As salam semua kwn2,
Selamat hari jumaat yek, mcm biasa... aku akan share resepi ngn korang, tp kali nih resepi aku nk bagi ni banyak sikit.... tp untuk 1 jenis makanan. Mungkin ramai yg tak pernah makan atau dengar namanya.
Harini aku nk share resepi Laksa Mee Pangkor, aku pernah makan laksa mee ni masa aku pernah duduk serumah dengan kwn org pangkor masa bujang dulu. Dah lama sangat tak makan tp kadang teringat dan teringin, puasa haritu aku kirim kt kawan aku. Tapi lepas raya baru sempat nak masak...
Aku suka laksa mee nih sbb rasanya yg rare dan lain dari laksa yang biasa kita makan. Lepas ini aku nk try buat laksa mee dengan sup ketam pulak la heheheh
Oklah jom kita start :) 😊😊
ni dia mee untuk laksa mee tu, ada kwn aku kata mcm mee sua, korang rebus mee ni sampai masak |
Bahan-bahan sup:
*selain ikan, boleh juga gunakan udang/ketam untuk sup nya
4 ekor ikan sardin atau ikan kembong- bersihkan dan belah 2
2 keping asam keping
sedikit garam
1 liter air
3 ulas bwg putih - mayang halus
2 biji bwg kecil - mayang halus
sedikit daun sup (kalau takde takpe)
Cara Masak:
- Rebuskan ikan dengan asam keping garam dan air hingga ikan masak.
- Tumiskan bwg putih dan bwg kecil tu dengan sedikit minyak ketepikan
- Bila dh perasakan sup tu, masukkan bwg yg kita dh goreng tadi dan masukkan daun sup... siap
nak guna ikan lain atau seafood lain pun ok tau... |
gini rupa sup nya bila dh masak ikan nya tu... |
bwg yg kita goreng, kita buat cara tumis darat sup ni.. |
Sayur kacang panjang goreng
Bahan-bahan:
10 btg kacang panjang- potong pendek2
1 plastik fish cake- potong nipis
3 ulas bwg putih - mayang halus
3 biji bwg kecik - mayang halus
sedikit minyak
Cara Masak:
- Tumiskan bwg hingga layu dan naik bau...
- Masukkan fish cake dan kacang panjang gaulkan hingga masak dan perasakan dengan garam
gini rupa kacang panjang tu yek, jgn panjang2 potongnya |
tumis2 gini jangan lama2, biar kacang masih ranggup lagi |
*Boleh juga gunakan sambal kosong,bilis atau apa2 lg seafood
Bahan-bahan:
semangkuk kecil udang - udang ni aku potong kecil-kecil
1 mangkuk kecil cili boh
3 ulas bwg putih- mayang halus
4 biji bwg kecik- mayang halus
sedikit asam jawa
gula dan garam
Cara Masak:
- tumiskan bwg hingga layu, lepas tu masukkan cili boh masakkan hingga nampak naik minyak
- tambahkan asam jawa, masukkan udang... perasakan dengan garam dan gula... siap
ini je bahan2 nya mmg simple je sambal nya |
tumis2 gini ye kwn2... udang tu bt rasa2 je |
ini set2 laksa mee, tumis kcg tu kalau takde mcm tak lengkap gitu |
gini lah cara makan nya kwn2... |
sampai ke malam makan laksa mee nih, mlm tu takde air... pakai mangkuk pakai buang jelah |
tak pernah makan laksa yang ni...ni kena suruh Dana masakkan ni baru leh belajar buat sendiri..kalau buat terus sendiri ikut resepi takut x sesedap Dana buat..kena prektis baru perfect kan..
ReplyDeletekuah dia macam rupa singgang ikan pulak
ReplyDeleteOh! baru tahu ada laksa jenis macam ni kuah ikan dia tu tak hancurkan.
ReplyDeleteAdehh! kecur air liur tengok huhuhu...
pestime akak tengok dan dengar pasal laksa mee nih
ReplyDeletek SuriaAmanda- hahhaha kene dtg umah la baru boleh tunjuk klu gitu SA
ReplyDeleteShiela- aah sbb guna ikan, klu udang atau ketam rupa dia lg cerah
Mrs. A- ehehehhe jgn kacau2 sgt kak sup nya, mmg ikan nya tak hancur... mmg sedap gabungan semua elemen tu
k Aryan Azra- hehhe tulah kak, kene ke pangkor atau manjung baru ada laksa mee nih
Pernah makan...lama dah la. Memang famous mee laksa ni kat area Pantai Remis..Pangkor.
ReplyDeletekita pergi makan kat 1 kedai kat opis ni.. kawan order laksa..rasa nak marah sebab dapat laksa kuah macam air rebus ikan je... lepas pada tu terus xpergi dah makan situ... ihihihh.. laksa pangkor ke kuah cmni..tak tauu...eheheehe..adoi laaa..punya la merepek kawan tuu
ReplyDeleteSedapnya laksa
ReplyDeletesedapnyaaa terliur kita
ReplyDeleteeh eh first time nengok laksa mee pangkor ni...tak pernah rasa lagi yang ni...mohon pos sikit ke johor...hahahahha
ReplyDeletelama dah tak makan. dulu pernah makan sekali. masa pakcik baru kahwin. hihi. sebab makcik meamng orang Pulau Pangkor. Dia masakkan :)
ReplyDeletefirst time nampak ni...macam macam resepi pulak melintas sejak aktif blogging semula ni
ReplyDeleteMacam leceh nak membuatnya.
ReplyDeleteOrde ajelah semangkuk
Boleh grab?
k NandFadhly- betul tu mmg area pangkor n sekitar yg kenal laksa mee nih
ReplyDeleteShalimar- hahahaha aah selalu dia tulis, laksa mee, mmg kuah dia mcmni, jenis sup2
Shaiful- mmg sedap
Farah DInah- kalau yg minat laksa atau sup mesti suka
Sunah- hahahah kene dtg kl akak masakkan, atau pun kene pi pangkor baru jumpa
Cik Rose- tp nk jumpa area2 sini payahla kan... sbb selalu org pangkor or belah2 manjung yg kenal
AzianKhalil- heheheh kita sama2 kongsi kot2 kwn2 boleh cuba resepi kan
wak WP- hahahha mmg renyah sikit la wak, sbb tu dana nk buat time2 hari cuti je