teman2....

Wednesday, March 7, 2012

Rojak Petis Johor

as salam sume kwn2...

selamat pagi rabu, dh sampai tengah minggu yek,pejam celik pejam celik...
aduhla aku tgh mengejar masa nk siapkan 2baju nih tp mata aku nih mmg teruk tul,spoil betul
asik nk membuta je...kul10 dh mule lah berat,,, aduhla...

kali nih aku nk cite psl ROJAK PETIS kalu kt sini selalu yg pakai petis nih rojak buah kn...
tp kalu stail jawa johor msti ada ROJAK PETIS... mmg sedap terangkat n tak tau nk ckp pe lah.... hheheh
sbbkan aku ada skit rajin, aku share bahan2 nyer ngn koran...mana tau nk try kn

sbb sepanjang aku duk kl nih mmg tak penah aku jumpa, kalu rojak buah selalu lah aku jmpa tp tak feel sbb dia nk kene ada kangkung ngn tauhu

Bahan2;

1biji nenas (dipotong kecik2)
2batang timun (potong kecik2 )
1 biji sengkuang (potong kecik2)
4 keping tahu (digoreng n dipotong dadu)
1 ikat kangkung (dipotong n di celur)
200gm kacang tanah (digoreng n di tumbuk)
1botol petis
3 sudu bsr kicap manis
4 sudu bsr gula
7-10 biji cili api (ditumbuk)
1 sudu kecil asam jawa

Gaulkan petis,kicap,gula,asam jawa dan cili api dlm 1 bekas besar, bile dh sebati masukkan nenas,timun,sengkuang, tauhu dan kangkung... akhir sekali kacang tanah tumbuk... bile dh gaul2 sebati sume boleh la di mkn... mkn camtu je...selamat mencuba

amacam...mengiurkan tak?

letak kacang tumbuk lebih mmg ngam

19 comments:

ct rahani said...

sy suka mkn rojak petis kt datran yg jual steamboat tuh.. memang sedap 7 terangkat.. :)

intan_blur said...

auwww..sgt mengancam..peberet..peberet nih..!!
ade lagi x kak..blh la post utk intan buka pose ptg nih ;)

norhidana said...

ct Rahani- di sebabkan kt kl takde jual gini mmg kene bt sndiri lah... huhuhui

Intan- heheeh ada skit lg kt umah dik tp kalu nk pos kt kamu musti blh basi heheheh... aduhla mkn time pose pun sdp nih

MaryaYusof said...

As salam Norhidana,

Uish, serious drooling! Yummeh! Nnt nak try buatlah :)

norhidana said...

k Marya- w`salam kak
heheheh, akak kn rajin cube mcm2 try kak jgn tak try... time pns2 mmg sedap layan nih... pds+manis+masam sume ada

lieyalatif said...

fuh terbaik laa dana...aku suke style ko sebab letak kacang tumbuk lebih..sedap je rangup2 kacang time makan....

norhidana said...

Lieya- harus letak kacang lebih ko... baru best... mlm td nyer terlebih pedas itu yg letak kacang banyak2 aduhla

sahromnasrudin said...

org johor mmg suke buat rojak dan semestinya ia sgt sedap....dan awak juga telah mengiakan teori sy nie :-)

norhidana said...

en Sahrom- heheheheh aah kot, ye sgt betul,sedap hingga menjilat jari... hehehe (tp tak tau lah kot2 kalu bukan org johor tak sedap)

Alin's In D House said...

sedapnyer kak. Wah akak asyik tunjuk gambar makanan jerk. pastue sedap2 plak tue. Lapor plak petang2 nie. nak try jgklar yang nie. Hehehehhe

kakcik said...

Sungguh menggiurkan. :)

(Terima kasih kerana sudi bertandang ke blog kakcik).

Papa Mifz said...

tak mengiurkan pado papa mifz...sebab papa mifz tak suko...huhu

wife suko la...:)

norhidana said...

Alin- hehehh sejak dua menjak nih tingat kt kg itu yg sibuk bt makanan yg selalu mak akak msk... heheh cube jgn tak cube

Kakcik- sama2 kak... cium bau dia pun dh rasa terliur kak

papa Mifz- heheheh kire geng ngn wife jelah yek ... heheh papa mifz cube lah sedap

Cho Zila said...

akak suka makan rojak gini..
isyh nasibler tak terliur sambil bacani...

norhidana said...

k Chozila- heheheh sbb syr2 kan kak... ish ni pun dana rasa cam terliur lg nih

anisalya said...

rojak petis memang sedap.

Kakzakie said...

Kakak semalam ingat nak buat tapi abang kata perut baru nak baik jangan makan dulu. Tapi macam nak buat petang ini Dana...

Ros said...

Salam norhidana,

Aduhhhh...menitik nitik air liur kak Ros nih......memang kegemaran Kak Ros lah rojak ni.....

norhidana said...

Anisalya- mmg betul sedap... hehehhe

kak Zakie- heheheh kalu bt pds2 baru sedap kan kak,itu kalu prt meragam tak syok mkn

kak Ros- Salam kak, heheheh apa lg kak bt jgn tak bt