Tuesday, August 8, 2017

Resepi Ketam masak lemak putih

as salam semua kwn2,

salam selasa kwn2, smlm tak jd odit msti arini odit dalaman tuh, bosan2...

Aritu ada kwn di fb tayang gambar ketam msk lemak putih nih, aku pun teringin nk try.... sebenarnya mmg tiap kali dia msk ketam dia msk lmk putih gini, aku pun mintak resepi... mudah sgt rupanya... jd apa slhnya cuba resepi baru kan.

Bahan-bahan:

3 ekor ketam di belah dua dan siang
3 biji bwg merah kecil - di mayang halus
3 -4 ulas bwg putih - di mayang halus
1/2 inci halia- mayang halus
5 biji cili bangla merah - potong dua serong
1 helai daun kunyit - potong besar
1 kotak santan
 3 cawan air

Cara masak:

- Masukkan semua bahan2 dalam periuk dan masukkan air 1 cawan
- bila mendidih sedikit masukkan ketam n sedikit santan, tambah kan 2 cawan air biarkan dlm 10 minit
- perasakan dengan garam dan boleh matikan api
- siap di hidangkan, paling sesuai ada hidangan sambal sbb msk lemak ni mmg tak pds

Selamat mencuba... senang je kan

gini lah rupenya.... semerbak harum daun kunyit tu tau

ni cadangan hidangan, sambal belacan penambah rasa mkn ngn ulam sekali


23 comments:

  1. Okey nanti akak nak cuba la...lama x makan ketam..susah dapat yang betul2 fresh

    ReplyDelete
  2. Ketam...satu lagi lauk yang rasanya hanya sesuai untuk diratah sahaja. :)

    ReplyDelete
  3. jarang beli ketam..tp memang suka ketam.,.

    ReplyDelete
  4. Alahai sedapnya makan dgn sambal. Belacan lagi

    ReplyDelete
  5. 1st time nampak masak lemak putih ni. Selalu ketam saya & mak masak lemak kuning tu.
    tp tgk regu ngan sambal tu mesti mabeles..


    Ada sesiapa yang ada risiko anemia ketika hamil? Vitamin Tingkatkan Hb ini boleh membantu ikhtiar anda

    ReplyDelete
  6. sedapnya tengok dekat-dekat nak tengahari ni =)

    ReplyDelete
  7. sedap ketam nih, lainkali boleh akak cuba resepi ni pulak biasa buat masak lemak kuning je, haaa kena pulak dengan sambal fuhh terangkat tu

    ReplyDelete
  8. k Amanda Suria- cuba kak, bg dana sedap jgk... lain dr selalu

    kakcik Nur- btl tu kakcik sbb tu membelinya pun sesekali je

    Shalimar- akak pun jarang2 beli, tp kadang dh laki akak beli kite msk jelah

    Mamap- heheh itulah sbb dia tak pds kene lwnkn ngn yg pds

    Zaleha- tulah sya pun 1sti time msk lemak putih gini

    Sanisah- heheheh nmpaknya kene cari lauk ketam tgri nih

    ReplyDelete
  9. Aduh duh nampak sedap. Tak pernah cuba masak putih macam ni.. Terima kasih kak kongsi resepi.

    ReplyDelete
  10. sedapnya ketam. nak buat pun senang sangat resepi ni. (tiba2 teringin ketam. adududu)

    ReplyDelete
  11. ni pertama kali tgk masak lemak mcm ni
    biasa ketam akak masak kari atau lemak cili padi ja..

    ReplyDelete
  12. Saya tak masak sebab kat rumah saya periuk pun tak ada tapi bila norhidana tulis saya baca. Lepas baca saya nak tanya. Apa tu cili bangla merah? Saya memang tak tau. Ada ke maksud dia cili merah tu orang bangla yang jual? Atau orang bangla yang pakai baju merah yang jual cilli?

    ReplyDelete
  13. k Aryan Azra- boleh kak, pasni tryla tukar menu baru kan

    Mimi-insyallah mmg sdp mimi, trylah

    Cik Rose- akak pun baru 1st time, eh sdp jgk gtu

    Ainniah- btl, pakai hiris campak2 je

    k Kamsiah- sama lah kak, dana pun tp sesekali cuba resepi baru ok jgk

    en Adam- hahahaha cili api tu warna merah n di tulis di plastiknya from bangla gitu....

    ReplyDelete
  14. Pertama kali nampak masak camni. Menarik juga. Hee. siqah tak minat makan ketam sebab malas nya nak ambil isi. Hee

    ReplyDelete
  15. Faveret anak hakak ni Dana. Hakak kalau masak ketam mmg tak makan sangat. Bukan tak suka tapi malas....isi dahlah tak banyak mana, nak kena gigit gigit lagi.

    Kalau hakak suka goreng basah berempah.

    ReplyDelete
  16. Tak pernah pulak akak masak lemak putih ketam..
    Selalu akak masak gulai atau sup..

    ReplyDelete
  17. belum pernah masak lemak putih ketam..biasa mesti kuning..lemak cili api gitu
    JanjiKita

    ReplyDelete
  18. Wah....nampak sodap...biasanya masak lemak kuning..bole try ni..

    ReplyDelete
  19. tak pernah masak lemak putih, biasa ketam masak lemak kuning tu,hemm..boleh try juga ni

    ReplyDelete
  20. Haah tak pernah nampak lagi, hihi first time ni Sofea biasa masak lemak cili padi je kan. Boleh cuba ni next time g pasar beli ketam. tq share kalau tak tak tahu hihi

    ReplyDelete
  21. Kuah masak lemak ganding dengan sambal belacan..huiii terangkat sangat sis! Yummy huhu

    ReplyDelete

sila tinggalkan jejak,jangan memalu ye...