Thursday, May 30, 2019

Photo Diary #18/2019 juadah berbuka

As salam semua kwn2,

Salam ramadhan ke 25 kwn2, kt opis aku ada juga yg dh cuti raya... jeles je rasa  hehehhe

Bulan puasa kali nih, mood memasak aku turun naik, rasanya tahun ni aku lagi banyak ke bazar dr tahun lepas.... kebetulan bazar ramadhan kt ukay perdana tu awal2 tak ramai sgt org.. tak sesak sgt itu yg mudah keje tu.  PD kali ni aku nk share ngn korang antara juadah berbuka aku yek...

Kat sini aku share ngn korang menu2 yg aku sempat masak untuk berbuka, masuk minggu ke 3 dan ke 4 aku dh mula malas, masak sejenis je makanan berat.. takde sgt rajin nk masak nasi yg ada lauk2 hehehhe.... nsb la laki aku senang nk jaga, klu bini nya kata mls.. dia beli kt bazar je... aku msk lauk sejenis pun dia ok je...


cuti wesak day, rajin lak nk buat popia sardin... gigih buat

masa ni petang, hujan lebat lak tu, gelap mendung... saja ku mls nk buka lampu sgt sbb aiyan tido... 

sambil bt popia sardin, aku bt bubur candil jugak 

saja aku msk kt rice cooker, sbb sambil2 buat kn 


lps siap membuat popia ngn bubur candil aku masak mee goreng basah lak... 

dlm kul 7 baru goreng nih, biar ranggup2 lg masa buka tuh

terlebih rajin masa cuti 20hb tuh... sampai 3 jenis aku msk
23 hb try buat ketayap konon nya... tp besor bebeno... tp abis lah, hehehhe kira jd lah tu kn
23hb nih maktek kata nk berbuka kt umah... laki aku beli nasi arab... 

meriah sikit kan... maktek bwk kuew tiaw tomyam


24hb tu aku mls masak... so aku msk megi grg je heheheh

tp lepas isyak tu aku ajak edy pi kfc hehehe... amik ayam grg yg egg crunch tu, sedap jugak
menu berbuka 25hb... makaroni goreng je

begedil jagung maktek bg, pastu grg cekodok pisang... yg lain beli je
26 hb pulak buat mehun singapura... time cuti mmg rajin sikit aku


ayam golek tu jiran bg, murtabak n sate edy beli kt bazar

28 hb aku berbuka ngn megi kari je... edy dia beli nasi ayam utk dia n aiyan

mee rebus terengganu menu berbuka semalam 


org rajin mmg gini, siap ngn periuk2 sekali boh atas meja... 




16 comments:

Suria Amanda said...

Nampak sedap semua juadah tu...alahai..lambatnya esok...hehehe...esok last kerja..lepas tu cotiiiiii

Aryan azra said...

sedap2 semua menu tu termasuklah megi kari tu hahaha

norhidana said...

SA- heheheh sedap lah kak maklum di msk ngn ksh syg , esok trs balik kg ke sabtu kak?

k Aryan Azra- heheheh tgh lapo sume nmpak sdp ye kak

I am LZ said...

Walaupun mood memasak Dana turun naik tapi semua juadah airtangan Dana nampak sedap dan best.. LZ terasa nak buat macaroni goreng bila terpandang post Dana, hehehe

cahayahidupku.blogspot.my said...

Sama dgn akak ni Dana..
Malas masak Di bazar..
Beli utk buka aje..
Sahur Kita buat goreng telor kicap 🤭

norhidana said...

k LZ- hehehhe dana msk yg mudah2 je kak, yg renyah2 payah sikit lah

k YatiCH- tulah kak, tak blh nk paksa2 kadang bila dh mls tu hehehhe

Warisan Petani said...

Sedap2 belaka

cikguzim said...

Meriahnya sedap2 belaka

Anonymous said...

Sy follow ya...slm ramadan

Cikguzim said...

Sy tinggalkan jejak disini

Sis Lin said...

Waaaa rajinnyaa Dana masak, macam-macam ada..
Sis suka nengok popia tu haa, meriahnya inti tu..

norhidana said...

wak WP- hehehe sdp wak, klu tak sdp pun bt2 sedap

CikguZim- terima kasih follow

Sis LIn- kdg2 je tu kak, tu pun yg mudah2

mamapp said...

Ngences tgk menu dana

mamapp said...

Selamat Hari Raya maaf zahir batin buat Dana sekeluarga

dorsett pink said...

waaahh! sedapnya. nasib baik baca entry ni dah habis puasa, kalau tak telan air liur je tengok. hehe

adianiez AIDA said...

ok la tu, Dana.
kira masak ler jugak tu. simple dimple.
not necessary nak kena masak nasi berlauk jer kan.
aida ni memang tiap hari masak.
anak-anak pemakan nasi!
kalau nak beli kat bazar Ramadhan, byk duit nyer ha ha ha ha ha...
bila masak, muai skit lah kan.