teman2....

Wednesday, April 12, 2017

Urap @ kerabu pucuk ubi gaya mak nor


as salam semua kwn2,

salam rabu yg ceria..... 

Arini aku nk share ngn korang resepi urap atau kerabu pucuk ubi gaya mak nor, gaya jawa lah 
atau pun org kampung aku panggik `kluban`.
Bahan2 nya mudah, mmg cara kampung... takde seafood2 pun cuma bilis grg je

Selamat mencuba kwn2... kot2 teringin nk tukar selera sekali sekala

Bahan2:

1 Ikat pucuk ubi (siang dan rebuskan pucuk ubi hingga empuk)
1 ikat pegaga - cincang halus
beberapa helai daun cekur - cincang halus ( kalau takde pun takpe)
1 ikat kacang botor muda - cincang halus
1/2 biji kelapa parut
15 - 20 biji cili api - di goreng sebentar dan tumbuk
segenggam bilis - goreng dan tumbuk
5 -6 ketul biji cekur - tumbuk
2 - 3 ulas bawang putih - tumbuk
sedikit gula dan garam

Cara2 Sediakan:

- Tumbuk semua bahan2 yang perlu di tumbuk hingga lumat
- Gaulkan bahan tumbuk dengan kelapa parut, jgn lupa perasakan dengan garam n gula
- Sangan kelapa parut yang telah di gaulkan dengan bahan tumbuk tadi hingga naik bau dan agak kering
- Gaulkan kelapa parut yg telah di sangan td  dengan pucuk ubi rebus yang telah di potong2, pegaga, daun cekur dan kacang botor ( selalu aku campur toge tp lupe nk beli lak)
- Bila dh betul2 sebati, boleh di hidangkan.... sedap di makan dengan nasi panas dan lauk ikan masin grg atau ikan grg

* Urap ni boleh jgk di gantikan dengan sayur2 lain, cumanya biji cekur tu wajib sbb penaik bau n menambahkan selera... 



mkn ngn lauk ni je pun dh boleh mkn bertambah2

urap pucuk ubi jawa 

p/s: utk kak nom atau sapa2 yg tanya psl power spek aiyan, power lense dia 625

13 comments:

Azian Elias said...

dah lama tak makan urap ubi kayu ni tau dana.
kalau dulu2 kat kg johor memang makan ni. sedap sebab cekor kan.

Sue Bee said...

Belom pernah makan kerabu stail jawa. kalau kerabu pucuk ubi buat biasa-biasa saja. mesti sedap oo

Cho Zila said...

akak suka gak makan... mana tak orang dulu2 sihat yer.. makanan diaorang memang berkhasiat kan...

norhidana miswan said...

k Azian- try la bt sndiri kak, dana kalu teringin mmg terpaksa bt sndiri, mana ada org jual... klu ada pun takde cekor nya tak sedap hehehehhe

k Sue Bee- try lah buat kak, try bt skit mana tau kene ngn tekak

k Chozila- btl tu kak, dana kadang ratah gitu je pun blh abis bermangkuk2

NanyFadhly said...

Dana!!!!!! ni sepinggan Nany boleh habiskan ni. HAHAH! bawak mengucap please....favourite sangat.

Adam said...

Pucuk ubi ni tak oerlu buat kerabu. Ratah pun sedap. Tak caya cuba tanya kambing.

norhidana miswan said...

Nany- kite blh geng lah hehehhe....

Adam- tak sangka awak sedara kambing ek

aryan azra said...

akak tak pernah dengar bijik cekur, daun cekur manis tu tahu la, ke biji cekur tu dari pokok cekur manis tu ? hahaha...adeh tapi memang tak pernha makan kerabu nih

Norhayati Mohd Isa said...

Sedapnya dana..
Akak suka sgt mkn ulam2 mcm ni..
Tengok dana punya urap tu..
Macam nak menyudu jer kepinggan akak ni😆

Boleh tahan juga tinggi power cermin mata ayyan tu ye dana..

Norhayati Mohd Isa said...

Tergelak akak baca komen adam ni tau 😂😂

Warisan Petani said...

Enake kluban godong singkong dipangan karo iwak gereh.
Marbeles.

Mommy Cici said...

tak pernah try menu ni. Tapi boleh try mana tau mak abah suka. heehhe

hainom OKje said...

Tinggi power dia ye Dana.

Benda benda gini mmg makanan faveret org org tua ni. Yg muda suka jugak cuma malas nak buat haha...

Betul betul, urap, pecal kalau tak letak cekur mmg kurang umph yek Dana