Thursday, June 27, 2019

PHOTO DIARY #20/2019 cacamarba


As salam semua kwn2,

aku ni bila dh kamis mula lah lemau idea nk membuat entry, mula lah ke laut nk nulis apa pun tak tau lah...
JOm lah mcm biasa, khamis kira mcm cerita bergambar... ada cerita di sebalik gambar... sila baca penerangan di caption ye hehehe....


14hb khamis minggu pertama naik kerja lps cuti raya, blh tersama color ngn kwn opis
wajib la amik gambar buat kenangan heheheh

Minggu lepas sambli2 ngemas barang2 kaca dari kotak, terjumpa lah periuk kaca nih...
dh bertahun2 aku tak guna utk masak... duk simpan dlm kabinet

masa awal2 dulu rajin la sikit masak guna dia, lama2 dh malas sbb rasa berat sgt heheheh...
lps ni aku simpan jelah, aku guna jelah periuk lain yg lg ringan 

Dari sejak balik dr johor nampak org jual durian kt segamat dia dh sibuk nk mkn durian,
tp tak dpt2, sudahnya beli lah kt kl nih... udang merah katanya... 

kopi ais kaw... dh berbulan2 tak minum air ni, minggu lps kwn opis ajak pi cafe.. terus oder air ni bungkus terus... beli kul 10 sampai ke ptg masih lg sejuk n manis

Ini bahan2 asas rendang aku, pastu tinggal tambah cili boh... dan santan, daun kunyit, aku jarang guna rempah siap atau guna kerisik hehehe

dikala lauk takde kt rumah, ini jelah lauk paling best.... 

pertama kali dia makan ayam gaya upin ipin sampai licin, selalu nya dia mkn tepungnya je

sakit ati ngn jiran atas, tak tau la yg tingkat bape... hisap rokok puntungnya buang merata, umah aku jugak la yg jd mangsanya... 



nasib la muat lg baju raya 5 tahun dulu nih... biasalah jenis maintain gemuk nih selamat sikit

jumaat lps aku beli tudung sarung kt gerai belakang opis, sambar 3  helai terus... mudah keje tudung sarung nih... lagi2 pakai time cuti utk ke mana2... 


9 comments:

Ibu Lala said...

sedap tengok badan ayyan tu.

dana, tu la akk x pernah beli periuk vission tu. berat kan nak guna. buatnya tengah basuh terjatuh. x ke pcah nanti. pakai periuk cap buaya gak yang best. tp hr tu akk ada beli periuk shogun. ok la x berat sgt. tu pun beli yg tecik aje. maklum la masak tak banyak pun. tapi best la pakai periuk shogun tu. berbaloi beli tau.

PetakBunga said...

Selamat hari raya..

berat ek periuk kaca tu.. x pernah lgi masak guna periuk kaca.. tgok dlm tv mcm cantik je.. lepas masak terus boleh hidang...

Sunah Sakura said...

raya hari tu kita pun masak tanpa guna kerisik dan perencah instant rendang tu...sebab ape, mak kita lupa nak beli..hahahahah...so buat aje pakai bahan ape yang ade...asalkan ade daun kunyit, insya'Allah bau rendang juga..

paridah said...

RENCAH RENDANG DANA BLEND SENDIRI RAJIN TU

norhidana said...

IbuLala- ahahah terlebih sedap bdn si aiyan tu kak oi... masa tu tgh popular periuk vision tu, itu yg beli tp lama2... rasa berat pastu mcm kecik lak heheheh

PetakBunga- selamat hari raya... aah berat, mmg blh trs hidang tp kdg2 mls sbb keberatannya tu

Sunah- heheh alah, rempah kita blend sendiri pun sedap jgk bg akak... daun kunyit tu ada santan bau dh rendang

k Paridah- hahaha blend je kak, dana punya resepi jenis yg mudah je kak

ShirVen said...

Dana nanti share bahan rempah rendang. Aku reti guna yg instant je 😁 btw, ok arr tu menten size 5 thn, cam aku asyik serbuk pcuci tak elok je, mkin mengecil baju2 aku 😂😂😂

Warisan Petani said...

Cute Aiyan masa kecik

mamapp said...

Alahai Ada durian tu x tahan tu

Suria Amanda said...

Percaya x periuk Vision akak kena curi? masa kenduri kawen adik..kami org NS memang masak sendiri / berkampung masak..time tu hilang...sedihh