teman2....

Monday, May 22, 2017

REsepi sambal kicap dana

as salam semua kwn2 ,

Alkisahnya semalam balik dr kenduri akikah anak buah time nk sampai umah, aku suhla edy singgah kedai jual pisang grg tepi jln. Rasa nk mkn pisang grg lak kan...

Ada 1 kedai ni tulis, pisang grg sambal kicap johor... trsla singgah situ
Dh beli pisang grg balik umah time bukak plastik sambal tu, ter mencarut lak, apa rupa sambal kicap johor nih....
Sakit lak ati... udahla cair, biji lada pun jumpa seketul dua, tak nampak rupa lada langsung...
rasa pedas pn takde

Trs aku nk share cara aku bt sambal kicap

Bahan2:

20 ke 30 biji cili api kampung  - tumbuk ( kalau nk blend boh la banyak lg)
1 sudu bsr gula - tumbuk
1-2 ulas bwg putih - bakar kejap - tumbuk
5 sudu bsr kicap manis jalen ( boh lebih pun blh ikut pada kuantiti cili)
1 biji limau kasturi - amik air nya

Cara buat:
- Tumbuk semua bahan2 yg perlu di tumbuk
- masukkan dlm bekas kecil dan boh kicap akhir sekali air limau
- siap....

Kalau rajin aku blend je semua bahan, cuma aku akan gandakan cili api tuh ngn kicap, simpan dlm peti ais, dia akan jd pekat n kekal pedas mcm mula2 bt.

Gini rupa sambal kicap tumbuk.... pekat likat

ni bukan sambal kicap, air lada pun bukan... 

12 comments:

aryan azra said...

akak pun suka goreng pisang dengan cili kicap..mabelles

imm hassan said...

imm dulu sekolah kt johor 5 thun kenal la pisang goreng cicah sambal kicap ni. kt kelantan xde..kalau nak smbal kicap kena buat sendiri.hihi

Kakcik Nur said...

Kakcik pun suka makan pisang goreng dengan sambal kicap... :)

tiga lalat said...

nyum2 sedap je tenok goreng pisang tu dgn cicah sambal kicap., ;p

nurbijen said...

Jauh beza dgn versi Dana punya...
Dulu pernah tgk kawan buat...
Mmg kick betul... rasa pedas hingga ke tulang sum sum..

NanyFadhly said...

Tulah dia kalau nak berniaga buat la betul2. Orang pun akan happy and rekemen kat orang lain cakap kita punya produk antara yang terbaik. Dana ajerla bukak gerai pisang goreng and sambal kicap Johor tuh. Pasti meletopsss! HAHAHAH :)

Sue Bee said...

Cicah dengan ikan panggang pon sedap

Warisan Petani said...

Boleh buat bissnes 'sambel kecap' ni

Amy Hilmirda Daud said...

banyaknya cili.. tapi lagi pedas lagi sedap kan Dana.

Norhayati Mohd Isa said...

Terus buat sambal sendiri ye dana..
Ye lah cair bebenor..
Mcm letak air pastu letak kicap sikit..
Serupa tak bagi sambal jer..

Puas hati mencecah goreng pisang dgn pisang goreng sendiri bikin kan 😊

Siqah Hussin said...

Sedap! Siqah suka pisang goreng cicah sambal kicap. Dap dap 😍

hainom OKje said...

Kahkahkah....buat malu org Johor betullah...
Hakak semlm pun baru buat sambal kicap tp i is malas nak tumbuk. Hakak blend jer Dana. Selesai satu bab hihi...