Friday, May 24, 2019

RESEPI NASI TOMATO DAN AYAM MASAK MERAH versi Dana

As salam semua kwn2,

Salam Jumaat, bersamaan 19 ramadhan... kejap betul rasa dh nk masuk minggu terakhir ramadhan

Aritu masa cuti panjang aku kan jadi rajin sikit, so aku ada masak nasi tomato ngn ayam masak merah versi aku, aku nk share ngn korang nih... versi aku masak, aku ni jenis yg suka masak cara mudah, pastu aku jarang sangat2 guna rempah 4 sekawan tuh, jadi korang jgn heran kalau masakan aku mmg takde sgt guna rempah tu ye. 

1 set masakan terus aku share ngn korang, tapi ini cara aku lah... cara aku yg jenis masak shortcut. Jenis nk mudah kerja ye. hehehe
Selamat mencuba ye kwn2... 


Bahan2 nasi tomato:

4 cawan beras ( kalau guna beras basmathi lagi bagus) basuh dan toskan
3 ulas bwg putih- hiris halus
3-4 biji bwg merah kecil- hiris halus
2 helai daun pandan- potong kasar2
2 sudu besar sos tomato
1/2 cawan susu cair
2-3 sudu besar planta

Cara masak:

-Tumiskan bwg putih, bwg kecil, daun pandan dengan planta hingga naik bau dan bahan2 jadi layu
- masukkan sos tomato dan beras gaul2 hingga rata
- masukkan susu cair dan air secukupnya.
- Masak nasi seperti biasa.


aku suka tumis ni kt dapur dulu pastu baru pindah ke rice cooker.. masa tgh tumis ni semerbak bau

Rupa mcmni sebelum masak heheh.... 

Bahan2 Ayam Masak Merah:
1 ekor ayam potong kecil, gaulkan dgn garam kunyit dan goreng
5-6 uls bwg putih - blend
2 biji bwg besar - blend
1 biji bwg besar- hiris nipis
2 batang serai- ketuk
3 -4 sudu bsr cili boh
2-3 sudu besar sos tomato
2-3 sudu besar sos cili
2 biji tomato- potong dadu
1 keping asam keping
gula/ garam

Cara masak:

-Tumiskan dulu bwg putih, bwg merah yg kita blend dengan serai hingga naik bau , baru masukkan cili boh
- bila dh naik minyak atau dh nampak kering, masukkan tomato yg kita potong dadu, masukkan juga sos tomato n sos cili, masukkan sedikit air gula dan garam
- Bila dh nampak pekat n kering bahan2 tu, masukkan ayam yang telah di goreng dan hirisan bwg bsr gaulkan hingga sebati
- Biarkan dlm 5 minit pastu siap


tumis mula2 tuh... nk bg kering sikit air

lepas tambah cili boh, klu nk tukar ngn cili kering pun boleh... 

aku suka tambah tomato segar mcmni... bau dia lg sedap gitu

gini lah rupa ayam masak merah aku... kene pekat2 kilat gitu

Bahan2 acar mentah:

1 batang timun - di potong panjang, buang bhg tengah .. ( tp aku amik la sikit bhg tengahnya)
1 batang lobak merah - potong panjang
2 biji bwg merah kecil - hiris halus
5-6 cili api - potong bulat2
2 sudu bsr cuka
1 sudu bsr gula
sedikit garam

Cara sediakan:
Gaulkan semua bahan2 hingga sebati, siap
Lepas dh gaul sebati semua simpan dlm peti, bila nk makan baru keluarkan baru acar ni rasa lagi best

masa ni lps gaul2 gula pun blm larut, bila kita simpan dlm peti... sume tuh jd sebati
gini lah rupa nasi tomato aku ngn geng2nya... 


14 comments:

Aryan azra said...

aduiii nyesal datang hahaha..telan ailio akak tengok ayam masak merah tu hehehe

Sunah Sakura said...

sedapnya...simple pulak tu nak buat nasi nye, nak try jugak la buat untuk menu berbuka

Qomar Alhan said...

Sedapnyaaaa!!! Terliur dah ni hehehe. Ade rezeki lebih nanti boleh saya try resepi ni. Terima kasih share :)♡

abuikhwan said...

Assalamualaikum, selamat menjalani ibadah puasa
Allahu, resepi nasi tomato. meleleh air liur nengoknya.. Lama sungguh tak makan nasi tomato.. insyaAllah boleh cuba ni

norhidana said...

k Aryan Azra- heheheh apa lg bt menu ujung minggu nnti kak

Sunah- try jgn tak try... gini lah gaya akak msk, simple n mudah... kalau yg renyah2 akan olah bg jd ringkas hehehe

Qomar- boleh... sama2

en Abuikhwan- wsalam... apa lg, blh minta ummu ikhwan try masak nih

NanyFadhly said...

Sedapkan nasi tomato? Kita pun dah buat 2 kali bulan Ramadan ni. Cuma, gabungan lauknya lain2. Divariasikan. Heheh~

Warisan Petani said...

Ayam masak merah tu nampak klass

iKaito said...

Teringin pula rasanya nk mkn.. ayam masak merah nmpk sedap lak dlm gmbr..

norhidana said...

k NanyFadhly- nasi tomato ni mcm2 lauk boleh di regukan...

wak WP- hehehe mustilah wak, msk sendiri kn

Ikaito- apa lg, pasni blh la try... mudah je klu nk try msk sndiri

Tengkubutang said...

kecur liur tengok ayam masak merah tuuu

AzianKhalil said...

sedapnya ayam merah tuuu...

mamapp said...

Wah sedapnya.. mmaa dh lama x masak Nasi tomato Boleh Cuba resepi Dana nanti

norhidana said...

Tengkubutang- menggoda kan...hehehe

AzianKhalil- mmg sedap, heheh puji diri sndiri

k Mamapp- cuba kak, tp dana jenis masak yg mudah2 je

adianiez AIDA said...

sedap nyer :)

aida pernah buat nasi tomato.
Izzat tak nak makan, Dana.
aduhai!!!