Salam 5 Ramadhan, bangun pagi td nk masak tuh, terbayang bestnya kwn2 yg ddk johor, terengganu, kelantan n kedah sbb harini depa blh sampung tido lps subuh hehehhe.... Baru 5 hari puasa aku dh rasa yg aku perlu ganti semula tidur aku yg tak cukup tu :)
Bukan apa, insyallah ptg ni aku nk ke kuala terengganu nk amik adik bongsu aku yg dh abis belajar kt sana, nk amik brg2 dia semua tuh... teringat masa mula2 hantar dia belajar sana 2 tahun lps pun time bln puasa jg.
Resepi ni aku buat hari ahad baru ni, resepi ni mudah n senang sgt, tp rasa dia best sgt tau, aiyan suka kuahnya yg tak pds tapi beraroma... aku tak tau lah pernah ke tak sebelum2 ni org buat singgang udang galah, tp bg aku semua jenis lauk boleh aku singgangkan... kn
Bahan2:
1/2 kg udang galah
1 inci lengkuas - hiris nipis
3 ulas bwg putih - mayang halus
1 biji bwg besar - mayang halus
1/2 inci kunyit- hiris nipis
3 biji lada besar kelantan ( klu takde pun takpe)
4 biji cili api
2 keping asam keping
Air - bergantung pd kuantiti udang tuh
Cara Masak:
- masukkan semua bahan bwg putih, bwg besar, kunyit, lengkuas dan lada besar hingga air mendidih
- masukkan udang galah dan asam keping biarkan utk 5 ke 10 minit hingga udang bertukar warna
- perasakan dengan garam dan siap
kita campak n rebus dulu bahan2 ni biar sebati rasa |
masukkan udang tuh, gaul2 perasakan dengan garam semua tu |
siap dh... simple je kan, tp aiyan n edy suka |
anak anak suka makan singgang...tapi suami tak suka..dia kata macam ikan lemas
ReplyDeleteNani selalu makan singgang ikan aje, nampak sedap jugak ni udang masak singgang. Nanti boleh try.
ReplyDeletepertama kali tahu pasal singgang udang. hehe. selalu dok buat singgang ikan ja :D
ReplyDeleteAzian- dana sejak kawin ni baru reti singgang, singgang bdk2 suka sebab kuah dia tu segar rasa n tak pds...
ReplyDeleteInani- akak mcm2 jenis akak singgang dh nani hehehe... sume sedap bg akak
k Umi Nazrah- sesekali kita tukar lak, asik ikan je kan
Klu udang galah biasanya buat masak lemak je, hehee... Lapo la tgk gmbr tu
ReplyDeleteAlhamdulillah... ringkas, sedap dan disukai... :)
ReplyDeleteCikna- tu dh biasa, saja2 tukar resepi sesekali
ReplyDeleteKakcik Seroja- btl kakcik, ringkas2 je masaknya...
akak tak pernah masak singgang...senang je rupanya buat dia nanti boleh cuba
ReplyDeleteAssalamualaikum, selamat berpuasa..
ReplyDeleteAllahu, baca entry ni time pose, hmm beberapa kali telan air liur..hehe.. minta izin copy resepy ni, mana tau ada masa nanti boleh cuba. Apapun selamat menempuh perjalanan ke KT, pandu berhati-hati. moga selamat pergi dan balik.
wahhhh. sedap ni :)
ReplyDeleteJanji org dalam rumah makan dan suka kita on je ye Dana....
ReplyDeleteHakak pun sama Dana, apa jenis benda pun hakak boleh je masak apa pun walau org tak pernah buat hahaha... Semalam baru dpt dpd jiran, dia bagi singgang daging dgn solok lada...nak kena balas balik jugak tu kan....
Astaga ..., foto terakhir itu .. udangnya nampak menggiurkan sekalii .. ?
ReplyDeleteMembuat saya ingin menghabiskan semuanyaa .. hahaha
By the way, terimakasih resepnya, kak.
Disegerakanuntuk dimasak :)
sedapnya udang galah but i can no longer eat those. no seafood for me sobs
ReplyDeleteSedaonya resipi singgah udang galah tu
ReplyDeleteSedapnya hirup kuah dia
ReplyDeletek Aryan Azra- senang sgt2 kak... cuba lah kak
ReplyDeleteen Abuikhwan- wsalam... silakan, selamat mencuba resepi ini...
en Ejulz- sedap, paling best mkn ngn budu n ulam
k Hainom - betul tu kak, dana ni jenis gamble bab resepi2 nih hehhe... apa lg kene bls tu kak nom
en Himawan- dibulan puasa mmg semuanya nmpak enak
Ray- takpe pasni blh try bt singgang ikan pulak atau daging...
Mimie- sedap... sesekali di singgang sedap jgk udang nih
k Mamapp- mmg sedap hirup kuah nya... bdk2 pun suka sbb tak pds
Telan ailio akak nengok ha..tak pernah masak macam ni lagi..selalu guna ikan aje
ReplyDeleteSA- hehehe dana nih kan bab masak mmg jenis yg simple je SA, apa2 pun boleh... hahaha itu yg jd singgang udang tu
ReplyDeletemak kita selalu buat singgang gini je la kalo masakan udang...jarang dia buat masakan lain...simple dan sedappp
ReplyDeleteWalaupun simple tapi kalau laku di makan a.k.a habis licin kita yang masak pun seronok.
ReplyDeleteTak pernah cuba singgang udang biasa ikan jer...
Macam nka cuba jugaklah sebab senang gittew
Salam
ReplyDeleteSy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye📢😉
ReplyDeleteAssalamualaikum salam sejahtera warga group📢
1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit kencing Manis kaki luka dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4.
Ia penawar herba yang sangat selamat untuk semua tak kira umur dan harga berpatutan tapi kesannya standing produk harga mahal ribuan ringgit.
2)Ramai yg dah cuba penawar herba ni dan makin sihat serta mendapat impak positif. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh kita ikhtiar, Insya Allah.☺👍🏻
3) Banyak pengalaman dh saya berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan gout. Ramai yg dh pulih.
4)Mcm2 kanser blh diikhtiarkan termasuk leukimia,paru2,limfoma dan lain-lain
5) Puan Rasmani Binti Md Noh, psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi tulang dan sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.
Testimoni-testimoni Pengguna Jutawan Herbs:
▪Cucu Puan Mazili, Kanser Leukimia ALL B- Cell.
Puan Mazili ada cucu lelaki berumur 3 tahun 8bulan yang dulu menghidap kanser Leukimia ALL B-Cell (Acute Precursor B-Cell All). Kalau dulu dia mengalami komplikasi limpa dan hati yang dah bengkak tapi sekarang syukur dia dah sembuh dengan rawatan doktor dan rawatan dari Jutawan Herbs.Sekarang dia menjalani kehidupan seperti kanak-kanak sihat lain.
..................................................................
▪Puan Roselawaty bt Jaafar, 47tahun , Kanser payudara tahap 2, asal dari Kedah.
Pada tahun 2019 doktor telah mengesahkan dia menghidap kanser payudara tahap 2. Keputusan ujian Memogram di klinik BP Bukit Mertajam, doktor mengesahkan ada ketulan kanser di payudara sebelah kiri. Tetapi doktor tidak dapat pastikan itu kanser kerana bentuknya bulat biasa, sepatutnya ketulan kanser bulat dan tajam-tajam. Jadi dia ke Hospital Metro Sg Petani dan keputusannya negatif. Sekarang ni dia dah bebas dari kanser selepas membuat rawatan di hospital dan mengamalkan Jus Jutawan Herbs dalam masa yang sama. Dia buat gabungan rawatan moden dan herba.
.................................................................
▪Puan Zalina bt Ismail, 48 tahun ,Kanser Payudara Agresif.
Dia telah disahkan menghidap kanser payudara pada April 2018. Dia mula sedari ade satu garis yang keras di bahagian bawah payudara kanan pada bulan Mac 2018. Jadi dia terus buat ujian memogram dan doktor sahkan dia menghidap kanser payudara agresif serta perlu operate segera. Dia jalani rawatan hospital dan ambil herba Jutawan Herbs bersama-sama. Gabungan rawatan moden dan herba membuatkan dia sembuh sampai sekarang syukurlah makin sihat.
..................................................................
▪Puan Noraini bt Yusof, Kanser Payudara tahap 3. Dari Shah Alam.
Pada Mei 2017, Puan Noraini disahkan menghidap kanser payudara tahap 3. Saiz ketulan kansernya ialah 13.3 cm. Dia menjalani kimo dan buang ketulan dengan operation. Dia juga jalani mastectomy, radiotherapy dan herceptin selama setahun. Menantunya terjumpa blog Jutawan Herbs dan menyarankannya untuk ambil rawatan herba Jutawan Herbs dalam masa yang sama meneruskan rawatan hospital iaitu kimo. 4 bulan sekali dia berjumpa Oncologist ,alhamdulillah result semua memuaskan seperti tak ada penyakit kanser pun. Sampai sekarang dia masih ambil herba Jutawan Herbs untuk kekalkan kesihatan dan menguatkan antibodi.
...............................................................
Call atau WhatsApp untuk order dan sebarang pertanyaan di nombor berikut :
En. Mohd Zuhairi Bin Noordin - 017468 7570