As salam semua kwn2,
selamat hari jumaat kwn2, harini ramai yg ada buat open house? atau ada yg tgh plan nk buat open house? Selamat menjamu selera lah ya yg sedang berkunjung di open house tu
Segmen di hari jumaat, perkongsian resepi, tp maaf aku lupa sangat2 nk share bahan setiap satu. Aku kongsi cara mudah ya... Rojak petis nih sangat terkenal di kampung aku khasnya dan johor secara amnya. Kalau kt kl nih, biasa rojak buah tp ni ada sayuran.
Bahan-bahan:
10 ke 20 biji cili api - tumbuk (terpulang pada korang tahap kepedasan)
2 sudu besar gula
150gm kacang tanah - goreng dan tumbuk
1/2 botol otak udang @ petis (boleh tambah klu rasa kurang kick)
3 sudu besar kicap manis
1 sudu besar asam jawa
1 biji nenas- potong nipis
2 btg timun - potong nipis
4 keping tauhu - goreng dan potong nipis
2 genggam tauge - celur sebentar
* rojak petis biasanya ada kangkung yg di celur, cuma kali ni kau sengaja tak letak kangkung dlm rojak petis.
Cara sediakan:
- Tumbukkan cili api dan gula hingga hancur lumat
- Tumbuk juga kacang tanah, tp tak perlu tumbuk atau blend halus sangat
- Campurkan bahan2 tumbuk + kicap+ petis+ asam jawa hingga sebati
- Masukkan nenas, timun, tauhu dalam campuran tadi, dan jgn lupa rasa rojak tu akhir sekali baru masukkan tauge, gaul2 hingga sebati semuanya
- Siap... boleh makan terus, kalau aku suka biarkan kejap biar air dia keluar... sedap makan sambil hirup
Selamat Mencuba
gini lah rupa nya... sedap kooooo |
selalu kalau aku buat aku makan sendiri atau hantar rumah maktek, edy bkn makan sangat |
ini lah rupa petis @ otak udang tu, pakai jenama apa pun boleh -kredit kt web shopee |
Awal-awal Syaza nak komen, “Mana nak cari otak udang?” 😂 Syaza ingatkan otak udang tu kita beli udang lepas tu kopek kepala je hahha
ReplyDeleteYa Allah noob betul Syaza ni. Itu pun tak tahu kan. Rupanya ada jual dah siap sedia 😅
Boleh buat ni 😊😊
Thanks for sharing ☺️
kalau dah tambah petis memang dah tak toleh kiri kanan dah...nyum nyummmm!!!
ReplyDeleteSyaza- hehehhe nampak sgt tak pernah msk ngn otak udang ni, takpe nnti cuba lah ye
ReplyDeletek Amie- hehheh btul lah tu kak
ternyata nama petis untuk melayu sama ya petis juga. sedap betull tengok makan nye
ReplyDeletelooks so gooddd
ReplyDeletemcm leceh, tapi look sooo good
ReplyDeleteSedapnye
ReplyDeleteDah lama tak memetis
sedapnyaaa rojakk!
ReplyDeleteMuhammad Fikri- ye, petis atau otak udang sama , janji jgn tertukar dengan belacan sudah
ReplyDeleteRay- sesedap rasanya juga
Munirah- leceh sikit bab nk kene tumbuk tu tp hasilnya sedap
wak WP- apa lg wak, mari lah sama2 memetis
Farah- sedap... sbb cukup rasa masin, manis, masam n pedas
nampak sedap... perghhhh...
ReplyDeletek Lynn- sedap, cuba lah mana tau kene ngn selera
ReplyDeleteMak sedara Mrs. A orang johor memang rajin buat petis ni kalau datang rumah dia selalu ada menu ni cumanya dia suka buat pedas nakkk matey!!! tapi Mrs. A makan jugak hahahaha... sampai berair-air hidung.
ReplyDeleteTak pernah beli otak udang lagi Dana ;-)
Mrs. A- heheh mmg best buat rojak petis pedas2... sesuai rasa mnis masam semua ada, pedas wajib ada.... klu tingin boleh la cuba bt sndiri kak... mudah nk jumpa otak udang tu
ReplyDeleteSedapnyaaa kak Dana, terliur tengok.
ReplyDeleteInani- sdp nani, cuba lah buat kot kene ngn nani
ReplyDeleteaduhh sedapnya! kita suka rojak macam ni! mabelesssss
ReplyDeleteAlahai Ni yg buat akak craving ni
ReplyDeleteSunah- heheheh mmg sedap, sekali cuba mesti nk lg hehehe
ReplyDeleteMamapp- try la kak, apa lg hehehe