teman2....

Tuesday, November 25, 2014

resepi kentang bakor sdp

as salam sume kwn2,

selamat hari selasa, selamat hari gaji kwn2, jgn lupe byr segala utang piutang sebelum berpoya2 hehehe peringatan utk diri sndiri jgk nih 

udah lama ek aku tak share resepi ngn korang? yelah abis tu aku msk selalu benda yg mudah2 yg biasa dh korang buat kan, apa lah sgt nk share resepi asam pedas, resepi sambal tlr heheheh 


resepi Kentang Bakor sedap:

Bahan2:

1kilo kentang atau lebih ikut suke korang lah ek, cucu bersih2 kulitnyer
daging cincang atau daging beger
beberapa keping keju cheddar (ikut korang nk pakai jenama apa)
1 biji bwg holland /bwg merah besar (potong dadu)
3 ulas bwh putih (cincang halus)
daun sup sikit
lada hitam
garam
lobak (potong dadu)
tomato (potong dadu n buang biji)

Cara memasak:

- Belah 2 kentang pastu kukus sampai dh empuk, lps tu korang korek la bhg tengah kentang tuh tp jgn sampai takde langsung,
- tumiskan bwg merah bwg putih sampai naik bau lps tu masukkan daging beger/daging cincang, bila dh masak masukkan lobak n tomato kacau2 perasakan ngn lada hitam, garam dan masukkan kentang td yg kite korek tuh... jgn korang buang lak... 
-akhir sekali masukkan daun sup... 
- bile dh agak sejuk korang pun amik sesudu inti tuh boh semula kt kentang td, boh cheese atas dia, ikut korang nk boh cheese banyak mana
- aku sbb pakai kentang biasa je aku potong 4 cheddar tuh, kalu pakai kentang yg beso tuh kene pakai sekeping cheddar tuh baru ckp... itu ikut korang la ek
- bkr dlm oven api atas je tau, selama 5 ke 10 min suhu 200 ke 250.. (itu ikut jgk pd oven masing2 ek, nk lamakan sikit pun ok je)
ni yg udah siap di kukus...



kalu iktkan jgn korek dalam sgt ek heheheh


sbb kentang pun sedang, aku ttp asal boleh je..secukup keju yg ada

ni rupe yg dh siap... sedap tau... cube jgn tak cube

17 comments:

Kakcik Nur said...

Nak sikit... :)

norhidana miswan said...

Kakcik Nur- ni hidangan minggu lps nih kakcik, nnti klu dana terajin dana bgtau ek

cheq da said...

Sedapnya dana...cheq da nk cuba

Aida Salleh said...

Sedapnya...saya mmg kentang lover...mmg wajib buat ni...tq sis for the receipe...

norhidana miswan said...

Cheqda- cube jgn tak cube, msti pastu nk cube lg

Aida- itulah akk pun antu kentang... kene cube tau

Daddy Ziyyad said...

pergghhh..siap cheese...harus sedapppp ni

norhidana miswan said...

DAddyZZZ- bukan harus tp wajib sedap lah doc hehehe... nsb doc tak ckp sunat sedap hehehe

Nafira usof said...

Wowww!! sangat menggiurkan!
pertama kali jumpa menu nih.
boleh cuba nanti nih.
kat rumah akak ade balance lg x?? ahaks~

Nafira usof said...

mai komen balik.. ahaks..
Kak Dana.. x jauh dh tuh.. kalo tau jalan short cut ikut airport ke ketengah jaya.. lagi senang nak sampai umah Zura. kalo x biasa jln dlm tuh.. boleh guna simpang Paka.. masuk ke ketengah jaya.
kalo turn raya Kerteh nanti kak Dana Roger2 k.. nanti kita raya sama2.

hainom OKje said...

Dana....amboiiii mentang mentang share resepi bukan main lagi cuci jadi cucu haha.....
Menarik ni Dana ....boleh bawak buah tangan untuk mertua hihi.... Nak cuba ar....

nurbijen said...

Dah lama duk usha resepi ni tapi tak terbuat2... Anak2 saya tak suka cheese mahupun kentang, tu yg masih berkira kira nak buat ke tak... sekali tgk dana punya, terus rasa nak buat.... tengok lah nanti...

norhidana miswan said...

Nafira- cuba jgn tak cube tau... ni resepi senang nih, ahaaa thn dpn akak raya kt johor dulu raya ke3 baru balik kerteh, blh la nnti kite calling2 ek...

k Hainom- hahahah slh heja kak, nmpak je tuh dia

k Nurbijen- bdk2 selalu suke kentang ngn cheese kan kak, cube lah akak msk resepi nih kot2 diaorg terjht cinta heheheh

lieyalatif said...

menarik dana!!! kdg2 aku beli kentang sebundle sebab murah tu sampai naik tunas tak masak2 haahahaah nanti leh la aku cube resepi ko...mcm syok buat minum petang nieh....lain dari yg lain...

norhidana miswan said...

Lieya- sama lah, aku pun suke suh edy beli kentang seguni tuh, al maklum kt umah ramai org, kentang ni mcm2 blh bt, blh bt syr bt lauk blh... bt hidangan minum ptg or sarap pun boleh kan

LYAfrina said...

Dapnyaaaaa
Lya bookmarks ni.. nak cuba resepi ni

NEKCIK said...

mmg sedap..nekcik suka sangat kalau ada mkentang kentang nii

aryan azra said...

bestnyer...bikin akak lapar pulak