Friday, August 16, 2019

Resepi Mac n Cheese cara Dana


As salam semua kwn2,

Salam jumaat kawan2, esok lusa dh cuti semula... nk recharge semula.  Moga isnin depan mood gumbira .  Walaupun harini , hari terakhir utk sorang geng bawang kt opis nih, dia dapat pindah kerja kt putrajaya.  Walaupun sedih tp happy bagi pihak dia.  Selama lebih 10 tahun setiap hari dia berulang dari putrajaya kerja di KL.  Tp sedihla la kn, aiyan pun mesti rindu ngn acik Tun dia tu nnti.

Oklah aku nk share ngn korang cara aku masak mac n cheese nih, aku ada beli prego punya sos pasta untuk mac n cheese, cumanya aku ni mmg jenis mesti ada tambah rencah kt masakan aku walaupun yg dh sedia makan mcmni.  Dah gaya mcm aku msk makaroni carbonara lak hehehhe.

Bahan-bahan:
1 tin sos prego mac n cheese
1 bungkus makaroni - rebus dan toskan
1 biji bwg besar- potong halus
3-4 ulas bwg putih- hiris halus
200 gm dada ayam- hiris kecik
2 biji tomato - hiris dadu
1 cawan air
sedikit minyak
sedikit mix herbs (kalau takde pun takpe)

Cara Masak:

- Tumiskan bwg putih dan bwg merah hingga bwg layu dan bertukar warna
- Masukkan tomato  dan tumiskan, masakkan hingga tomato hampir hancur dan masukkan mix herbs dan hirisan ayam
- Bila ayam dah masak, masukkan sos prego dan tambahkan air 1 tin gaulkan rata (kalau korang terlebih bg air, boleh tambahkan susu cair bagi dia pekat sikit)
- Bila nampak kuah mendidih sedikit masukkan makaroni dan gaul rata, akhir sekali tambahkan sedikit perasa. Siap



TUmiskan bwg ni bagi bau dia sedap

BIla dah tambah tomato dia kan tukar color oren2 sikit... 

tumis hingga ayam tu bertukar warna dan masak

kalau ikutkan resepi  ni tambah gitu je sos nih ngn makaroni, tp aku lak yg suka tambah mcm2 hehehe

gaul2 rata, bila mendidih sikit masukkan la makaroni nya ye

aku pakai makaroni ni comei2 mudah nk makan... 

gaul rata tau... 


patutnya pekat tp aku lak terlebih boh air... lenkali korang blh tambah susu cair klu nk bg pekat bila terlebih air

2 hari berturut aku bwk bekal ini, 2 hari jgk dia bedal... 

21 comments:

Sheila Arshad said...

baru ke sos mac & cheese tu? macam belum pernah nampak kat shelf je. Selalu ammi beli cheese & herbs tu je.

Suria Amanda said...

uik x pernah nampak lagi sos tu..baru erk? kena cari ni sebab kakak dania suka

hayati suki said...

nampak sedap je ni..tambah2 pula bila tengok di pagi hari. lapauuu :-)

Kak Feni said...

Cantiknye kuali die. Haha sedapnye. Esok cuti malam ni kita pi shopping barang dapur. Boleh try.

norhidana said...

k Sheila- aah baru lagi tuh kak... tp kdg kt pasaraya mmg takde sgt...

k Suria Amanda- hehehe aah mmg sos baru tu kak... mudah kejenya kene cari tu SA

Hayati- hehehe mmg sedap, di msk ngn ksh syg sekali heheheh

kak Feni- hehehe alah kuali kumpul kupon beli kt giant je, apa lg...selamat mencuba tau

Abam Kie said...

mudah dimasak dan sedap dimakan tu..

Ibu Lala said...

macam sedap je tu dana. nanti nak try la.

Wak Lat said...

nmpk sedapp tu mak., hehe

Fuzy Hamid said...

Prego ni memudahkan kita dan boleh buat masakan lebih cepat dan boleh makan tanpa tunggu lama

norhidana said...

Abam Kie- ehehhe betul tuh

Ibu Lala- sedap kak, budak2 mesti suka

Wak Lat- sedap nak oi... cuba lah wak

k Fuzy- betul tu kak, mudah kerja ada dia... bdk2 pun selalunya suka makanan jenis gini

Sunah Sakura said...

adu kakkk...lapor pulak haaa..belum lunch lagi ni..hahahha

Mar Mansor said...

mudah je. sedap tu pasti. anak-anak pun suka makaroni.

Rubiah Kadir said...

Rajin akak masak. Ruby belum try dan tak pernah rasa yang cheese ni.

Anak anak suka macaroni. Boleh cuba pakai mac and cheese ni 😋

Siti Yang Menaip said...

sedap nmpaknya. ikut kitala nak campak apa kan bila da masak sendiri.. hehehe..
puas hati makan =D

Ade said...

keren tulisannya. selamat berkarya teroos. saya suka juga tampilan blognya
btw, jangan lupa mampir juga ke blog saya Blog Alister N ya. sekalian krisan kalo berkenan.

ray said...

tgk dr sni pun dah terliur ni

norhidana said...

Sunah- hehehhe lwt lunch Sunah? dh ptt minum ptg dh

Mar Mansor- betul tu... mudah kan kerja, anak2 selalu mmg suka makaroni kn

Rubiah- kadang mls jgk, ikut mood jgk ni...

SYM- betul tuh, yg penting dpt sambutan baru lah rasa nk msk lg lain kali hehehhe

Ade- mekasih, insyallah

Ray- heheheh... kalau yg suka makaroni mmg akan terliur

Warisan Petani said...

masa kecik2 dulu wak tak reti makan benda ni
ingatkan nat (getah cacing) tiub basikal.

Sihatimerahjambu said...

sedapnya mac & cheese. lama tak makan.

adianiez AIDA said...

sedap ni.
kenyang pun kenyang ekk.
aida pun, suka tambah2 resepi.
derhaka skit skit lah kan dari resepi asal :)
baru sedap ikut tekak kita ekk.

mamapp said...

Sedapnya... Favourite Syafi juga ni