teman2....

Monday, September 22, 2014

ceritA kami balik kampung johor #1


as salam sume kawan2,

maaf beribu kali maaf sbb seminggu aku senyap sunyi, tau2 jelah kalu balik kg tuh... yelah aku amik cuti isnin sambung ngn cuti hari malaysia pastu sambunng sampai khamis.... jumaat keje, tp tak dan nk update bt entry.  
Tpnye nk share ngn korang cerita ari sabtu lps nih, pakcik aku meninggal dunia secara mengejut, arwah pengsan masa kt tempat keje pastu bwk pegi hospital dh meninggal dunia, masa dpt berita tuh mmg rasa tak percaya, sbb baru ari rabu jumpa arwah n tgk dia sihat je, tp Allah lebih menyayangi dia... Jdnya sabtu petang tu kami balik kg lagi, kesian pd makcik aku ngn anak2nya, dahla makcik ku tak keje, anak yg bongsu baru 2thn lebih,  al fatihah bt arwah Cik Dim bin Pardi, moga rohnya dicucuri rahmat... 

Kita sambung ngn kisah balik kampung minggu lps, balik hari sabtu mmg terus ke psr mlm, beli apa yg teringin nk di telan, pastu kt umah beria mkn nasi minyak mak n abah dpt dari kenduri kawin, sedapnyer sbb kt kl mana ada rasa camtu... pastu jadual lbh banyak duk umah sbb aku siapkan jahitan manik kt kg, sekali ngn aiyan dmm n selsema... nnti2 aku sambung cite lg yek... daaa dulu

wajib beli sate kt psr mlm .50sen je tp besoooo n sdp... jugak rangka pedas... sedap btl

kt kampung ada lg pg kenduri kawin dpt telur pindang... feveret tau....
juga tlr balut tisu tuh...sgt nostalgia

antara orkid peliharaan makngah, time2 ni lah dia dpt belek2 n kemas susun atu pokok orkid dia

ahad pg umah atuk aku, bt majlis mkn2 bday utk nenek@nyai, bt doa selamat je utk kami anak beranak

yg pakai tudung kunin bulat2 sebelah makngah tu lah nyai aku... alhamdulillah sihat lg

ni antara jemputan, ada 5famly termasuk family kecilku... semua duk kg tuh, kebetulan kami ada lg meriah la

ajak aiyan selfie mmg pyh, send gambar kt papa yg dh balik kl

kt kampung mmg puas mkn duku, asik dpt ada je org bagi, cuma masa nk balik kl abah ada beli rm10 tp dpt bukan main banyak... 


p/s: skrg nih mmg mmg sgt pack, bnyak berkorban masa n tenaga memanik demi nk tambah pendapatan.. maaf kadang jd slow sgt lyn blog, lagi2 bile keje banyak

10 comments:

Acik Erna said...

telur pindang..sedapnya

lieyalatif said...

aduh dana...dugaaaaaannn....terus rase nak berbuka satey ptg kang hahaahaha...laju2 wasap laki aku...ni ko le ni punye angkara haahahahaah....

kalo balik kg bab mkn mmg enjoy kan dana...mak kite pulak tau anak2 nak baliksiap leee macam2 di masaknyer....

oo maknenye manik2 pun ko mmg angkut laa kalo balik kg? uihh mcm mane laa ko angkut tu.....

Ummu Athiyah Ismail said...

susah nak jumpa telur pindang skang..kat johor maybe senang :)

LYAfrina said...

sama r dgn lya..cuti direct selasa-jumaat.. jumaat kt trg weekend...ari sabtu msk keje..

al-fatihah buat pak sedara dana, dh sampai masa dia..moga rohnya dicucuri rahmatNya.amin

meriahnya makan2 berjemaah

Nafira usof said...

Syoknyeeee balik kg.
Zura xde kesempatan nak balik kg. tunggu diri sendiri ade cuti panjang sket.. hehehe.

Telur pindang? sedap x?
x pernah makan.. heehhehe.. selalu gi kenduri dpt telur biasa jer.. hehehe. lama x nampak telur pungkus dlm tisu kan~ hehehe

memang satu keluarga suka tanam bunga eh. meriah kemain pokoknye.
kat kg memang sonok lah tanam bunga kan.. tanah luas.

sedapnye buah duku.
terliur plak.. kat pasar malam ade jual buah nih.. tapi Cinta x bagi beli.. nanti batuk.. huhuhu

norey said...

Al-Fatihah buat pakcik dana..semoga arwah ditempatkan disisi orang yg beriman.

Alhamdulillah sihat lagi nenek dana. Semoga Allah memberi kesihatan yang baik berpanjangan.

Bestnya makan²....meriah kumpul ramai²...

xpe dana..teruskan usaha..xkisah buat apa saja..asalkan dapat pendapatan boleh buat simpanan...Inn shaa Allah..

Kakzakie said...

Sesekali balik dikejutkan pakcik pulak meninggal ye Dana. Itulah kematian memang tak diduga. Takziah buat kelaurga..

norhidana miswan said...

Acik Erna- sedap mmg sedap acik, bg yg suke lah

Lieya- hahaha ko mmg tau, nk salahkn aku lak...

betul2 balik kg, mmg sume rasa nk beli...

Ummu Athiyah- kt johor ada sbb mmg kt sana je ada tlr pindang

Lyafrina- itulah, sesekali nk rilex2 kan...

Nafira- tlr pindang bg yg suke mmg sedap, bg yg tak suke mmg kata tak sdp hehehe

itu yg tnm org yg sama, makngah adik akak no 2...

buah duku tak la sbbkan batuk mcm duku langsat

k Norey- terima kasih kak...

k Zakie- masa balik kg tu dia ada lg kak, pas dh balik kl ari kamis, ari sabtu dia meninggal

Daddy Ziyyad said...

Sangat JOHOR okeh telur pindang tu...balut dgn kertas tisu lagi...nostalgia sungguh....org2 dulu mmg byk jimat bila buat kenduri kan, org zaman sekarang...sampul telur pun dah mahal...nak bagi goodies macam2 lagi...hahahaha

sate 50sen tu pun nampak berbaloi...besar..:)

hainom OKje said...

Nyai tu atuk Dana ke?Kecik jer orangnya yer....sihat lagi nampaknya tu....

Sedapnya sate Dana oi...tetiba terus teringin weyh