as salam semua kwn2,
Salam isnin semua yek, selamat menduduki UPSR utk semua anak2 yg menduduki UPSR minggu nih.
Ni mesti ada mak bapak yg cuti jgk n berdebar2 dek mikirkan anak2 masing2 peksa.
Sabtu baru nih, terajin lak bt bergedil jagung nih, pastu ada share jgk resepi kt IG sbb ada kwn2 yg minta share, resepi bergedil nih aku dpt dr seorang bekas pekerja indonesia abah, mmg kene ngn selera kami. Unik pun iye jgk
Bahan2 Bergedil:
4-5 tongkol jagung mentah ( di hiris isinya)
3 ulas bwg putih - tumbuk
3 biji bwg merah kck - tumbuk
sejemput bilis - tumbuk
10 ekor udang sederhana- ptong 3-4 ( kalau tak nk boh udang pun boleh)
sedikit daun kucai- potong pendek
1 biji telur ayam
1 sudu bsr gula
10 sudu bsr tepung gandum
Cara Masak:
- Tumbuk jagung tadi tp jgn terlalu lumat
- tumbuk bahan2 tumbuk hingga lumat
- Campurkan jagung yg telah di tumbuk dengan bahan2 bumbu tadi, gaulkan hinga sebati masukkan garam
- Masukkan sebiji telur dan udang, gaulkn dengan tepung gandum tadi hingga sebati
- Masukkan gula dan kucai td hingga sebati dan boleh di goreng dengan api sederhana.
- Bila dh garing bergedil td, boleh angkat dan cicah dengan sos cili.
selamat mencuba
mcmni lah hasilnya.... sedap lemak manis |
p/s: keledek tu kebetulan lalu kt genting sempah nampak ada jual tu yg belikan org ngidam, dia takmo keledek jepun yg luar pepel tu tp yg keledek madu nih.
wow, sedapnya!
ReplyDeletesedappnyaa...tq dana share resepi...
ReplyDeletewah sedapnya nih, boleh cuba nanti
ReplyDeletesuka jugak buat begedil jagung..tp x pernah lg cuba letak mcm..nanti boleh cuba..
ReplyDeletesedapnyaa . thanks share resepi
ReplyDeleteKenapa panggil bergedil Dana? Tak de pun unsur unsur kentang dlm tu? Hihi.... nak bagi femes nama bergedilah tu kan....
ReplyDeleteNampak sedap tu Dana.... wallah!
Dieyana- sedap lemak berkrim gitu
ReplyDeletek Norey- sama2 kak selamat mencuba
k Aryan Azra- try la kak, mana tau anak2 akak suke
Petak Bunga- cuba lah, mana tau tersuka sbb ada rasa2 lemak manis dr jagung tu
Mommycici- sama2 dik
k Hainom- bergedil tu kn di buat dr jagung tumbuk, tak semestinya bergedil msti guna kentang kak nom oi hahahha...
Yeh.... tak tau. Ingat kentang je
DeleteKira ni jemput2 jagunglah.
ReplyDeleteSedapnyaaa! Nani selalu buat cekodok jagung. Ni macam cekodok jugak kan kak Dana?
ReplyDelete