teman2....

Monday, November 10, 2014

pokok buah di laman mak

as salam sume kwn2,

selamat arini isnin yek, takmo blues2 tau.... hehehe nampak sgt takde idea nih kn sampaikan cite psl pokok buah2 kt laman mak aku nun di kampung... hahaha 
siap aku suh adik aku wassap tau segala gambar2 nih.... jnji aku ada idea utk cite kt blog nih kan, kang korang bosan lak nengok aku nyer blog kosong tanpa ntry.

pokok2 nih sume makngah yg tanam, time balik kg dia beli pokok2 ni kt psr tani pastu tnm n suh mak aku jagakan, sbb tu dia suke kalu dpt balik kg... dpt lah dia jenguk2 segala pokok2 yg ada... ni sebahagian aje tau, pokok2 bunge tak berbunga lg adik aku mls nk amik gambar hehehe

wahaaa aku yg eksited bile tgk dh berputik dh pokok mangga nih... 

nampak tak mulberi tuh... tp belum cukup matang lg tuh

lebat jgk buah nyer... pokok nih kalu selalu kite pangkas baru lah dia rajin berbuah

ni anak2 pokok yg makngah dh semai dr kl, bile balik kg dia pindah dlm bekas2 gini... 

uncle yg jual tu kata dlm masa 2 ke 3 tahun dia akan berbuah... tp ni baru tnm setahun... best2

ni pokok epal ngn pear yg makngah semai kt kl n tanam kt kampung... hahahha

buang rose nih beli kt kl masa kt kl kurus je... balik kg bukan main segar bugar dia... 


p/s: kasut sembonia tuh tak blh tukar, aku dh tanya dh... dia ckp sbb dh pakai tak blh nk tukar... tp dia punya kualiti... ya ampunnnnn.....

15 comments:

Fieda Zan said...

orang tua2 cakap tangan mak ngah sejuk..

Aida78 said...

salam dear boleh ahh hidup melbury tu ingat kat oversea je leh hidup

Kakzakie said...

Suasana kat kampung memang fresh itu yg pokok memang subur aje Dana. Pokok epal dan pear tu dah boleh pindah atas tanahlah kakak rasa..

Kakak teringin nak tanam mulberi tapi tak terbuat sampai sekarang..

eika_jps said...

sejuknya tangan....menjadi ja...
klu mummy, jangan harap nak subur mcm tu...asal tanam ja semua kurus kering last skali mati...semua tanaman tak menjadi...orang tua2 cakap tangan panas...betoi orang cakap klu berbudi pada tanah akan dapat hasil..

norhidana miswan said...

Fieda- aah ye kot fieda

k Aida- hidup kak, dh ramai yg tanam mulbery tuh....rasa mcm duk kt oversea kejap hhahaha

k Zakie- betul tuh kak... itulah tunggu makngah balik kg dptlah pindah segala pokok2 yg disemai tuh...

Eika- dia mmg minat menanm2 tuh, sbb tu segala apa pokok yg dia tnm subur je

Nafira usof said...

waahhh.. kagum pulak tengok pokok2 tuh. yang x biasa dgr pon hidup segar jugak yer. inilah kelebihan org rajin berbakti pada tanah. memang berbaloi2 lah~

JaSSNaNi said...

assalamualaikum..
buah mulberi tu buat apa dik? teringin plak nak rasa.. hehe

>> kasut tu.. kesian akak nengok.. nak buat camne.. umurnya tak panjang.. kena gi hantar gobler untuk repair je la.. kan

hainom OKje said...

Hah. ....pokok kecik pun dah berbuah....dahsyat sungguh tangan mak ngah kalau cenggitu...mmg magic!
Nak menanam ni kena ada minatkan Dana....okje mmglah tak minat.

cheq da said...

Memang ajaib la tangannya..kechik2 pun dh berbuah

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Macam-macam pokok ada di laman rumah Mak Akak yea. Inilah faedah berbudi kepada tanah kan..

lieyalatif said...

segar2 hidup pokoknyer dana...tu la kan tgk tangan kan yg menjaga nye..sejuk tangan mak ko hah....aku lain dana...tangan panas, manjang tak jadi jek....

mgu lepas aku lik johor dana, bawak balik anak pokok pisang, anak pokok cempedak nak tanam belakang umah hahaahaahah...nampak tak niat murni aku tu...hope hidup laa di musim hujan nieh....takde laa aku kene jirus air ari2 hahaahahah

norhidana miswan said...

Nafira- alah dik, kt kg tanam apa pun msti idup nyer

k Nani- wsalam kak, buah tu blh mkn gitu je mcm buah2 bery lain kak

k Hainom- dia mmg minat kak, munge2 kt kampung selalu mmg dia yg jaga, dia yg duk pindah2 tnm semula

Cheqda- hehehe mmg baka kecik dh buah tu hehehe

PMDR- kt kg dik, laman lak luas, itu yg tnm mcm2

Lieya- waaaaahhh semangat ko siap bwk pokok pisng ngn cempedak yek, nk pokok yg beso2 terus

NEKCIK said...

nekcik tak pernah jumpa pokok epal dan pear di jual..nak jugak bli....nekcik dah ada pokok anggur

ros_reeza said...

seronok kalau apa yang kita tanam membuahkan hasil!

nurbijen said...

Dalam byk2 pokok tu, buah mangga yg nampak best... favorite saya tu...
Pokok rose seronok duduk kat kampung.. udara segar kot... tak pun telinga dia tak bingit.... keh keh keh...