Friday, July 19, 2019

Resepi Mee Bandung Muar Rempah Demuara

As salam semua kwn2,

Maaf banyak kwn2, pagi ni agak sibuk dok ngemas2 untuk audit 5S minggu depan, dengan sekali banyak kerja menjengah, mentang2 boss aku masuk kerja isnin nih, depa baru nk ngantor fail2 utk boss aku sign, semalam2 takmo anto... 
Itu yg lambat bt entry tu, mahap ye kwn2... 

Bila balik johor aku suka singgah kt IKS simpang renggam, dekat dengan tol simpang renggam untuk beli kerepek2 dan rempah jenama Demuara nih.  Aku suka rempah mee bandung, mee rebus dan soto nya. Mmg best dan kene ngn tekak johor aku nih.  Terasa udang kering dan kacang tanah nya.

Bahan2 nya:

1 paket rempah mee bandung Demuara
150gm daging di potong nipis dan kecil2 (boleh je ganti dengan lauk lain)
4 ulas bwg putih - kisar
2 biji bwg besar - kisar
2 sudu cili boh 
air kosong
3 biji tomato- potong wedges
2 batang sawi- potong sedang
1 batang lobak merah - potong ikut suka
1 plastik bebola ikan- potong 3
3 biji telur

Cara Masak:

- Tumiskan bahan2 yang di kisar dan cili boh hingga naik minyak dan masukkan rempah mee bandung
- Masukkan daging dan gaul rata biarkan beberapa minit hingga daging nampak empuk dan masukkan air 2 cawan
- Masukkan lobak, tomato dan bebola biarkan masak seketika
- Tambahkan 2 cawan lagi air biarkan mendidih masukkan sayur dan pecahkan telur.
- Perasakan mee bandung dengan sedikit garam, dan siap



aku suka pakai daging sbb rasa kuah nya yg manis dan lemak nnti

boh la segala sayur2 keras nih ya

sawi mmg aku suka boh last2 tuh

berasap lg masa nih

telur tu kuning dia jgn keras sangat

ini lah rempahnya... sedap oooo 

14 comments:

  1. Mee bandung, my favorite. Belum pernah try buat lagi. Tq for recipe! Mak Syaza kalau buat mesti suka masukkan biskut merry pecahkan2. Katanya lebih lemak hihi xD

    ReplyDelete
  2. Sedap tu mi bandung... suka juga. Tp susah nak jumpa yang sedap

    ReplyDelete
  3. Sedapnya mee bandung.. lama tak makan..

    ReplyDelete
  4. Terus rasa nak pi cari mee bandung Muar la...hujung bulan ni nak pi Muar cari ikan....yeayyyy

    ReplyDelete
  5. Syaza- biasa jgk bt mee bandung boh biskut merry tp tumbuk bg lumat dulu biskut merry tu n bancuh dgn tepung mmg rasa lain kuahnya

    AzianKhalil- btl tuh, tp kt johor mudah jgk lah nk jumpa, klu kt kl ni harap pekat je tp rasa kcg tanah tu takde

    k Sha- tulah bila lama tak mkn tingin buatla sendiri tp pakai rempah tu mmg sdp

    k SuriaAmanda- kalau kt muar compom jumpa mee bandung sdp

    ReplyDelete
  6. Lamanya tak makan mee bandung... teringin nak hirup kuahnya panas2 hihihii.

    ReplyDelete
  7. Oh,,,sedap ya guna paste Demuara tuh? Macam hari tuh pernah ternampak tapi tak pasti paste brand apa. And was2 nak beli sebab takut tak masuk anak tekak. HAHAH~

    ReplyDelete
  8. sedap nyer, dana :)
    antara feveret aida mee bandung ni.
    kat melaka ni, ada byk pes / perencah, tapi kurang menyengat lah rasa nyer.
    pernah dulu kala beli, sesuai.
    tapi tu la, da x menjual plak :(

    ReplyDelete
  9. aduii.. lapor... dah la lama tak makan mee bandung..

    ReplyDelete
  10. Nak Cari jugaklah pes mee Bandung ni utk stok Raya Haji 😁

    ReplyDelete
  11. nampak sedap tu kak...banyak dagingggg lagi kita sukaaa

    ReplyDelete
  12. Peh.. telur kuning separa masak.. mmg Tak.menahan tgknya

    ReplyDelete

sila tinggalkan jejak,jangan memalu ye...