salam selasa kwn2, smlm tak jd odit msti arini odit dalaman tuh, bosan2...
Aritu ada kwn di fb tayang gambar ketam msk lemak putih nih, aku pun teringin nk try.... sebenarnya mmg tiap kali dia msk ketam dia msk lmk putih gini, aku pun mintak resepi... mudah sgt rupanya... jd apa slhnya cuba resepi baru kan.
Bahan-bahan:
3 ekor ketam di belah dua dan siang
3 biji bwg merah kecil - di mayang halus
3 -4 ulas bwg putih - di mayang halus
1/2 inci halia- mayang halus
5 biji cili bangla merah - potong dua serong
1 helai daun kunyit - potong besar
1 kotak santan
3 cawan air
Cara masak:
- Masukkan semua bahan2 dalam periuk dan masukkan air 1 cawan
- bila mendidih sedikit masukkan ketam n sedikit santan, tambah kan 2 cawan air biarkan dlm 10 minit
- perasakan dengan garam dan boleh matikan api
- siap di hidangkan, paling sesuai ada hidangan sambal sbb msk lemak ni mmg tak pds
Selamat mencuba... senang je kan
gini lah rupenya.... semerbak harum daun kunyit tu tau |
ni cadangan hidangan, sambal belacan penambah rasa mkn ngn ulam sekali |
Okey nanti akak nak cuba la...lama x makan ketam..susah dapat yang betul2 fresh
ReplyDeleteKetam...satu lagi lauk yang rasanya hanya sesuai untuk diratah sahaja. :)
ReplyDeletejarang beli ketam..tp memang suka ketam.,.
ReplyDeleteAlahai sedapnya makan dgn sambal. Belacan lagi
ReplyDelete1st time nampak masak lemak putih ni. Selalu ketam saya & mak masak lemak kuning tu.
ReplyDeletetp tgk regu ngan sambal tu mesti mabeles..
Ada sesiapa yang ada risiko anemia ketika hamil? Vitamin Tingkatkan Hb ini boleh membantu ikhtiar anda
sedapnya tengok dekat-dekat nak tengahari ni =)
ReplyDeletesedap ketam nih, lainkali boleh akak cuba resepi ni pulak biasa buat masak lemak kuning je, haaa kena pulak dengan sambal fuhh terangkat tu
ReplyDeletek Amanda Suria- cuba kak, bg dana sedap jgk... lain dr selalu
ReplyDeletekakcik Nur- btl tu kakcik sbb tu membelinya pun sesekali je
Shalimar- akak pun jarang2 beli, tp kadang dh laki akak beli kite msk jelah
Mamap- heheh itulah sbb dia tak pds kene lwnkn ngn yg pds
Zaleha- tulah sya pun 1sti time msk lemak putih gini
Sanisah- heheheh nmpaknya kene cari lauk ketam tgri nih
Sedap ni..boleh try
ReplyDeleteAduh duh nampak sedap. Tak pernah cuba masak putih macam ni.. Terima kasih kak kongsi resepi.
ReplyDeletesedapnya ketam. nak buat pun senang sangat resepi ni. (tiba2 teringin ketam. adududu)
ReplyDeleteni pertama kali tgk masak lemak mcm ni
ReplyDeletebiasa ketam akak masak kari atau lemak cili padi ja..
Saya tak masak sebab kat rumah saya periuk pun tak ada tapi bila norhidana tulis saya baca. Lepas baca saya nak tanya. Apa tu cili bangla merah? Saya memang tak tau. Ada ke maksud dia cili merah tu orang bangla yang jual? Atau orang bangla yang pakai baju merah yang jual cilli?
ReplyDeletek Aryan Azra- boleh kak, pasni tryla tukar menu baru kan
ReplyDeleteMimi-insyallah mmg sdp mimi, trylah
Cik Rose- akak pun baru 1st time, eh sdp jgk gtu
Ainniah- btl, pakai hiris campak2 je
k Kamsiah- sama lah kak, dana pun tp sesekali cuba resepi baru ok jgk
en Adam- hahahaha cili api tu warna merah n di tulis di plastiknya from bangla gitu....
Pertama kali nampak masak camni. Menarik juga. Hee. siqah tak minat makan ketam sebab malas nya nak ambil isi. Hee
ReplyDeleteFaveret anak hakak ni Dana. Hakak kalau masak ketam mmg tak makan sangat. Bukan tak suka tapi malas....isi dahlah tak banyak mana, nak kena gigit gigit lagi.
ReplyDeleteKalau hakak suka goreng basah berempah.
Tak pernah pulak akak masak lemak putih ketam..
ReplyDeleteSelalu akak masak gulai atau sup..
belum pernah masak lemak putih ketam..biasa mesti kuning..lemak cili api gitu
ReplyDeleteJanjiKita
Sedap nampak masakan ni.
ReplyDeleteWah....nampak sodap...biasanya masak lemak kuning..bole try ni..
ReplyDeletetak pernah masak lemak putih, biasa ketam masak lemak kuning tu,hemm..boleh try juga ni
ReplyDeleteHaah tak pernah nampak lagi, hihi first time ni Sofea biasa masak lemak cili padi je kan. Boleh cuba ni next time g pasar beli ketam. tq share kalau tak tak tahu hihi
ReplyDeleteKuah masak lemak ganding dengan sambal belacan..huiii terangkat sangat sis! Yummy huhu
ReplyDelete