Wednesday, June 12, 2019

Tradisi Munjung @Monjong


As salam semua kwn2,

Selamat Hari Raya, Maaf zahir batin ye kwn2... 

akhirnya harini bermula la kerja semula, pttnya semalam aku masuk kerja, tp kelmarin masa balik kg, si aiyan kene alahan gatal2 lak... dpt mc tu aku pantau sehari kt rumah... arini alhamdulillah dh kurang, dia pun tak sabar nk pegi sekolah.

Aritu kn dh share ngn korang gambar raya kan, ini kita cerita tradisi org jawa kt johor yg selalu dibuat time2 bulan puasa. Selain kt johor rasanya org2 jawa kt selangor atau perak mungkin ada tradisi yg sama lbh kurang mcmni rasanya 

Tradisi munjung

Munjung nih, kalau tempat aku lah... kita akan masak nasi dan lauk2, terpulang ada yg suka bg lauk2 biasa, ada yg suka bg masakan raya... kita akan bungkus dan hantar pada saudara mara n jiran di kampung.  Tradisi nih selalunya org buat masa bulan puasa je, seronok tau.

Tahun ni kami sempat la merasa bila abah nk bt munjung ni time 3hari sebelum raya, menu pun simple2 je... Nasi putih, ayam masak kicap, tumis mehun


masak kicap ayam pencen... compom sedap nih

tumis mehun
kita bungkus kan gini, pastu hantar lah ke rumah2 jiran n sedara mara

senarai yg nak diberi... lps asar tu kami hantarla serata kampung


menu berbuka hari last puasa, masa tu edy ngn adik ipar aku br dpt berbuka sama2

2 hari last puasa, adik2 sibuk nk berbuka ngn kfc.. gigih la bungkus...

12 comments:

AzianKhalil said...

haha..apasal sama sangat nih? balik kampung petang ahad tu...anak anak nak berbuka kfc...gigih keluar ke segamat..
mak mentua selalu munjung pagi raya...alahai...sekerat hari duduk dapur uruskan makanan munjung

lieyalatif said...

mak aku pun buat lagi munjung2 ni dana...kat kg aku still ade lagi....aku suke...dpt2 je terus kebek2 ape lauk2 jiran n sedare2 bagi...mane yg sedap tu aku tibai dulu hahahaahah...

Aryan azra said...

akak takde pun tradisi munjung tu dana..tapi best lah buat macam tu kan

Kakcik Seroja said...

Akhirnya, masing-masing rindukan makan segera juga... :)

norhidana said...

AzianKhalil- hehheeh tulah, nsb lah dr umah ke pekan benut dekat je..pagi raya selalu mak munjung kt umah atuk je ngn makcik sebelah umah

Lieya- tradisi yg seronok, samalah lieya, dpt je punjungan tuh sekodeng tgk lauk pe... kalau ada banyak mmg bedal jelah kejenya

k Aryan Azra- aah kak, tp klu nk try buat pun ok jgk...

Kakcik Seroja- heheheh dh lama tak mkn kakcik, lagi lah mkn ramai2 kn

Warisan Petani said...

Seminggu sebelum raya memang ngadap juadah munjung aje.

norhidana said...

wak WP- tulah yg best wak... lagi2 klu yg dpt 2 ke 3 tempat sekali hehehhe

OKje said...

Ha a kat kg hakak pun ada tradisi mcm ni Dana. Tp oleh sebab mak dah tua kan jadi org bagi kita tak membalas... Untung disitu hihi...
Kalau balik last last puasa mmg untung sebab ada masanya dpt banyak punjungan, mmg tak payah masaklah

norhidana said...

k Hainom- konsep nya mmg gitu, selalu yg muda munjung yg tua... org2 tua jarang la munjung, konsep hormat gitu

Sunah Sakura said...

wahhh, siap ada list nama tu! kat sarawak takde tradisi camni...kat kedah rasa macam ada juga mak mertua masak dan bagi pada mak lang..mak mertua pun ada dapat dari anak2 sedara dia...cuma tak disebut la munjung tu...

dorsett pink said...

bestnya

mamapp said...

Alahai semua makanan sedapnya alahai