teman2....

Monday, March 12, 2012

kudapan yg enak

as salam sume kwn2,

Selamat pagi, salam isnin....
arini best je pg keje, kuar lwt skit pun jln lenggang lg, bestnyer cuti sekolah heheheh
ujung minggu aritu duk umah je tak pg mana2 sbb si bolatku msh btk n selsema skit...
sambil2 nyiapkan jahitan manik kan... ptg2 tu rajin lak lah bt kudapan2...

mule2 kite bt kentang wedges... hehehhe
almaklum kentang banyak kt umah... konon2 suh papa beli lebih utk bbr aiyan tp aku cilok dulu bt wedges...

pastu mlm td lak aku terajin lak... bt tempe ngn kacang sira pedas...
ni kes adik aku lah kt kg yg duk tayang...
walaupun tak jd sama cun n sedap mcm mak aku bt tp kire pas gk lah...
ahak2....



ada ala2 kfc tak heheheeh

sile lah terliur ye kwn2

Bahan2 nya;-

Bahan A
1/2 kg kacang tanah (digoreng)
3 bungkus tempe (potong nipis2 n goreng garing)
garam
4 sudu besar gula
asam jawa

Bahan B

300gm cili kering
2biji bwg besar
3ulas bwg putih
segenggam bilis (ditumbuk)

Blend semua bahan2 B kecuali bilis
Gorengkan bahan B hingga masak n naik minyak,lps tu masukkan garam, asam jawa jugak gula bile sudah btl2 msk, cube rasa bile agak2 likat boleh masukkan tempe jugak kacang tanah itu... goreng sampai rata sume n siap...

19 comments:

lieyalatif said...

tang sambal ngan tempe sira tu mmg sedap laa dana...org johormmg suke mkan bende gini...aku pun suke wat ratah heheehehe.....aku suke style ko buat sebab tak kedekut kacang...sedap2!!

norhidana said...

Lieya- heheheh yg tempe sira tuh sebenarnyer kacang sira sbb tempe tuh skit je... hehehhe...
mkn sambil tgk tv mmg best kan...

Kakzakie said...

Kakak pernah beli tempe/kacang sira tu kat Air Hitam Dana tapi dah tengik... kalau makan yg Dana buat ni mesti best sebab masih fresh...

norhidana said...

k Zakie- heheheh spoil je kalu tengik kn kak... hehehe ni kes adik menayang lah nih,itu yg try bt...

Tihara said...

semuanya buat saya terliur..esp tempe..nk kena beli stok tempr ni..aiyan ape kabar?sihat ? :)

norhidana said...

k Tihara- hehehehh sesekali kak bt kudapan zaman kecik,zaman masa sekolah dulu ini lah jajan nyer...

aiyan msh btk2 skit kak...

Ibu Lala said...

hi salam kenal..

norhidana said...

ibu Lala- salam kenal

Aine Ainun said...

Sungguh la terliur....;)

aimaniman said...

sedapnya, akak memang suka,... sambil tengok tv sambil kunyah,...

norhidana said...

Aine- hehehhe sesekali

Aimaniman- heheheh mengunyah dpn tv mmg best

Alin's In D House said...

kak dana teringat dekat mak bila kak dana tunjuk gambar sambal tempe tue. Kalo buat sendiri tak sama....

wahida said...

wah...dua2 pun aku suka...

terus rasa nak terjah cheezy wedges kepsi petang ni...huhu..

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

belila ceze wagez ala2 kfc tue lagi superrrrrrrrrrrrrrrrbbbbbbbb

LYAfrina said...

sedapnyer.. mmg buat meleleh ni..esspecially tgk y last tu

Qhaifa Nur said...

samalah saya pun akan buat kentang wedges tu juga... sesekali makan memang sedap

meleleh tengok yang bawah tuh...

ct rahani said...

rajin dana.. wedges tu dh sama cam kfc punya.. :)

Dee said...

sedapnya tempe tu...terliur tgk..

intan_blur said...

sedapnyeeee...
nnt blh la intan try..bgus akk nih sbb share resepi