teman2....

Wednesday, July 4, 2012

WW kebun mini mak ngah

as salam sume kwn2,

takmo ckp banyak, keje melambak...

jom lyn kebun mini mak ngah yek

mcm2 ada kan, pokok lada dulu dh mati, tak sesuai tnm kt tin susu aiyan

pokok daun kelsum yg beli kt psr tani

pokok kencur@cekur yg amik kt kg

pokok kunyit n daun sup

p/s: seboleh2nyer nk mak ngah seronok duk ngn kami

28 comments:

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

wah tanam pokok daun kesum tu sure rajin masak laksa kan, daun kesum tu kalo beli kat kedai mahal la...tanam sendiri lagik bagus

norhidana said...

Anje- hehehe... selalu beli gk pun, baru2 ni je akak beli kt psr tani... mintak2 idup subur la

POSH76 said...

comella..suker camni...kalu nak masak2 senang petik jer

POSH76 said...

comella..suker camni...kalu nak masak2 senang petik jer

mia izzati said...

tak payah susah2 pi kedai dahh..daun sup..daun kesum dah ada

Puan Fifiey said...

bagus222

wahida said...

senang mcm ni, nak masak, petik je depan umah...

lelamaisara said...

tak yah beli kan...semua dah ad dah tu

norhidana said...

POSH76- aah kak, kadang2 tu time nk msk baru terlupe takde daun itu ini

Mia Izzati- aah dik, blh la bt tambah bau skit2

Fifiey- betul3

k Wahida- aah betul tu kak... cume yg kunyit halia tu lum ada isi lg

Lelamaisara- betul tu dik, boleh la skit2... kalu banyak2 kang dia ngajuk lak takmo tumbuh

lieyalatif said...

sejuk tangan adik ko dana....subur hah....betul laa org kate, kalo tangan sejuk yg tanam mmg hidup jek ..biar le pasu kecik camne pun.....

aku ni jenis tangan panas kot ko, jgn kate tanam kat pasu, tanam kat tanah luas pun tak naik....untung ko...nak gune daun boleh petik2 jek.....ko belikan kan laa pasu panjang tu ...leh tanam byk sikit....

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

waaaahh.. mcm² ada.
ok ler tew, jimat bajet..

kakcik said...

Sebenarnya memang seronok bercucuk tanam ni. :)

nur anis said...

tanam pokok cam ni senang kan..tak payah beli dah...petik je bila nak masak..

Qhaifa Nur said...

senang tak payah beli...petik & segar lagi...

intan_blur said...

assalammualaikum wbt kak..
sesungguhnye rindu sye kat akk..wlupun x penah jumpe akk..
aiyan sihat??rindu jg kat dia..
intan dah start nak undur diri dr blog..tu yg dah lame intan x aktif..
mungkin intan akan update sikit2 ye..
insyaAllah kak..suatu hari nnt kite bjumpe.. ;)
u take care akk..slm rindu utk aiyan ye

Nurul Husna Mohd Hassan said...

tanam pokok mangga pulak kak :)

ct rahani said...

untung tanam pokok camnihkan dana.. klu nak masak tinggal petik jer.. x yah susah2 nk gi kedai.. hehe..

daun kesum tuh nampak subur betul.. :)

mamasuri said...

aku takleh blah tgk pokok2 min ni..sakit hati..sbb bila aku tanam sumer mampus...huhuhu

kayna said...

wahhh bestnyer dapat tanam pokok.. sy malas benor.. lelagi tetiba ada siput plak. adey

Zana Md Nordin said...

aduhai
rajinnya mak ngah
berbudi pada tanah...walaupun secubit..hasilnya..boleh gark buat guna utk masak2 kat rumah......

Dee said...

bestnya..nak masak je petik..

NEKCIK said...

Salam terjah....Nekcik pun nak cuba tanam sayur sayuran pulak..tapi selalu mati..tapi kalau pokok bunga ok pulak!!

norhidana said...

Lieya-hehehe aku pun tgn pns, tnm2 tak penah idup...yelah2 nnti aku belikan pasu yek...

k Leily- hehehhe suke2 sebenarnyer tp ok gk kn

kakcik Seroja- betul tu kakcik, lg2 bile menjd

Nur Anis- betul tu dik, senang mmg senang tkde rumput pun

k Qhaifa Nur- betul3 tu kak

Intan- w`salam intan, naper nk undurkan diri dr blog?nnti rindu lh akak nk baca cite2 psl intan n family

Bionic women said...

sukanya tengok..mesti jimat bahagian dapur..tangan eily ni panas, kalau tanam komfom semua x jadi

norhidana said...

Nurul Husna-ko dik, melampau tul,abis pecah pasu kang

Ct Rahani- heheh... daun kelsum tu baru jd tanaman kt situ, itu psl nmpak fresh lg

Emy-hehehe, alah aku pun tak blh tnm comfirm mati... tgn dia sejuk la

Kayna-hehhe akak duk tkt4 dik,takde siput babi pun

Zana- itulah beb dh terbiasa menanam2... itulah, senang nk msk apa2

k Dee- betul tu kak

Nekcik- hehehe itu kire tgn sejuk bunga yek nekcik...

norhidana said...

Bionic women- jimat tak jimat gk al maklum baru cube2 tnm, stkt daun je yg ada yg lain2 lum berhasil lg...

Deq's Qienz said...

wahhh pandy bekebun kew..sy kalo berkebu tgu 10thn pokon tak naik..heheee.

Che Rosliza Che mat said...

Wah!! banyaknya tanaman...hihihi