Monday, May 27, 2019

Lauk penyelamat

As salam semua kwn2,

Salam 22 Ramadhan kwn2

Kejap betul masa nih, dh masuk minggu ke 4 puasa, minggu depan dh nk raya... bila dh last2 ni mood nk masak beria2 time sahur mmg kelaut.  Sebelum ni masak nasi 2 cwn utk sahur, sekali dengan untuk aiyan n bekal dia time tengahari. Tp skrg masak 1 cawan pun tak abis... 

Bila mood dh makin ke laut, ada 2 lauk yg aku suka buat.
1- Bilis bawang kicap
2- telur mata dengan kicap

Ini kira lauk di saat genting lah, kadang grg ikan 2 ekor pun tak abis... aku pun kdg mkn nasi kdg abiskan masakan time berbuka, mcm mee grg, ns grg atau mehun grg. Kadang bila mood takde aku msk je lauk sediakan air pns edy, siapkan makanan aku layan tv sambil minum air.  

Skrg ni hati 60% dh kt kampung... nk bt keje pun dh rasa makin malas huhuhu 

kalau rajin aku boh sekali kentang

boh kicap ngn perahan limau sikit


telur mata, kuning kasi cair2 sikit

mantops betul lauk gini


12 comments:

Aryan azra said...

dua2 lauk ni memang peberet akak dan, kalau makan boleh bertambah2

cahayahidupku.blogspot.my said...

Lauk penyelamat akak juga ni Dana..
Hendaknya makan sahur Kan..

Amie said...

Biasanya lauk yang simple dimple itulah yang menggoda selera. Yang penting ada alas perut heheheee.

Tengkubutang said...

Perghhh yang ni memang menu yang paling senang dan paling sedap kannn.. Terliur TB tengok tauu.. tb n hubby suka sangat niii.. hahaha.. memang kalau dah taktau nak makan apa, memang ini la yang paling nyum2 sekali..

norhidana said...

k Aryan Azra- heheheh tulah psl nya kak, simple mudah sedap

k Yati CH- betul tu kak, masa pendek masak yg ringkas paling selamat

k Amie- hehehe btul tuh kak

TengkuButang- hehehe... sapa tak suka lauk yg 2 ni rugi kan

AzianKhalil said...

lauk penyelamat ni tak selamatkan perut tau....makin berlemak lemak sebab menambah nambah

Warisan Petani said...

Ni kalau mak wak yang buat, menjilat pinggan.

norhidana said...

AzianKhalil- hehehe tulah, bahaya kan tak blh selalu buat

wak WP- heheheh klu mem buatkan pun sedap jgk wak

mamapp said...

Prrcayalah Ni Lah lauk paling lejen Dan best kan

Sunah Sakura said...

jangan kan masa sahur kak, masa berbuka pun kadang jadi malas nak fikir masak ape...pernah gak dua tiga hari ni buka makan biskut cream crackers cicah air teh panas je...hahhahahaha

Mrs. A said...

Lauk-lauk tu kalau makan panas-panas memang sedap.
Mrs. A pun suka kalau goreng telor yang kuning tu bagi cair sikit.

adianiez AIDA said...

sedap ni!
lauk all the time feveret.