last sekali masukkan daun kunyit supaya bau lebih harum, kalu sapa2 suke masukkan tomato pun boleh... lps tu dh siap...
utk kwn2 yg suke pds, boleh je masukkan lada kecik masa tumis tu ek
ungkep hati |
Bolehlah kakcik cuba buat nanti. Bahan2nya ada. :)
ReplyDeletekakcik Nur- cube lah kakcik, insyallah mudah n sedap
ReplyDeleteye koooo...kite org jawa...harus suke masak ungkep ni kan...aku suke kalo ungkep ayam kampung...liat2 gitu...sedappp...makan ngan nasi panas pun layaaaaannn
ReplyDeleteanyway thanks for the resepi beb...aku dah snap...
feveret laki aku ni noksss
ReplyDeletetapi dia tak mkn hati... dia suker ungkep ayam
dulu arwah embah selalu masak ayam ungkep.ala enak banget.
ReplyDeleteakak pun nak cuba ungkep ni...memang nampak sangat sedap dana...
ReplyDeleteLieya- betul tu wajib msk, kalu tak tau ungkep pelik gk...aku pun suke ayam kg bt ungkep kuah dia tu sedap jd nyer
ReplyDeletek NM03- edy yg org tengganu pun skrg jd feveret dia kak
k Inazamri- mmg enak kak, aroma dia tu kalu dh msk mmg best
k Qhaifa Nur- cube jgn tak cube kak... lwn kan ngn terung garang asem best kak
ungkep...hmm...mcm tak pernah makan lagi jer nih...
ReplyDeleteala...sy xmkn hati
ReplyDelete1st time dgr nama resepi ni.. jawa punya ye...
ReplyDeletepapa MIfz- heheheh boleh suh mama mifz cuba
ReplyDeleteMimie- boleh tukar ngn ayam or daging dik oi, kn akak udah tulis tuh...
Lyafrina- yap...kalu lain pesen je nama tun op course jawa punya, terengganu takde kan nama camni
biasa dengar dan tengok gambar jerr masak2 ungkep ni..tp blom penah try...
ReplyDeletememang sedap sangat dana resepi ni tq :)
ReplyDeletewahhhhhh sedapp nampak nyee dik ! ;)
ReplyDeletepenah gak msk ungkep.. tp ungkep ayam.. mmg sedap! tp rasa resepi lain sket kot ngan dana punya resepi ni.. bleh try ungkep cara dana plak.. tq dik share resepinya ye...
ReplyDeletesedapnya. pandai akak masak.
ReplyDeletesy ni pulak xmkn hati
ReplyDelete