Wednesday, November 16, 2011

rojak pencok jawa

as salam sume kwn2,

selalu hari rabu kan membe2 bt wordless wednesday tp aku tak blh nk wordless sbb nk gune word  bnyk2 hehehe
ni menu aku bt hari isnin mlm... saja je tingin nk mkn lak pencok nih... kalu biasa2 dia mcm acar lah tp kalu org jawa panggil pencok... selalu kalu time knduri kwin msti ada tp versi mak aku selalu bt lain skit sbb dia letak bilis n tak letak cuka... maklum lah abah aku kn ada tnm nenas so,senang lah nk dpt nenas utk bt pecok nih...

pecok nenas+timun...

bahan2:

nenas 1 biji
timun 2 batang
bwg besar 1biji (cincang)
cili api kg (ikut suke pd kepedasan)
bilis goreng
garam,gula n ajinomoto..

campur ke semua bahan2,siap n sedap
p/s: aku paling suke hirup airnyer... alahai sedapnyer

9 comments:

  1. amboi2....buat aku kecur air liur jer ni...

    ReplyDelete
  2. emy- nyeh2...sedap mi,manis2 msm pds gitu... nk bt pun senang je... ahak2

    k qhaifa nur- ya betul kak,mmg sedap, hirup air dia yg pds2 manis gitu mmg best

    ReplyDelete
  3. ooo tak tau lak aku...biase mkn acar jelantah yg selalu kat kenduri kawin tu jek...yg ni boh ikan bilis yeak...sure lemak2 gitu rasenyer....

    ReplyDelete
  4. selalu buat takder ikan bilisjer... kena cuba minggu ini...

    ReplyDelete
  5. ko jawa gak ke? samalah kita...

    ReplyDelete
  6. lieya- versi mak aku,versi jawa hehehhe... aah mmg ada rasa lemak2 gitu

    k cho zila- aah kak,harus cube nih kk...

    ReplyDelete
  7. k wahida- ya kak,jawa ayer baloi johor kak...

    en sahrom- jawa gk ek... hehehhe wak sahrom...

    ReplyDelete

sila tinggalkan jejak,jangan memalu ye...