Friday, June 14, 2019

PHOTO DIARY raya ke 2 , kene serbu

As salam semua kwn2,

Salam jumaat ye kwn2.... baru nk bersemangat buat kerja tp boss lak pi bercuti lama sampai minggu depan.  Mereput lah kebosanan takde sangat keje nih, tp semalam bukan main bizi setelkan kerja2 dia sebelum dia nk pi bercuti lama nih.  

Macam biasa, cerita raya lagi lahkn... petang raya pertama tu kami 4 beradik pi pasar kt benut, cari ayam n barang untuk masak untuk raya ke2.  Pakat2 pi DIY, nk cari barang2 untuk raya ke2 tuh, sbb selalunya adik beradik mak n abah akan serbu time raya ke2 tuh.  Jadi kene siap sedia heheeh

Seawal kul 10 dh ada yg serbu masa tu, lps sarapan tu kami mmg terus masak ayam masak merah ngn nasi tuh, kami ingatkan 4 ekor ayam n ada tambahan sekor lg kt umah tu cukup untuk hari tu tp kami silap. huhuhu



kt diy ni ingat nk pi kejap je, last2 tersangkut... dok berejam milih mcm2

mlm raya pertama tu adik2 mak ada 2 family dtg sampai kul 10 lebih jgk la baru balik

dtg pun dh mlm , masing2 pakai baju biasa2 je... masing2 pnt beraya siang hari

sarapan raya ke 2 tuh, mak masak nasi impit goreng... 

pastu buat keladi goreng ngn sambal kicap

lps sarapan tu aku mula buat acar mentah, lobak, timun campur nenas... abah nyer permintaan

ada jgk acar mentah timun ngn lobak je... 

dalam kul 12 siap lah hidangan ni, kira sapa cepat dia dapt lah

masak nasi tomato ngn ayam masak merah... ayam 4 ekor ingatkan cukup... rupanya

ni family kakak abah yg no3
rasanya ada 6 kereta , ni separuh je... separuh lg tunggu kt ruang tamu

ni gambar family akak abah no 3 tuh, ni pun ada 2 family dia takde dlm gambo
ni family abang abah yg no7, ada 6 family kt sini... 

lauk tambahan, sambal paru, limpa ... sbb masa ni ayam masak merah tu dh tinggal sikit

aku tambah lagi ngn sardin sbb masa nih ayam tu dh ilek

kurma telur, menu tambahan jugak.... topup2 lauk
Lepas abis semua tetamu dlm kul 4 lebih, kami semua dh kepenatan mmg tertidur... semua 5 beradik mainkan peranan, 4 org perempuan kt dpr memasak n layan tamu, yg no 5 jd usherer dok isi sekut raya, tambah air... edy pun sama tlg apa yg patut hehehhe... 

Malam tu, ajak edy pi bando... cari2 kedai makan tak banyak yg buka, pastu jumpa org jual steamboat... apa lg, layan la siap bungkus lg

layan jgk... harga pun kira murah

sedap sbb sup dia simple je, tp layan la makn bila bdn dh rasa pnt siang tuh



12 comments:

Ujie Othman said...

fuh...mmg kena serbu sungguh nih! cekap Dana memasak, macam-macam lauk keluar tu.

Sama lah kampung kita Pontian..hehe.
Kg akak kat Rimba Terjun.

NanyFadhly said...

Fuhhh,,meriah nya memasak. Boleh imagine camane busy nya nak serve tetamu. Penat lepas tuh tak leh nak kabo yer dak? HAHAHA..tapi puas hati dapat jamu tetamu. Moga ada keberkatan dan pahala nya di situ.

norhidana said...

k Ujie- lauk yg mudah2 boleh la kak, yg ssh2 tak terbuat... rimba terjun, takla jauh sgt ye kak... dana kt ayer baloi

k NanyFadhly- tulah mmg penat naw2, ddk dapur je masak, basuh pinggan itu je kejenya..

Mrs. A said...

Adooii!! bertabahlah ya kalau sejenis konvoi macam ni menyerbu...
Sebab itulah kena ada anak-anak kan rumahkan kalau tak kesian orang tua kita nak melayan.

Kalau side Mr. A pun suka berkonvoi tapi selalunya opah/ atuk depa akan suruh cecucu pi tolong tuan rumah isi kuih ke, amik cawan pinggan sekali ha gittew

Sunah Sakura said...

mak ai meriah gilerrrr ye kak! saya rindu suasana macam ni masa arwahh atok & nenek masih hidup..memang penuh rumah dengan sanak saudara yang datang beraya...da bertahun arwah atok & nenek meninggal, rasa da makin kurang meriah raya sejak2 tu...

Azian Elias said...

lebih kurang sama je kita Dana..
raya pertama rumah kitarang sampai almost 100 org yang datang..
kuih bertambah entah berapa kali. hehehehe
penat tak usah kira lah kan. semua happy bercerita macam2 bila berjumpa.

norhidana said...

Mrs. A- tulah, selalu raya ke 2 ngn 3 yg mcmni, kira dh siap sedia lah semua... klu dtg lps raya ke2 dh takde masak2 mcmni... selalu mkn kuih jelah

Sunah- heheh tulah meriah, atuk ngn nenek belah abah akak pun dh takde dh, tp adik badik abah masih lg dtg berkunjung ke kampung tiap kali raya... itu yg meriah

k Azian- tulah kan kak... pnt tak pyh ckp tp puas hati lah sbb sedara mara dtg kan

aiezza.sue said...

pergh...memang kena masak ala nak berkenduri kendara lah bila sedara mara berkonvoi raya cenggini, takpe lah rayakan setahun sekali je :D

AzianKhalil said...

Ok...balik tengahari karang nak masak kurma telur. tergoda youuu

mamapp said...

Wow sedapnya lontong Goreng semua menu sedap2

norhidana said...

k. Chaq- tulah pslnya, sebelum2 ni kami msk mehun sup atau soto, ni try nk masak nasi... tobat lahai msk sup2 atau sejenis je lebih mudah

AzianKhalil- eheheheh mudah, sedap pun iya

Sha Mohamed said...

Meriah bila kena serbu.. lama dah tak merasa suasana macam nie..