Friday, August 2, 2019

Resepi Laksa Mee Pangkor cara Dana

As salam semua kwn2,

Selamat hari jumaat yek, mcm biasa... aku akan share resepi ngn korang, tp kali nih resepi aku nk bagi ni banyak sikit.... tp untuk 1 jenis makanan.  Mungkin ramai yg tak pernah makan atau dengar namanya.

Harini aku nk share resepi Laksa Mee Pangkor, aku pernah makan laksa mee ni masa aku pernah duduk serumah dengan kwn org pangkor masa bujang dulu.  Dah lama sangat tak makan tp kadang teringat dan teringin, puasa haritu aku kirim kt kawan aku.  Tapi lepas raya baru sempat nak masak... 

Aku suka laksa mee nih sbb rasanya yg rare dan lain dari laksa yang biasa kita makan. Lepas ini aku nk try buat laksa mee dengan sup ketam pulak la heheheh
Oklah jom kita start   :) 😊😊



ni dia mee untuk laksa mee tu, ada kwn aku kata mcm mee sua, korang rebus mee ni sampai masak

Bahan-bahan sup:
*selain ikan, boleh juga gunakan udang/ketam untuk sup nya

4 ekor ikan sardin atau ikan kembong- bersihkan dan belah 2
2 keping asam keping
sedikit garam
1 liter air
3 ulas bwg putih - mayang halus
2 biji bwg kecil - mayang halus
sedikit daun sup (kalau takde takpe)

Cara Masak:
- Rebuskan ikan dengan asam keping garam dan air hingga ikan masak.
- Tumiskan bwg putih dan bwg kecil tu dengan sedikit minyak ketepikan
- Bila dh perasakan sup tu, masukkan bwg yg kita dh goreng tadi dan masukkan daun sup... siap


nak guna ikan lain atau seafood lain pun ok tau... 
gini rupa sup nya bila dh masak ikan nya tu... 

bwg yg kita goreng, kita buat cara tumis darat sup ni.. 

Sayur kacang panjang goreng

Bahan-bahan:
10 btg kacang panjang- potong pendek2
1 plastik fish cake- potong nipis
3 ulas bwg putih - mayang halus
3 biji bwg kecik - mayang halus
sedikit minyak

Cara Masak:
- Tumiskan bwg hingga layu dan naik bau...
- Masukkan fish cake dan kacang panjang gaulkan hingga masak dan perasakan dengan garam


gini rupa kacang panjang tu yek, jgn panjang2 potongnya

tumis2 gini jangan lama2, biar kacang masih ranggup lagi
 Sambal udang
*Boleh juga gunakan sambal kosong,bilis atau apa2 lg seafood

Bahan-bahan:
semangkuk kecil udang - udang ni aku potong kecil-kecil
1 mangkuk kecil cili boh
3 ulas bwg putih- mayang halus
4 biji bwg kecik- mayang halus
sedikit asam jawa
gula dan garam

Cara Masak:
- tumiskan bwg hingga layu, lepas tu masukkan cili boh masakkan hingga nampak naik minyak
- tambahkan asam jawa, masukkan udang... perasakan dengan garam dan gula... siap


ini je bahan2 nya mmg simple je sambal nya

tumis2 gini ye kwn2... udang tu bt rasa2 je

ini set2 laksa mee, tumis kcg tu kalau takde mcm tak lengkap gitu

gini lah cara makan nya kwn2... 

sampai ke malam makan laksa mee nih, mlm tu takde air... pakai mangkuk pakai buang jelah

15 comments:

  1. tak pernah makan laksa yang ni...ni kena suruh Dana masakkan ni baru leh belajar buat sendiri..kalau buat terus sendiri ikut resepi takut x sesedap Dana buat..kena prektis baru perfect kan..

    ReplyDelete
  2. kuah dia macam rupa singgang ikan pulak

    ReplyDelete
  3. Oh! baru tahu ada laksa jenis macam ni kuah ikan dia tu tak hancurkan.
    Adehh! kecur air liur tengok huhuhu...

    ReplyDelete
  4. pestime akak tengok dan dengar pasal laksa mee nih

    ReplyDelete
  5. k SuriaAmanda- hahhaha kene dtg umah la baru boleh tunjuk klu gitu SA

    Shiela- aah sbb guna ikan, klu udang atau ketam rupa dia lg cerah

    Mrs. A- ehehehhe jgn kacau2 sgt kak sup nya, mmg ikan nya tak hancur... mmg sedap gabungan semua elemen tu

    k Aryan Azra- hehhe tulah kak, kene ke pangkor atau manjung baru ada laksa mee nih

    ReplyDelete
  6. Pernah makan...lama dah la. Memang famous mee laksa ni kat area Pantai Remis..Pangkor.

    ReplyDelete
  7. kita pergi makan kat 1 kedai kat opis ni.. kawan order laksa..rasa nak marah sebab dapat laksa kuah macam air rebus ikan je... lepas pada tu terus xpergi dah makan situ... ihihihh.. laksa pangkor ke kuah cmni..tak tauu...eheheehe..adoi laaa..punya la merepek kawan tuu

    ReplyDelete
  8. eh eh first time nengok laksa mee pangkor ni...tak pernah rasa lagi yang ni...mohon pos sikit ke johor...hahahahha

    ReplyDelete
  9. lama dah tak makan. dulu pernah makan sekali. masa pakcik baru kahwin. hihi. sebab makcik meamng orang Pulau Pangkor. Dia masakkan :)

    ReplyDelete
  10. first time nampak ni...macam macam resepi pulak melintas sejak aktif blogging semula ni

    ReplyDelete
  11. Macam leceh nak membuatnya.
    Orde ajelah semangkuk
    Boleh grab?

    ReplyDelete
  12. k NandFadhly- betul tu mmg area pangkor n sekitar yg kenal laksa mee nih

    Shalimar- hahahaha aah selalu dia tulis, laksa mee, mmg kuah dia mcmni, jenis sup2

    Shaiful- mmg sedap

    Farah DInah- kalau yg minat laksa atau sup mesti suka

    Sunah- hahahah kene dtg kl akak masakkan, atau pun kene pi pangkor baru jumpa

    Cik Rose- tp nk jumpa area2 sini payahla kan... sbb selalu org pangkor or belah2 manjung yg kenal

    AzianKhalil- heheheh kita sama2 kongsi kot2 kwn2 boleh cuba resepi kan

    wak WP- hahahha mmg renyah sikit la wak, sbb tu dana nk buat time2 hari cuti je

    ReplyDelete
  13. Nonton Bola Online Streaming Bola Live Yalla Shoot TV Malam Hari Ini Cara Nonton Bola Online Live Gratis. Nobar Streaming Bola Live Siaran Langsung Sepak Bola Yalla Shoot TV Kualitas HD

    #bola #streaming #live #yalla #shoot #liga #hari #yalla shoot #malam #malam hari #shoot tv #bola live #bola online #streaming bola #online #streaming bola live #yalla shoot tv #live

    www.NOBARTV.top

    www.NOBARTV.top

    www.NOBARTV.top



    Nonton Bola Online Streaming Bola Live Yalla Shoot TV Malam Hari Ini Cara Nonton Bola Online Live Gratis. Nobar Streaming Bola Live Siaran Langsung Sepak Bola Yalla Shoot TV Kualitas HD

    #bola #streaming #live #yalla #shoot #liga #hari #yalla shoot #malam #malam hari #shoot tv #bola live #bola online #streaming bola #online #streaming bola live #yalla shoot tv #live

    www.Lihatbola.live
    www.Lihatbola.live
    www.Lihatbola.live



    Nonton Film Streaming Movie Layarkaca21 Lk21 Dunia21 Bioskop Cinema 21 Box Office Subtitle Indonesia Gratis Online Download - Layarkaca21 Box Office Cinema21 Bioskop Terlengkap Terbaru

    www.Layarkaca21indo.com
    www.Layarkaca21indo.com
    www.Layarkaca21indo.com



    Nonton Film Streaming Movie INDOXXI Layarkaca21 Lk21 Dunia21 Bioskop Cinema 21 Box Office Subtitle Indonesia dan English Gratis Online Download - INDOXXI Box Office Cinema21 Bioskop Terlengkap Terbaru.

    Bioskopkeren, Nonton Movie 21, Dunia21, Lk21, Jurangan21, Nonton Film21, Indoxxi, Nonton streaming, Nonton Drakor

    www.Bioskopgaul.com
    www.Bioskopgaul.com
    www.Bioskopgaul.com

    ReplyDelete

sila tinggalkan jejak,jangan memalu ye...