maklum dh cuti lama kn, rasa cam tadke mood je nk keje.... tak sbr nk tunggu jumaat nk duk umah rilex2..
huhuhi... aritau kan masa pg psr tani aku ada beli syr sulur keladi... korang msti tak penah mkn kn...
meh sini aku nk tunjuk benda ini pas dh di msk...
ssedap wei, lg sedap dr syr btg keladi... maklum lah aku nih org kg, dh duk bandar pun nk gk cari syr2 kg yg payah ni... lama tak mkn wooo... balik kg aritu pn tak jumpa...
ini lah dia ye sulur keladi |
ini lah dia syr tummis sulur keladi... ada ala2 cam asparagus kn |
tumis sulur keladi
2 ikat sulur keladi (siang&bersihkan)
bwg bsr 1 biji
bwg putih 2 ulas
cili api 10biji
bilis (agak2 lah nk bnyak mana)
asam jawa skit
gula
grm
tumis bhn2 tumbuk kt atas tu, sampai dh msk masukkan sulur keladi tuh,ttp biar sampai dh lembut... bile dh betul2 lembut baru masukkan asam, gule n air... bile dh msk matikan api n hidang... sedap di mkn pns2
sedapnya kalau dpt sulur keladi masak asam
ReplyDeletek lelord- sedap2... lg2 bile lama tak mkn kak
ReplyDeletekire resipi ni rasenya pedas2 juge lah ye?
ReplyDeletefatin- ye pedas2 gitu baru syok lyn sulur keladi nih... lps siap msk dh ratah dh semangkuk kecik hehehe
ReplyDeleteeh tak pernah makan lah...
ReplyDeletennti lepas2 bersalin..ada potluck ko buat yek..nak gak rasa..menarik je aku tgk...asalkan pedas..mmg terbaek wok...
PERGH....peberet aku ni dana oiiii...mmg sedap....kalah asparagus leee ekekeekekek..... susah kan nak cari sayur ni skrang...kene pi pasar tani kat kampung2 gitu baru dapat.....adoi aku terliur ni beb....
ReplyDeleteemy- buleh2, tp ko mkn ke sulur keladi nih makcik heheheh... kalu ada kt psr tani boleh je aku msk kan utk ko no hal...
ReplyDeletelieya- lah ko pun peberet gk ek... huhuhi... itulah ko, kt kg pn pyh nk jmpa tp aritu ada lak kt psr tani melawati sini... selalu takde... mmg best
LAPAR plak tengok... uwaaa
ReplyDeletewow..........
ReplyDeletedana..
kak salah masuk, time malam2 kak mmg diet..
adehhhhhhhhhhhhh
terliur
kayna- heheh sesekali apa salahnyer terliur tgk menu akak
ReplyDeletek ayu- heheheh.... takpe akak kan kuat iman,msti thn mkn nyer hehehh
mesti pedas kan..seeedapppp
ReplyDeleteen sahrom- mmg pedas... itu yg ngam tuh
ReplyDeletewee sedap ni..kalo ada keladi yg empuk tu pn sedap ratah :)
ReplyDeleteya Allah...sedapnyaaaaaaaa.....
ReplyDeletedgr pulak pedas, mmg aku dah kecur liur dah neh...adoi la...
lauk orang kampung memang terbaik.. akak memang kalau der makanan kampung dah tak pandang dah yang lain..
ReplyDeletetengok dina gi pasar tani pnyler banyak diborongnyer... tapi takper dina rajin masakkan...
cendawan kukur tu masakper mesti sedapkan...
tak pernah lg mkn sayur tuh...huhu
ReplyDeleteSalam norhidana,
ReplyDeleteWah............kegemaran Kak Ros ni....lagi pedas lagi sedap kan...he.he.he....teliur sangat dah ni...
k tihara- hehehhe betul tu kak...
ReplyDeletek wahida- sile lah kecur liur yek ngn syr ku yg pds2 ini...
k chozila- betul tu kak, kt psr tani jelah mudah nk cari syr2 kg nih kak... hehehe ala kak syr2 utk seminggu tu kak... heheheh
cndwn kukur tu bt tumis goreng je
papa mifz- kalu tak pnh kene cari n try nih... tp pyh skit nk jumpa syr nih
ReplyDeletek ros- wah, geng la kite yek kak...
haritu 1st time sbg isteri intan masak syur keladi..selalu mkn syur nih bile abah intan masak je..hehehhehe..
ReplyDelete